Afbeelding
Molshoop
Diemer Vercayie

Niet wie, maar waar is de mol? Mollenweekend!

6 mrt 2019
Categorieën
Natuurbericht


Op 9 en 10 maart 2019 organiseert Natuurpunt het ‘Mollenweekend’. Natuurpunt wil zoveel mogelijk waarnemingen van mollen verzamelen om een beter zicht te krijgen op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. Die resultaten komen uiteindelijk terecht in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas.

De laatste Vlaamse zoogdierenatlas (Verkem et al., 2003) dateert al van 2003. In die atlas vind je informatie over de verspreiding van zoogdieren in Vlaanderen. De data hiervoor werden verzameld tussen 1987 en 2003. Sindsdien is er op vlak van verspreiding van zoogdieren veel veranderd in Vlaanderen. Het wordt dus dringend tijd dat er een nieuwe zoogdierenatlas komt, met meer recente informatie over de zoogdieren in Vlaanderen.

Nieuwe gegevens
Daarom hebben we nieuwe gegevens nodig. Tot 2022 zullen waarnemingen verzameld worden over heel Vlaanderen, zodat we de verspreidingskaarten zo correct mogelijk kunnen opmaken. Iedereen kan daaraan meehelpen door waarnemingen van zoogdieren of hun sporen te melden op www.waarnemingen.be.
In 2024 zou die nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas uitkomen. En datzelfde jaar komt er ook een nieuwe Europese zoogdierenatlas uit.

De mol bijt de spits af
We kennen de mol (Talpa europaea) allemaal. Deze fluweelzachte ondergrondse wroeter laat zijn sporen na in tuinen en weilanden in de vorm van (soms vervelende) molshopen. En hoewel dit zoogdier in Vlaanderen een algemene soort is, is er over zijn verspreiding maar weinig geweten. Daarom kiezen we voor de mol om de start van de inventarisaties voor de nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas in te luiden. Natuurpunt nodigt in het weekend van 9 en 10 maart iedereen uit om mee te helpen om gegevens te verzamelen over de verspreiding van de mol tijdens het ‘Mollenweekend’. Dit is een ideaal moment omdat het gras nu nog kort is en je molshopen beter kan zien.


Afbeelding
mol

Wat moet ik doen?
Heb je een molshoop gezien of zelfs een echte mol? Maak er dan een foto van en registreer je waarneming hier.  Alle waarnemingen van over heel Vlaanderen zijn welkom. We zijn natuurlijk extra benieuwd naar de regio’s in Vlaanderen waar sinds 2002 nog geen waarnemingen van mollen of molshopen gemeld werden.  Als je wil weten waar dat is, dan vind je hier een kaart.
Ook na 10 maart zijn je mollenwaarnemingen nog welkom.

Hoe onderscheid je een molshoop van zijn lookalikes?
Molshoop 
- relatief grove korrel (mollen graven met hun voorpoten)
- vrij hoog en ongeveer rond
- ingang gewoonlijk niet te zien (onder de hoop) en 4 cm hoog, 5 cm breed
- niet begroeid

Hoop van woelrat
- relatief fijne korrel (woelratten graven met hun tanden)
- platter dan molshoop en onregelmatiger van vorm
- opening naar ingang gewoonlijk zichtbaar aan de rand van de hoop en 6-8 cm diameter
- niet begroeid

Hoop van weidemier 
- zeer fijne korrel
- geen onderliggende of naastliggende gang van 4 cm diameter
- gewoonlijk licht begroeid (aarde wordt zeer langzaam opgehoogd tussen de grassprieten die verder blijven groeien)
- vaak in schaapweides

En wat doe je met die molshopen?
Als je liever geen kale plekken in het gazon krijgt door molshopen, dan kan je hier terecht voor duurzame oplossingen om conflictloos samen te leven met de mol.

Tekst: Sanne Ruyts, Natuurpunt Zoogdierenwerkgroep

Foto's: Diemer Vercayie, Hugo Willocx