Opendeurdag op Dalemhof

Alleen senioren weten dat Dalemhof voor 1970, en dit sinds mensenheugenis, een natte hooiweide was. De resten van een balsempopulierplantage geven dus een verkeerde indruk. Als we werken aan natuurherstel, eigen aan deze locatie, moeten we het shifting baseline syndrome vermijden. Met andere woorden, de referentietoestand is er eentje zonder populieren noch andere hoge bomen.
De beheerswerken om het gebied in volle glorie te herstellen, zoals het maaien, kappen en afvoeren, zijn pas in 2020 gestart. De woekerende pluimzegge is nog dominant aanwezig omdat de bodem te voedselrijk is. Toch kunnen we tijdens de wandeling al enkele exemplaren tonen van de gewenste flora en uitleg verschaffen waarom deze nuttig en nodig zijn in het herstelproces. De planten zijn immers verbonden met de specifieke bodem en het kwelwater. Op hun beurt voeden ze welbepaalde hiervan afhankelijke insecten, waaronder wilde bijen en vlinders. Samen met alle dieren die in en op de bodem leven zijn ze het voedsel voor onder andere vogels, vleermuizen en amfibieën. We hopen dan ook dat de vogel- en vlinderpopulatie zich de komende jaren sterk zal uitbreiden.
De wandelaars zullen op het parcours zelf bepaalde planten herkennen door middel van een set foto’s en de app ObsIdentify. Ook sporen van de bever zijn zichtbaar op het terrein. Deze soort is actief langs de molenbeek en voedt zich met de bomen en takken langs de oevers. Ook het gras op het natte deel van het gebied is hun voedsel in de zomer. Dat zien we aan de verschillende paden en glijbanen langs de beek. Hun dam ligt verder stroomafwaarts, dichter bij de expresweg, buiten ons gebied.
Gezien de coronamaatregelen vragen we om de wandeling in je toegestane bubbel te doen. Er zal een bewegwijzerd parcours uitgestippeld worden zodat alle bezoekers voldoende informatie kunnen oppikken.
Dalemhof heeft je nodig
Tijdens de wandeling leggen we uit wat we dit en de volgende jaren allemaal willen realiseren zodat die unieke biodiversiteit duurzaam kan herstellen. Dat is een hele uitdaging voor het beheerteam en daarbij is de hulp van vrijwilligers een onmisbare schakel. We doen dan ook een oproep om in te schrijven op de vrijwilligerslijst en/of om financieel bij te dragen. Dit laat ons toe om meer structurele ingrepen uit te (laten) voeren.
Meer info over dit beloftevolle natuurgebied op vind je hier.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week