Resumé VWGNOVL 06/04/2023
18 april 2023
Resumé VWGNOVL 06/04/2023
Aanwezig: Gerrit, Hans Heynssens, Jan P, Walter H, Luc, Roger, Kurt, Gertjan, Guido, Frank, Ludo, Jan V, Bart.
Verontschuldigd: Walter De Smet, Anny
- Opvolging : ik heb niets opgeschreven
- Verre en dichte terugmeldingen van gewintagde Bruine Kiekendieven (Anny). Anny heeft zich kort voor de vergadering verontschuldigd wegens problemen met de treinen. Anny heeft een pdf van haar presentatie bezorgd, waarvoor dank! Zie bijlage bij dit verslag!
- Oeverzwaluwenwand in Maldegem. Dit is een initiatief van de gemeente Maldegem samen met RLM. De wand is eigenlijk een kast met 51 ovale gaten (geven een beter resultaat) in de voorwand. De wand werd geplaatst door Vivara. Achter iedere invliegopening bevindt zich een ruimte, die door JanP en Gerrit werd opgevuld met zand. De wand biedt bescherming tegen roofvogels en is zo een veilige broedplaats voor de zwaluwen. Op het moment van de vergadering was er nog geen beweging te zien rond de kast. RLM verwacht dat de vogelwerkgroep de zaak beheert. Dit betekent waarnemingen ingeven en diertjes ringen. Er moet nog een afspraak gemaakt worden met een ringer.
- Boomgaardenproject: voor de inventarisatie werd er een methode uitgewerkt. Op 4 plaatsen wordt er geteld. Er wordt 4x5 minuten geteld met een wachttijd van 5 minuten tussen de tellingen. Er wordt geteld in de lente, zomer en winter. Op de Moeiakker tellen Filip en Gerrit. OP de Bermuda driehoek telt Walter H.
- Renovatiewerken Huysmanshoeve: Het project van de renovatie van de toegangspoort is nog niet goedgekeurd. De volgende doelsoorten werden voorgesteld: Laatvlieger, Dwergvleermuis, Huismus, Ringmus, Zwarte roodstaart, Witte kwikstaart, Kerkuil, eventueel Grauwe vliegenvanger. Er werd voorgesteld om eventueel een kerkuilkast te plaatsen, afhankelijk van het gebruik van de bovenverdieping. Eventueel ook kasten plaatsen voor Mussen en Ringmussen. Voor de Grauwe vliegenvanger is dit moeilijk, omdat de soort zijn nest zelf zoekt. Saskia Liebrecht is de verantwoordelijke van de provincie voor het opvolgen van dit project. Als er gedacht wordt aan een kerkuilenkast zal Frank gecontacteerd worden om eventueel advies te geven.
- Protocol Huiszwaluwen. Bart stelt het project voor. Er bestaat een project in het platform “waarnemingen.be”. In het project wordt een kolonie gedefinieerd en worden de nesten en dieren geteld. Er wordt per kolonie een opsplitsing gemaakt tussen natuurlijke en kunstmatige nesten. De afstand tussen iedere individuele kolonie bedraagt 300m. Er bestaat ook een Excel file voor het ingeven van de resultaten. In de Excel file worden de naam van de kolonie, straat en huisnummer en aantal natuurlijke- en kunstnesten ingegeven. Guido heeft de voorlopige resultaten gepresenteerd. Jan V contacteert mogelijke tellers om het project verder te zetten.
Er werden een 30tal kunstnesten en mestplankjes opgehangen in Boekhoute en omgeving Staakstraat. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Assenede en Kiemkracht.
- Johan De Wispelaere (Krabbendijk 2, 9982 St Jan In Eremo, Bentille) heeft voorgesteld om gratis nestkasten te maken voor steenuilen.
- Kapping dennen Lange Dreef Maldegemveld (JanP). Kurt De Kesel heeft in een mail uitgelegd waarom de dennen werden gekapt. Jan stelt voor om vanuit de werkgroep te reageren. De VWG kan vragen aan Natuurpunt om iemand van de VWG uit te nodigen als er vergaderingen van beheers commissie zijn. Zo kan de VWG op voorhand advies geven.
- Stand van zaken Kraenepoel (JanP): het advies van Koen De Vos van het INBO werd becommentarieerd. De Kraenepoel is een Europees habitatrichtlijn gebied en geen Vogelrichtlijn gebied. Een gebied kan eventueel Vogelrichtlijn gebied zijn als er van een bepaalde soort minstens 1% van de totale populatie aanwezig is. Dit is niet het geval voor de Kraenepoel. Het doel in de Kraenepoel is om een bepaald vegetatietype te onderhouden of te ontwikkelen. Koen De Vos schreef in zijn advies dat de dijk niet interessant is als pleisterplaats omdat er weinig tot geen vogelwaarnemingen op de dijk staan. Dit is een fout die te wijten is aan verkeerde ingaven. De soorten worden ingegeven op de plaats waar de waarnemer staat en niet op de plaats waar de dieren zich bevinden. Het is wel tijdrovend om het pijltje op de juiste plaats te zetten in de App.
- Bijdragen Natuurhistorisch tijdschrift. Chris Bruggeman vraagt artikels aan de VWG. Eventuele onderwerpen voor artikels: PTT telling, eventueel een focus op interessante soorten zoals Zwarte Specht en Nachtzwaluw. Wordt verder besproken.
- Reis naar Tanzania oor Gerrit. Gerrit deed met zijn familie een reis naar Tanzania in het seizoen dat de Gnoes (Wildebeest) de MARA rivier oversteken van Kenia naar Tanzania (Noorden van de Serengeti). Deze dieren volgen de groei van de grassen in het regenseizoen. Hij heeft o.a. dieren getoond van het Lake Manyara National Park, het Serengeti Nationaal park, de Ngorongoro krater, het MARA river gebied en verscheidene plantages. Hier worden een paar opvallende vogelsoorten (voor mij althans) genoemd: Roodvleugelspreeuw, Augurbuizerd, Zilverneushoornvogel, verschillende Tok soorten, Afrikaanse lepelaar, Zwarte Reiger, de vuurkopbaardvogel, dwergbijeneter, Grote Zilverreiger, Diadeemkievit, Roodnekleeuwerik, Vorkstaartscharrelaar, Smidsplevier, Witwangfluiteend, Goliathreiger of Reuzenreiger, Rüppell’s gier, etc….
Omwille van een softwareprobleem kon slechts de helft van de presentatie getoond worden. Het tweede deel volgt in de wintermaanden.
- Afspraken in het veld (volgende vergaderingen):
- 4 mei : 19u Krakeel parking Drongengoed. JanV vraagt toelating aan Hans om de startbaan te bezoeken; ter plaatse wordt gekozen tussen Maldegemveld of startbaan
- Juni: Keigat ( plaats nog te bepalen)
- Juli: Krekengebied ( afspraak: Bloso Boerenkreek)
- Varia:
- Roger vraagt om hem te verwittigen wanneer nestplaatsen bekend zijn van Kiekendieven. Eventueel afspreken om nestplaats te onderzoeken met een drone.
- Vergadering van de KWG op 21/4 om 19u in het natuurpuntcafé aan het NMEC Bourgoyen Jan Hublé. Op het agenda staan o.a. Kerkuil inventarisatie in Oost-Vlaanderen en Vlaanderen, en braakballen onderzoek. Deze vergadering is intussen geanuleerd geweest en verschoven naar het najaar.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week