Afbeelding

Startschot voor een bijenparadijs op de Scheutsite!

29 dec 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Meer wilde bijen op de Scheutsite! 

Op zaterdag 26 november 2022 hebben we met de hulp van een twaalftal vrijwilligers het startschot gegeven voor het beheer van het bijenparadijs  op de Scheutsite. Een bont gezelschap, jong en oud en met een diverse achtergrond, stak de handen uit de mouwen om wilde bijen op deze site een duwtje in de rug te geven. 

De talud naast het voetbalveld terug vrijmaken van allerlei startende bomen, bramen en hoge grassen was de belangrijkste opdracht. Dat klinkt misschien vreemd, maar snoeien van jonge eiken en brem en het wegharken van bladeren en gemaaid gras zorgen er voor dat de zonnestralen weer volop de grond kunnen opwarmen. Om dit struisgrasland en bremstruweel te vrijwaren moet de bodem immers door de zon kunnen worden opgewarmd. Solitaire bijen kunnen niet zelf de temperatuur regelen zoals dat wel gebeurt in kolonies van honingbijen. De zuid-oriëntatie en de zandleembodem van deze site zijn dan ook ideaal voor tal van zeldzame zandbijen.


Afbeelding
scheut1.png

Natuurlijk volstaat het niet om gunstige nestgelegenheden te bieden; ook de voeding moet in een straal van enkele honderden meter beschikbaar zijn. Op de talud zelf bloeit het zandblauwtje en op de schrale gazons op de zuidhellingen van de site zijn er talrijke  kruiden die het gepaste stuifmeel leveren voor de voeding van de larfjes. Natuurpunt Leuven ziet er dan ook op toe dat er een geschikt maaibeheer wordt toegepast en zal waar nodig een handje toesteken.

Afbeelding
scheut2.png

Afbeelding
scheut3.png

Voor en na de beheerswerken: de talud biedt nu voldoende nestgelegenheid voor solitaire bijensoorten.

Meer weten? 


Afbeelding
scheut4.jpg

Bert Zurings Rode Maskerbij op Zandblauwtje (waarnemingen.be)