Afbeelding
Trektellers Wouter, Kris, Ronan en Karel - foto: Erik De Keersmaecker

Trektellers Trektelpost Noordelijk eiland vieren 4.000 uren trektellen

16 apr 2019
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

Zaterdag 6 april werd er een klein feestje gebouwd op het paviljoentje van de strekdam van het Noordelijk eiland aan de monding van de Rupel.  En met reden, precies om klokslag 11u stonden er 4.000 trekteluren op de tellers van de Trektellers van het Noordelijk eiland.

Omstreeks het jaar 2000 was het tellen van trekvogels in de Lage Landen een nieuwe discipline binnen het wereldje van de vogelkijkers en enkel weggelegd voor de besten onder hen.

Het herkennen van de vliegbeelden, de manier van vliegen en de roepjes van de verschillende vogelsoorten vraagt bijzonder veel kennis.

Op sommige momenten kan de vogeltrek vrij intens zijn en dan gebruiken de trektellers speciale telapparaatjes om de overvliegende trekvogels per soort te noteren. Op andere momenten is er weinig of geen vogeltrek en dan zijn veel geduld en een goed gevoel voor humor extra troeven.

 

In de Lage Landen kreeg het trektellen een flinke boost door de start van de website: www.trektellen.nl. een website opgestart door Nederlandse en Vlaamse vogelaars, waarbij de gegevens van 150 telposten in Vlaanderen en Nederland gebundeld werden en meteen voor iedereen te raadplegen waren.

Op Trektelpost Noordelijk eiland zijn Kris De Keersmaecker, Wouter Van Assche en Karel Boey de vaste trektellers, af en toe aangevuld door andere vogelkijkers.

Elk jaar worden ongeveer 100.000 trekvogels geteld aan Trektelpost Noordelijk eiland en daarmee hoort de Trektelpost bij de betere trektelposten in de Lage Landen.

De verklaring van het groot aantal trekvogels die voorbij Trektelpost Noordelijk eiland vliegt schuilt in de nabijheid van de grote rivieren Schelde en Rupel. Tijdens de vogeltrek gebruiken vogels min of meer vaste routes en rivieren fungeren daarbij letterlijk als vogelautostrades.

 

Die 100.000 trekvogels verzinken echter in het niets in vergelijking met de toptrektelposten in Europa. Op goede dagen worden die aantallen daar op 1 dag gehaald. Dergelijke trektelposten situeren zich bij Falsterbo in Zuid-Zweden, bij Tarifa in Zuid-Spanje, bij Bourgas aan de Zwarte Zeekust in Bulgarije en bij Istanboel langs de Bosporus in Turkije.

 

Geïnteresseerden lezen meer over de telpost en aantallen op www.trektellen.nl - doorklikken naar België – Noordelijk eiland, Wintam