Afbeelding
Guy Laurijssens

Wolf in Duffel onderstreept belang van gepaste omheining voor vee

11 jun 2020
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
LIFE BNIP
Natura 2000
Provincie Antwerpen
Samenleven
Zoogdieren


De voorbije dagen werd een wolf opgemerkt in de omgeving van Duffel. Het gaat om een jong mannetje dat rondzwerft op zoek naar een geschikt leefgebied. Tijdens die tocht werden 2 schapen gedood en anderen verwond. Omdat we ook in de toekomst meer rondzwervende wolven mogen verwachten, kan het belang van wolf-werende omheiningen voor het beschermen van vee niet genoeg worden benadrukt.

Steeds vaker komen in ons land meldingen van mogelijke wolven en slachtoffers onder schapen of ander vee. In de meeste gevallen gaat het om loslopende honden die worden gezien of een slachtoffer maken. Maar in sommige gevallen gaat het effectief om een wolf. Zo is er in Vlaanderen momenteel niet alleen een gekend territorium in Limburg van wolvenpaar August en Noëlla, maar werden de voorbije maanden ook minstens 2 nieuwe rondzwervende wolven vastgesteld in de Antwerpse Kempen.

Wanneer jonge wolven hun ouderlijke roedel verlaten op zoek naar een eigen leefgebied, leggen ze behoorlijke afstanden af. Uit genetisch onderzoek blijkt dat wolven zowel van Duits-Poolse als van Alpiene lijn (Italië-Frankrijk-Zwitserland) hun weg vinden tot bij ons. Hoewel de wolf geen gespecialiseerde jager is van gedomesticeerd vee, vormt vee dat niet beschermd wordt door een wolf-werend raster een makkelijke prooi onderweg. En dat is natuurlijk helemaal geen prettig gevoel voor veehouders of hobby-eigenaars. Toch is er een manier om ervoor te zorgen dat gedomesticeerde dieren veilig zijn, en we op een goede manier kunnen samenleven met de wolf: het voorzien van degelijke wolf-werende omheiningen.

Wolf Fencing Team Belgium

Dat wolf-werende maatregelen zoals het voorzien van een elektrisch raster werken, wordt mooi geïllustreerd in dit filmpje van de Nederlandse Zoogdiervereniging. Ook uit recente ervaringen in de provincie Limburg blijkt dat preventie wel degelijk werkt. Hoe een wolf-werende omheining er uit ziet, vind je hier. Vrijwilligers van het Wolf Fencing Team staan veehouders graag met raad en daad bij voor het voorzien van een wolf-werende omheining. Wie woonachtig is in de risicozone voor wolven, kan bovendien van de Vlaamse overheid een tegemoetkoming van 80% krijgen voor de materiaalkosten om een bestaande afsluiting wolfwerend te maken.

Uit genetische analyses door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek blijkt dat de wolf die recent werd opgemerkt in Duffel eerder in Gelderland (Nederland) slachtoffers onder schapen maakte. In Duffel probeerde het dier een veulen aan te vallen, en vermoedelijk viel hij ook een verzwakte koe aan. Aanvallen door een wolf op veulens en kalveren zijn zeldzaam, maar ze komen voor (in Duitsland zo’n 5%). Dit toont aan dat er momenteel nog hiaten zijn in de subsidieregeling van de overheid om omheiningen wolf-werend te maken. Daarom pleiten Natuurpunt en WWF ervoor om de steunmaatregel voor veehouders uit te breiden van schapen en alpaca’s naar alle middelgrote en grote huisdieren en veesoorten.

Ondertussen heeft de wolf zijn zwerftocht op zoek naar een geschikt leefgebied verder gezet en Duffel verlaten. Waar het dier zich uiteindelijk zal vestigen, is niet bekend. Toch vallen nieuwe zwervers te verwachten en is het aan te bevelen om nú te investeren in de nodige aanpassingen. Wie gratis en deskundig advies of hulp wenst kan terecht op www.wolffencing.be. Het lijkt een zekerheid dat we in de toekomst meer wolven mogen verwachten, op zoek naar een geschikt leefgebied.

Tekst: Annelies Jacobs (Natuurpunt Studie) 

Foto: Guy Laurijssens