Zonevreemde bossen krijgen plan van aanpak
Zonevreemde bossen krijgen plan van aanpak
Vorige week vrijdag keurde de Vlaamse regering een plan van aanpak goed voor de 'zonevreemde bossen'. Vlaanderen telt 60.000 ha van zulke bossen, daarvan is ca.12.500 ha ecologisch zeer waardevol (de ‘toplaag’), waarvan op zijn beurt 2.000 ha gelegen is in een harde bestemming (wonen of industrie) en dus ernstig bedreigd. Dat het plan niets te vroeg komt, bleek recent nog uit schrijnende dossiers in Wilrijk en Hoboken. De Vlaamse regering voorziet nu een mix aan oplossingen. Voor de 2.000 ha ernstig bedreigd waardevol bos wordt stuk voor stuk een wijziging van de planologische bestemming overwogen. Voor de overige zeer waardevolle zonevreemde bossen wordt het voortaan moeilijker om een ontheffing op het ontbossingsverbod te bekomen. Ook wordt ontbossing voortaan ontmoedigd, door de boscompensatie in een aantal gevallen te verstrengen.
Natuurpunt is blij dat men eindelijk werk maakt van deze problematiek, maar waarschuwt tegelijkertijd dat niet elk zonevreemd bos hiermee veilig is voor de kap. De herbestemming van ‘topbossen’ in woon- en industriegebieden is niet zeker, en de toplaag houdt enkel rekening met de ecologische waarde van bossen, niet met andere bossen die nochtans vanuit socio-maatschappelijk oogpunt ook erg waardevol kunnen zijn.
Bent u benieuwd hoe vijf grote politieke partijen denken over het recente plan van aanpak? Kom dan zeker naar het grote bossendebat op dinsdag 18 februari in Gent ('s avonds).
De inkom is gratis, maar we vragen wel om in te schrijven via deze link.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week