Natuurbericht

Elektrocuties van ooievaars en oehoes in België

22 september 2023

Elektriciteitspylonen lijken banale constructies in het landschap. Voor veel vogels vormen dergelijke objecten echter ideale plekken om op te landen. Deze palen zijn immers hoog: het is er veilig en het zijn ideale uitkijkposten om het omliggend landschap af te speuren. Toch kunnen elektriciteitsmasten ook een gevaar vormen, vooral voor grote(re) vogels. Wanneer een vogel contact maakt met twee delen die elektrische stroom geleiden, vormt die vogel een ‘brug’, waardoor een enorme stroomstoot door het lichaam wordt gestuurd, doorgaans met fatale afloop. Ook wanneer een stroomkabel en een pyloon tegelijk wordt aangeraakt, kan dit tot elektrocutie leiden, met een dode vogel (en vaak ook stroomuitval) tot gevolg.

Natuurbericht

Sportduikers verwijderen 3350 kilo afval uit Noordzee vol zeepaardjes

19 september 2023

Zondagmiddag keerden 18 gepassioneerde vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon terug in de haven van Stellendam na een zesdaagse expeditie. Tijdens deze missie slaagden zij erin om naar schatting 2500 kg visnetten en 850 kg vislood te verwijderen, afkomstig van Nederlandse, Belgische en Franse wrakken in de Noordzee.

Natuurbericht

Vlaanderen en Nederland slaan handen in elkaar voor veenherstel

18 september 2023

Eerder dit jaar zag het project Interreg ADMIRE het levenslicht. In ADMIRE werken 10 Vlaamse en Nederlandse partners samen om veenherstel te realiseren in de grensregio, wat de biodiversiteit en het klimaat ten goede komt.

Natuurbericht

Ecoduct Kempengrens acht jaar na de aanleg nog steeds succesvol voor wilde dieren

14 september 2023

In 2022 en 2023 onderzocht Natuurpunt Studie - in opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid- welke dieren gebruik maken van het ecoduct Kempengrens, op de grens van Vlaanderen en Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat het ecoduct acht jaar na de aanleg ervan door heel wat verschillende diersoorten wordt gebruikt.

Natuurbericht

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt stellen zich vragen bij nieuw onderzoek naar verhuis van de patrijs als jachtwild.

13 september 2023

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft een oproep uitgeschreven om de ‘translocatie van jachtwild’ en meer in het bijzonder de patrijs te onderzoeken. Bij translocatie worden wilde dieren op geschikte plaatsen gezet om bestaande populaties te versterken of om nieuwe populaties te creëren. Hoewel Vogelbescherming Vlaanderen initiatieven voor bedreigde akkervogels aanmoedigt, mag zo’n onderzoek geen vrijgeleide zijn om de gewone jacht op patrijs kost wat kost te laten doorgaan. 

Natuurbericht

Vlaams Veenbos slaat 3,5 keer meer koolstof op dan Amazonewoud

12 september 2023

De Vlaamse veengebieden spelen een zeer belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering, ze zijn zowaar het regenwoud van België. In de Vallei van de Grote Beek, in Beringen, Ham en Leopoldsburg werd dit intensief onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat er 162.000 ton koolstof opgeslagen ligt in de veenbodem én in de bossen. Onverwacht, maar driekwart hiervan zit in de veenbodem, het laatste kwart zit in de bomen zelf. Per hectare is hier maar liefst 3,5 keer zo veel koolstof opgeslagen als in het Amazonewoud!

Natuurbericht

Insectenzomer Natuurpunt: massa’s insecten gespot, maar verontrustende resultaten

07 september 2023

De eerste Insectenzomer ‘Niet meppen, wel appen’ van Natuurpunt en mediapartner HLN zit erop. Tussen 1 juni en 31 augustus vingen bijna 40.000 waarnemers maar liefst 1.500.000 insecten. Een massa insecten? Ja. Maar toch komen er uit die massa waarnemingen heel wat verontrustende signalen naar voor: bij heel wat insectensoorten zien we een achteruitgang.

Natuurbericht

‘Vergiet’ het veen niet! Pleidooi voor een Vlaamse veenstrategie

06 september 2023

Veengebieden leveren ons een hele resem ecosysteemdiensten. Herstel van deze unieke natuur is cruciaal om ons op het pad te zetten richting klimaatneutraliteit. Helaas is daarvoor in Vlaanderen momenteel geen helder beleid. Natuurpunt pleit voor een Vlaamse veenstrategie én organiseert in Antwerpen het grootste Europese veensymposium ooit.

Natuurbericht

'Joeri Buiten' over insecten op de heide

06 september 2023

Joeri zoekt op een mooie nazomerdag naar de gevaarlijkste insecten op de heide bij hem in de buurt: de mierenleeuw, de bijenwolf en de zandloopkever.

Natuurbericht

Omheining moet weidevogels beschermen in het Turnhouts Vennengebied

04 september 2023

Natuurpunt is momenteel bezig met de aanleg van een vossenraster in het Turnhouts Vennengebied. Rond de belangrijkste weidevogelgebieden komt een omheining die vossen tegenhoudt zodat de populatie weidevogels meer kans heeft om te overleven.

Natuurbericht

Vijverherstel in Bos t’Ename zorgt voor meer waterbuffering en biodiversiteit

04 september 2023

Natuurpunt herstelde deze zomer de Paddevijver, een waardevolle vijver gelegen in het Bos t’Ename in Oudenaarde. De vijver was vrijwel volledig dichtgeslibt door aanvoer van slibrijk water via het bronbeekje dat de vijver voedt. Om de waterbuffering in de vijver te verhogen en ook de biodiversiteit te bevorderen werd een groot deel van het slib geruimd en de bres in de dam hersteld. Zo kan er opnieuw zo’n 2000 m³ water geborgen worden in de vijver. Deze maatregel zorgt ervoor dat ook in droge zomers steeds water beschikbaar blijft in het bos.

Natuurbericht

Samenleven met de das

01 september 2023

Tot enkele decennia geleden werden dassen actief bestreden. Door een betere wettelijke bescherming, doet onze grootste inheemse marterachtige het weer beter in Vlaanderen. Dassen mijden het liefst de aanwezigheid van mensen, maar dat is niet altijd mogelijk in ons drukbevolkte land. Zo gebeurt het dus wel eens dat dassen een burcht graven onder een weg of landbouwgewassen aanvreten. Enkele preventieve maatregelen bieden mogelijkheden om conflictarm samen te leven met de das.

Natuurbericht

Akkerflora: hoe herstellen we ons kleurrijkste cultuurlandschap?

31 augustus 2023

Veel van onze akkers waren vroeger rood gekleurd met grote aantallen klaprozen, blauw van korenbloemen, vrolijk wit met kamilles en geel van ganzenbloemen. Het idyllisch akkerlandschap heeft doorheen de geschiedenis kunstenaars geïnspireerd en behoort tot onze belangrijkste oude cultuurlandschappen met een rijke biodiversiteit. Helaas is het vandaag met de akkerflora niet goed gesteld: ze is dramatisch achteruitgegaan. Ze hoort nochtans bij de basis van een gezond landbouwecosysteem en verdient bijzondere aandacht voor herstel. Alleen moeten daarvoor de juiste handvaten worden aangereikt.

Natuurbericht

LIFE Resilias wil de dominantie van exoten doorbreken

28 augustus 2023

In onze bossen en natuurterreinen komen verschillende uitheemse planten- en diersoorten voor, ook wel exoten genoemd. Ongeveer 10% daarvan gedraagt zich invasief en verspreidt zich ten koste van lokale inheemse soorten. Dat kan een serieuze bedreiging zijn voor de biodiversiteit en daarmee het functioneren van het ecosysteem. LIFE Resilias laat zien hoe je dominantie van exoten kunt doorbreken.

Natuurbericht

De nood voor een spons in ons Vlaams waterlandschap: stuwen & co to the rescue

24 augustus 2023

Jarenlang dachten we dat water zo snel mogelijk naar de zee moest. We voerden het af via grachten, beken en kanalen. Het gevolg? Een dalend grondwaterpeil aan de ene kant. En overstromingen aan de andere. Land- en tuinbouwers zijn een cruciale speler om het water langer ter plaatse te houden wanneer het regent. Via het strategisch plaatsen van het juiste type stuw op de juiste plaats kunnen landbouwers het Vlaamse watersysteem ombouwen naar een veerkrachtiger spons die water buffert in natte periodes en afgeeft bij droogte. Enkele lessen vanuit het onderzoeksproject TURQUOISE.

Natuurbericht

Ingekorven vleermuizen op vrijersvoeten

23 augustus 2023

Onderzoekers van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt volgden de afgelopen week enkele ingekorven vleermuizen tussen hun winter- en zomerverblijfplaats. Hiermee willen ze het gedrag onderzoeken van vleermuizen die hun winterverblijven inspecteren. De ingekorven vleermuis vliegt in deze tijd van het jaar van de zomer- naar de winterverblijfplaats om er te paren. Hierbij werden volledige vliegroutes in kaart gebracht en het onderzoek leverde ook vier nog niet eerder gekende verblijfplaatsen op.

Natuurbericht

Draagt fijn stof bij aan de achteruitgang van de insecten?

22 augustus 2023

Fijn stof wordt al langer als een serieus gezondheidsprobleem voor mensen beschouwd. De impact op fauna is minder duidelijk en vooral slecht onderzocht. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat insecten waarvan de ogen en antennes bezoedeld zijn met fijn stofdeeltjes minder goed in staat zijn om voedselbronnen en partners te vinden, ook buiten het stedelijk gebied. Mogelijk speelt luchtvervuiling ook een niet onbelangrijke rol in de achteruitgang van insecten.

Natuurbericht

Akker- en weidevogels: wat is er nodig om de trend te keren?

21 augustus 2023

In een vorig natuurbericht over akker- en weidevogels berichtten we over de achteruitgang van onze landbouwvogelsoorten. In dit natuurbericht gaan we dieper in op de inzet van vrijwillige maatregelen en hun resultaten op het terrein. We doen dit aan de hand van een paar voorbeelden en lichten de pijnpunten toe.

Natuurbericht

Hoe is het gesteld met onze akker- en weidevogels?

18 augustus 2023

Dat akker- en weidevogels onder druk staan is bekend. Omdat hoogproductieve landbouw geen leefbaar habitat voor hen biedt, liggen deze soorten in belangrijke mate aan een infuus via beheerovereenkomsten. Die zijn vrijwillig en beperkt in looptijd, waardoor het lot van deze soorten in handen ligt van tijdelijke engagementen door landbouwers. Recent berichtte de Vlaamse Landmaatschappij dat na vele jaren van toename de oppervlakte van de beheerovereenkomsten voor soortenbescherming daalde met 853 hectare of 16%. Is dit een probleem of niet?

Natuurbericht

Wespengemeenschappen op groendaken

17 augustus 2023

Voor het doctoraatsproject van Jeffrey Jacobs (Universiteit Hasselt) werden in 2020 en 2021 twintig groendaken bemonsterd op bekende locaties rond Antwerpen. Dit leidde tot de eerste systematische studie van bijen, wespen en mieren in deze biotoop, wereldwijd. Hiervoor werden 10.085 dieren geanalyseerd, resulterend in 119 soorten waarvan 6 nieuw voor België. Maar wat vertellen deze resultaten ons nu over het daar aanwezige ecosysteem?

Pagina's

TOP