Tuinieren in de winter

Eind december begint de winter. In december kan je vaak niet veel werk verrichten in je tuin; alles is in rust en jij geniet rustig van de tuinvogels die je voedertafel bezoeken. Bij strenge winters zorg je ervoor dat sneeuw en ijs geen vat krijgen op je bomen, planten en je vijver.

1. Snoei je heesters en je bomen

Bomen, struiken en klimplanten zijn een mooie aanwinst voor je tuin. Eens volgroeid zijn ze een thuis voor vogels en andere dieren. Wij genieten van de bessen, bloemen en de schaduw die ze creëren. Bomen en struiken plant je best wanneer ze in rust zijn (november tot maart) en snoeien doe je best in de winter.

Plant een boom, struik of klimplant

 
Afbeelding
Bomen snoeien
NP
Afbeelding
Vijver vorst
NP

2. Hou je vijver vorstvrij

Wanneer je vijver dichtvriest kan de CO2 die wordt geproduceerd door rottende planten niet meer ontsnappen en verzuurt het water. Creëer op tijd een opening in het ijs (maak beter geen wak, de trillingen die daarmee gepaard gaan, zijn nefast voor het leven in je vijver). Zet een pot met heet water op het ijs, zodat het langzaam kan smelten.

Lees meer over je tuinvijver

3. Richt je tuin vogelvriendelijk in

Help de vogels in je tuin de winter door, door hen zorgvuldig te voederen. Strooi het juiste voer op de voedertafel, hang vetbollen op en strooi ook voer en fruit op beschutte plekjes in je tuin.

Alles over tuinvogels voederen

Afbeelding
koolmees_roodborst_en_pimpelmees_-_willy_ceulemans.jpg
Afbeelding
Vogelweekend - tellijstje
Wim Dirckx

4. Tel mee met Het Grote Vogelweekend

Tijdens de jaarlijkse  tuinvogeltelling van Natuurpunt neem je samen met duizenden andere tellers deel aan een groots burgeronderzoek naar de toestand van onze tuinvogels. Leer de vogelsoorten herkennen en laat ons tijdens Het Grote Vogelweekend weten hoeveel vogels van (w)elke soort er in jouw tuin zitten.

Doe mee!

5. Hang nestkastjes op

Tijdens koude winternachten kunnen de koolmees, pimpelmees en zelfs de bonte specht slapen in je nestkastje. Vogels moeten vaak wennen aan een nieuw nestkastje. Je kan de nestkast het hele jaar laten hangen in je tuin. De vogels hebben dan alle tijd om ze te ontdekken, ook buiten het broedseizoen.

Alles over nestkasten

Afbeelding
Nestkast voor vogels
NP
Afbeelding

6. Maak je tuin vlindervriendelijk

Het klinkt gek, maar doe het maar en denk nu al aan de vlinders die volgende zomer in je tuin zullen rondfladderen! Ruim je tuin in de winter niet te hard op zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven.

Alle info voor een vlindervriendelijke tuin

7. Blotevoetenpad

Het hele jaar door kan je in je tuin een blotevoetenpad aanleggen. Zo’n uniek blotenvoetenpad laat bovendien ook regenwater doordringen in de bodem en biedt schuilplaats aan tientallen diersoorten. In de winter kan je enkel aan de slag gaan als de grond niet bevrozen is.

Aan de slag voor een blotevoetenpad

Afbeelding
Blotevoetenpad Lieteberg
Natuurpark Lieteberg
Afbeelding

8. Leg een groendak aan

Of maak er nu de plannen voor. Een groendak brengt je tuin naar een hoger niveau. Letterlijk. Een groendak biedt heel wat voordelen voor de natuur, en jij houdt je stookkosten onder controle.

Lees meer en ga aan de slag

9. Prille lente, verzorg je bloemen

Als in februari de sneeuw verdwenen is, mag je compost strooien op je bloembedden en je kuip- en potplanten op vorstvrije dagen water geven.

Lees meer

Afbeelding
Tulp
NP
Afbeelding
Gratis gids voor tuin vol leven
NP

Gratis gids voor een tuin vol leven

Een leuke gids boordevol praktische en haalbare tips om je tuin om te toveren tot een mini natuurgebied waar het voor heel veel dieren en voor jezelf heerlijk vertoeven is.

Vraag je Tuingids aan