Beleidsdossier Kustbescherming
Symposium natuurlijke kustbescherming - ‘Sant in eigen land, naar een veerkrachtig kustbeheer’
23 oktober 2017 / Download hieronder de presentaties van het Symposium natuurlijke kustbescherming.
Downloads Beleidsdossier Kustbescherming
Onze kust moet natuurlijker worden ingericht om beter bestand te zijn tegen de klimaatsveranderingen en overstromingen. Daarom pleiten we voor een Kappa-plan voor de kust.
De zeespiegel stijgt
Het klimaat rond ons verandert en extreme weersomstandigheden nemen toe. De zeespiegel stijgt ook bij ons. Tegen 2100 zal het zeepeil tussen de 14 en 93 cm hoger zijn. De kracht van de (stijgende) zee is te groot om dit te kunnen opvangen met hogere dijken, opgespoten stranden of eilanden. Om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen, moet de natuur aan onze kust versterkt worden.
De zwakke schakels zijn de plaatsen waar de natuur verdwenen is. Onze 67 kilometer kustlijn is niet overal even robuust en veerkrachtig. De zwakke schakels zijn die plaatsen waar de natuur verdwenen is. Voor Natuurpunt is de oplossing duidelijk: werken met natuurlijke klimaatbuffers, of ecosystem based adaptation. Dat is het gebruik van biodiversiteit en ecosysteemdiensten om mens en maatschappij te helpen aanpassen aan de onvermijdbare gevolgen van klimaatverandering. Dit omvat het duurzaam beheer, behoud en herstel van die ecosystemen die essentiële diensten leveren.
Een kappaplan voor de kust: meer veiligheid, meer natuur en meer recreatieruimte
Natuurpunt vraagt om een ‘Kappa-plan’ op te stellen. Zoals het Sigma-plan voorziet in natuurlijke overstromingsgebieden langs de Schelde, zou een Kappa-plan natuurlijke bufferzones kunnen voorzien aan de kust bestaande uit natuurlijke stranden, dynamische duinen, intergetijden gebieden, … Zo kunnen we zorgen voor een veiligere kust en een verhoogde levenskwaliteit voor de kustbewoners. Vanuit de ecosysteemvisie kan creatief gezocht worden naar maatregelen die inspelen op natuurlijke dynamiek in het systeem. Zo kan er maximaal gezocht worden naar synergieën. De voordelen die natuur biedt zijn immers talrijk: adaptatie aan de klimaatverandering door waterberging, bufferzones, maar natuur staat ook gelijk met ‘groene’ ruimtes waar burgers zich kunnen ontspannen. Natuur doet bewegen en werkt kalmerend. Met fietspaden en wandelpaden kan recreatie in de natuur gekoppeld worden aan de creatie van klimaatbuffers.


Contactpersoon
- Krien Hansen - krien.hansen@natuurpunt.be - 015-77 01 77