Blauwe kiekendief
blauwe_kiekendief_herman_blockx.jpg

Blauwe kiekendief (Circus cyaneus)
De blauwe kiekendief is een middelgrote roofvogel met lange vleugels en staart. Mannetjes zijn zichtbaar kleiner dan vrouwtjes. Het mannetje heeft een licht, blauwgrijs uiterlijk. Zijn vleugelpunten zijn opvallend zwart. Het vrouwtje is bovenaan bruin. Beiden hebben een opvallend witte stuit. Blauwe kiekendieven zijn in Vlaanderen zeer zeldzame broedvogels. Ze zijn hier voornamelijk wintergasten.
Hoe kan je de blauwe kiekendief herkennen?
- grootte: 45 - 55 cm
- opvallende witte stuitvlek boven de staart
- gele poten; gele iris
- mannetje: bovenaan blauwgrijs; onderaan wit; zwarte vleugelpunten; dikke zwarte eindband op de ondervleugel
- vrouwtje: bovenaan bruin; onderzijde beigewit met bruine streping; zwart gebandeerde staart- en slagpennen
- jonge vogels: rosser gekleurd op de onderdelen
- in zweefvlucht: vleugels in ondiepe maar duidelijke V; lange staart valt op
Wat eet de blauwe kiekendief?
De blauwe kiekendief jaagt laag boven de grond - soms kortstondig biddend - in open landschappen. Hij vangt er kleine zoogdieren (bv. muizen) en vogels.
Waar leeft de blauwe kiekendief?
- De blauwe kiekendief komt voor in heel Europa. In Vlaanderen is hij een zeer zeldzame broedvogel. Hij is in Vlaanderen een doortrekker en wintergast.
- Verspreidingskaart
Hoe plant de blauwe kiekendief zich voort?
Blauwe kiekendieven hebben een opvallende baltsvlucht hoog in de lucht. Ze broeden op de grond en maken hun nest vooral in moerassen, rietlanden en hoge heide. De laatste jaren broeden zij meer en meer in open akkerlandschappen. Het nest bevindt zich dan in graanvelden of kleine bosjes. Het nest en jongen lopen regelmatig gevaar door roofdieren en landbouwmachines. De blauwe kiekendief broedt van begin april tot eind juni. Een legsel kan 3-6 eieren bevatten. De jongen vliegen na ca.35 dagen uit en worden nog wekenlang gevoerd.
Hoe krijg je de blauwe kiekendief te zien?
De blauwe kiekendief is in Vlaanderen een zeer zeldzame broedvogel. Hij is voornamelijk een doortrekker en wintergast. De aantallen kunnen sterk variëren naargelang het voedselaanbod en de weersomstandigheden. De blauwe kiekendief jaagt boven weilanden, akkers en duinen op een typische manier: snel en laag boven de grond en soms kort biddend. Vaak is de vierkante, witte stuit het eerste wat je ziet van een jagend vrouwtje. Blauwe kiekendieven overnachten op gezamenlijke slaapplaatsen, maar die zijn schaars geworden in Vlaanderen.
Weetjes over de blauwe kiekendief
- De blauwe kiekendief is minder slank dan de grauwe kiekendief. Je herkent duidelijk de witte stuit en de 5 zwarte handpennen. Hij mist de zwarte baan op de vleugel zoals bij de grauwe kiekendief.
- Het mannetje is polygaam en kan er meerdere vrouwtjes - en nesten - op na houden. Meestal 2 - 3 maar meer is ook mogelijk.
- Het geslacht van de jongen kan bepaald worden door hun grootte maar ook door de kleur van de iris. Bij mannetjes is de kleur grijsbruin, bij vrouwtjes donkerbruin.