Image
Gewone zeehond - Elwin van der Kolk

Gewone zeehond

Harbor seal
Phoca vitulina
Zeehonden (Phocidae)

De gewone zeehond is een van de twee zeehondensoorten die aan de Belgische kust voorkomen. Het is een relatief kleine soort. Je herkent hem aan zijn vlekken. Zeehonden die rusten op het strand, laat je best met rust.

Grootte
120 - 195 cm
Gewicht
45 - 130 kg
Levensverwachting

26 - 32 jaar

Favoriete maaltijd

Vis, weekdieren, kreeftachtigen, inktvissen en wulken

Burgerlijke staat

Groepsdier, maar jaagt solitair

Status
Zeldzaam
Woonplaats

De zuidelijke Noordzee

Karakter

Speels

Verleiding

Een zandbank om op uit te rusten

Hoe herken je de gewone zeehond?

  • donkergrijze tot bruine kleur
  • vlekken (het aantal verschilt sterk van dier tot dier)
  • ronde kop
  • een lichte knik tussen zijn voorhoofd en neusrug
  • De vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan mannetjes

De gewone zeehond is een van de twee zeehondensoorten die aan de Belgische kust voorkomen. Het is een relatief kleine soort.

Gewone zeehond - Elwin van der Kolk
Gewone zeehond - Elwin van der Kolk

Hoe leeft de gewone zeehond?

Wat eet de gewone zeehond?

De gewone zeehond is een zeeroofdier en jaagt in ondiep water op bodemvissen en kleine kreeftachtigen. Zijn jachtgebied kan tot 50 km van zijn rustplaats liggen en meestal jaagt hij alleen. De dieren jagen op bodemvissen en kleine kreeftachtigen in de ondiepe wateren, waarbij hun snorharen als gevoelig tastorgaan gebruikt worden. 

Afbeelding
Gewone zeehond - Jhony Vandebroeck
Jhony Vandebroeck
Afbeelding
Gewone zeehond in groep - Wim Dirckx
Wim Dirckx

Hoe plant de gewone zeehond zich voort?

De meeste jongen in de zuidelijke Noordzee worden geboren in juni en juli. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 10 kg. Ze blijven nog 6 weken bij hun moeder en zijn daarna op zichzelf aangewezen. De overgang naar zelfstandig leven is zwaar voor de jonge zeehonden. Regelmatig worden er dan ook verzwakte jonge dieren aan de kust gevonden.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Mannetjes hebben regelmatig vele littekens op de nek. Vrouwtjes kunnen littekens hebben op de hals. Deze littekens zijn veroorzaakt door mannetjes, die tijdens het paren in de hals van het vrouwtje bijt.
  • Op rustplaatsen kan de groepsgrootte variëren van 1 tot meer dan 600 dieren. In het seizoen dat er jongen zijn, vormen de beide geslachten echter aparte groepen en meestal jagen de dieren solitair. Individuele dieren keren vaak terug naar dezelfde rustplaatsen.

Waar vind je de gewone zeehond?

Gewone zeehonden verkiezen ondiepe kustwateren met zandbanken. De meeste kolonies in onze buurt  zijn dan ook terug te vinden in de Waddenzee en in estuaria van grote rivieren, zoals de Schelde. Bij eb profiteert de gewone zeehond ervan om op een zandbank uit te rusten. 

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt de gewone zeehond veel voor?

De in de zuidelijke Noordzee levende dieren zijn typische bewoners van ondiepe kustwateren met zandbanken. De kolonies bevinden zich dan ook waar dit biotoop aanwezig is: de Waddenzee en estuaria van grote rivieren (zoals de Schelde, de Wash en de Somme). Zo ontstaan er grote rustplaatsen waar soms meer dan 600 dieren tegelijk rondhangen. Bovendien zijn rustige zandbanken de ideale plaats om de jongen ter wereld te brengen en te zogen. Tijdens de zoogtijd leven mannetjes en vrouwtjes apart. 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de gewone zeehond

Wat kan jij doen?

Tref je een zeehond aan op het strand, hou dan zeker afstand, en hou je hond aan de leiband. Zeehonden op het strand zijn aan het rusten, en hebben die rust nodig.

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus