Lederloopkever
lederloopkever_koenthonissen.jpg

(Carabus coriaceus)
Hoe kan je de lederloopkever herkennen?
De lederloopkever is de grootste loopkeversoort van België. De kever kan ongeveer 30 tot 40 millimeter lang worden. Hij heeft een breed zwart borststuk en achterlijf. Op zijn dekschild vind je grove putjes; die lijken een beetje op rimpels. Hij heeft ook grote opvallende kaken. Vliegen doet hij niet, want daarvoor zijn de vleugels te klein. Daarmee is hij een buitenbeentje in de familie: de meeste loopkevers hebben lange vleugels. Maar niet getreurd, want lopen kan hij als de beste!
Wat eet de lederloopkever?
De snelle loper houdt van wormen, slakken en aas. Hij spuit verterende sappen in zijn prooi terwijl ze nog leeft en zuigt ze daarna leeg. Voelt hij zich in het nauw gedreven, dan spuit hij maagsap naar zijn belager. Ook de larve is een echte vleeseter: die leeft van wormen en slakken.
Waar leeft de lederloopkever?
De lederloopkever komt voor in grote delen van Europa. In België leeft hij vooral in de Ardennen. De kever heeft een voorkeur voor loofbossen en gemengde bossen, die liefst niet te droog zijn.
Hoe plant de lederloopkever zich voort?
Lederloopkevers worden geboren als larve. De larve heeft tot 3 jaar nodig om zich te ontwikkelen tot een volwaardige kever.
Hoe krijg je de lederloopkever te zien?
Wil je een lederloopkever spotten, dan trek je er best in het donker op uit. Zowel de larve als de kever zijn ’s nachts actief en verstoppen zich overdag.