Oranje zandoogje
vlinders_oranje_zandoogje_dieder_plu_groot.jpg

Het oranje zandoogje (Pyronia tithonus)
Het Oranje zandoogje is een graslandvlinder die in West-Europa het zwaartepunt van zijn verspreiding kent.
Hoe kan je het oranje zandoogje herkennen?
- Zandoogjes zijn middelgrote vlinders die hun naam danken aan zwarte vlekken met witte kern (‘oogjes’) die ze vertonen. Bij het oranje zandoogje zie je die vlek nabij de punt van de voorvleugel.
- Het oranje zandoogje heeft een spanwijdte van 35 tot 44 mm.
- Het oranje zandoogje heeft zowel op de voor- als op de achtervleugel een grote oranje zone. De vleugels hebben een brede bruine rand.
- Een veelgehoord kenmerk is de zwarte oogvlek: die heeft bij het oranje zandoogje doorgaans twee witte kernen; bij het bruin zandoogje is dat er maar één. Dit kenmerk is niet waterdicht: geregeld kom je uitzonderingen tegen.
- Het beste kenmerk zijn de vlekjes op de onderzijde van de achtervleugel (te zien wanneer de vlinder zijn vleugels gesloten houdt). Bij het oranje zandoogje zie je er enkele kleine witte vlekjes. Bij het bruin zandoogje zijn er enkele minuscule zwarte vlekjes of ontbreken vlekjes volledig.
- De groene rups wordt maar zeer zelden gezien.
Wat eet het oranje zandoogje?
Oranje zandoogjes zijn courante bloembezoekers. Wilde marjolein, bloeiende bramen, vlinderstruik, distels, koninginnekruid .
Wat eet de rups van het oranje zandoogje?
De rups van het oranje zandoogje leeft van algemene grassoorten, zoals witbol, veldbeemdgras, of kweek.
Waar leeft het oranje zandoogje?
- In tegenstelling tot de meeste andere dagvlinders die in Vlaanderen voorkomen, is het verspreidingsgebied van het Oranje zandoogje beperkt tot een deel van Europa. Precies in West-Europa komt de soort vrij talrijk voor. Het verspreidingsgebied loopt noordelijk tot in Nederland en zuidelijk tot Spanje en Griekenland. In België kan je hem verspreid over het hele land waarnemen, maar er zijn regio’s waar de soort ontbreekt (zie kaartje).
- Grazige bosranden, ruigten en hooilanden in beschutting van struweel of zoomvegetaties vormen het favoriete leefgebied van het oranje zandoogje.
- Verspreidingskaart van het oranje zandoogje
Hoe plant het oranje zandoogje zich voort?
Het oranje zandoogje is een echte zomersoort. De vliegtijd start eind juni, of vaak zelfs pas in juli, dus later dan die van het bruin zandoogje. Eind augustus zit de vliegtijd van deze soort er nagenoeg op. Het oranje zandoogje overwintert als klein rupsje, verscholen in een graspol.
Gratis e-boek Maak van je tuin een vlinderparadijs
Vraag je gratis vlindergids aan
Maak van je tuin een vlinderparadijs!
Leer onze meest voorkomende vlinders vlot herkennen en ontdek met welke planten je de vlinders echt een plezier doet. Vraag je gratis vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips.