Aanbod voor klassen

Kijk voor het nieuwe aanbod aan natuurateliers en het aanbod voor de Week van het Bos zeker ook onder het groene balkje links 'Aanbod Week van het Bos'. De ateliers die specifiek onder de Week van het Bos staan vermeld zijn ook beschikbaar buiten de periode van de Week van het Bos (jaar rond).

In de kijker

Leerpad: Survivalbrug voor dieren (tweede en derde graad lager onderwijs)

Opgelet: Enkel in de onthaalpoort Groenendaal!

Je (klas)groep maakt spelenderwijs kennis met de begrippen ‘versnippering en ontsnippering van het Zoniënwoud’. We nemen je groep mee op pad en laten ze kennismaken met de verschillende dieren uit het Zoniënwoud en hoe zij op een veilige manier vanuit het bos de weg oversteken.

Aan de hand van opdrachten en spelletjes ravotten we ons rot én leren we meer over diersporen, boombruggen, ecotunnels, het ecoduct… Op het einde van deze wandeling gaan de kinderen heerlijk uitgespeeld naar huis én met een pak kennis over hoe dieren in het Zoniënwoud weer veilig de weg oversteken.

Banner Survivalbrug voor dieren Zoniënwoud


Leerpad: Er zit muziek in de natuur ( 3de kleuterklas -  en eerste graad lager onderwijs)

Onthaalpoort Groenendaal & Jezus-Eik

Ontdek samen met de kinderen hoe Eekhoorn erin slaagt een groot bosorkest te maken!

Een gids neemt je op pad samen met handpop Eekhoorn. Het verhaal van eekhoorn wordt verteld met behulp van prachtig geïllustreerde prenten. Tijdens het verhaal komt eekhoorn héél wat andere dieren in het bos tegen.

Elk dier heeft zijn eigen uniek geluid en al gauw weet eekhoorn heel het bos te overtuigen tot het vormen van één groot bosorkest. Maakt jouw groep samen met de dieren mee een mooi bosorkest?

Knutselatelier: Er zit muziek in de natuur (3de kleuterklas en eerste graad lager onderwijs)

Onthaalpoort Groenendaal & Jezus-Eik

Blijft jouw klas graag de hele dag en wil je graag nog iets extra doen voor of na je wandeling in het bos?  Wil je graag muziekinstrumenten knutselen met natuur-en recyclagematerialen? Kom dan gerust voor of na je wandeling naar het knutselatelier ‘Er zit muziek in de natuur’!


Klassiek natuureducatief aanbod (van kleuter- tot middelbaar onderwijs)

Onthaalpoort Groenendaal & Jezus-Eik

Ook tijdens de week van het bos 2018 kan je gebruikmaken van ons klassiek natuureducatief aanbod dat we het hele jaar aanbieden.

Voor elke leeftijdsgroep hebben we verschillende natuureducatieve leerpaden klaarstaan die jarenlang al een stevige basis kennen onder onze gidsen en scholen/groepen.

Sloompje slak (peuters en kleuters)
Sloompje slak gaat op zoek naar de fluisterende boom. Onderweg leert ze alles over het bos en de familie slak.

Kabouterpad (kleuters, 1e en 2de leerjaar)
De kleuters gaan op stap met een boskabouter als gids. Aan de hand van een verhaal en spelletjes rond het leven van de boskabouter in het bos, maken zij op een speelse manier kennis met het bos en zijn
bewoners.

Konijnenpad (kleuters, 1e en 2de leerjaar)
Tocht in het bos met een boskonijntje als gids. Samen met andere konijntjes leert het de kinderen hoe konijntjes en andere dieren leven en wonen in het bos.

Paddenstoelenpad (1ste en 2de leerjaar)
Al eens een paddenstoel van heel dichtbij bekeken? Ruikt hij lekker? Mag je hem eten? Kleine opdrachtjes leren je alles over de paddenstoelen en het bos.

Graaf Vlerulla (1ste tot 4de leerjaar)
Graaf Vlerulla is baas bij de vleermuizen. Hij tovert je om en neemt je mee naar het vleermuizenland. Alles kom je te weten over die kleine fladderaars.

Rein en de dieren (3de en 4de leerjaar)
De kinderen gaan op stap met Rein, een kleine jongen die dicht bij het bos woont. Hij vertelt hoe de dieren in het bos leven. Sommige dieren hebben scherpe ogen, andere moeten het hebben van hun geurzin. Met kleine opdrachten nemen de kinderen de rol van de dieren over.

Drama in het bos (3de en 4de leerjaar)
Als echte speurneuzen trekken we het bos in op zoek naar sporen. Dit atelier leert sporen zoeken en herkennen. Allerlei opdrachten brengen ons dichter bij de ontknoping van een drama.

Wonen in het bos, Ontdekking van het bos (lager onderwijs)
Wonen, samenwonen, het lijkt wel de gewoonste zaak op de wereld. Het is allemaal zo eenvoudig maar gelijk een boeiende wereld. Om te wonen heb je altijd wat nodig, iemand nodig. De natuur is één schouwspel van wonen. Grote en kleine organismen, planten en dieren, ze kunnen niet zonder elkaar. De moeite waard om wat verder op in te gaan.

Roofvogels en braakballen (lager onderwijs)
Door het uitpluizen van braakballen leren de kinderen wat er zoal op het menu staat van roofvogels. Meteen vernemen ze ook hoe die vogels leven.

Dood hout brengt leven in het bos (lager onderwijs)
Dood hout is heel belangrijk voor een bos. Een dode boom is als het ware een groot flatgebouw met vele kamertjes. In dit atelier leren de kinderen de ganse levenscyclus kennen van een gezonde boom tot humus.

Oriëntatietechnieken (4de tot 6de leerjaar; 1ste graad secundair onderwijs)
Nooit meer verdwalen in het bos. Met kompas, kaart en andere technieken leer je je oriënteren. Kaartlezen doen we voortaan zonder problemen.

Dag Bomen (lager onderwijs + 1ste graad secundair onderwijs)
Op naam brengen van bomen. Hierbij worden alle zintuigen ingeschakeld, niet alleen het zicht, maar ook de geur, de smaak en de tast. De kinderen leren tevens het volume van een boom berekenen, de boomhoogte, de oppervlakte van de kroon, enz.

Leven in de poel (lager onderwijs + secundair onderwijs)
Zonder water geen leven. Sommige dieren brengen het grootste deel van hun leven in het water door. Aan de hand van waterstalen gaan de kinderen zelf de kwaliteit van het water na en leren ze welke diertjes er allemaal in de poelen leven.

Biodiversiteit (6de leerjaar en secundair onderwijs)
Er is grote verscheidenheid is in al wat leeft. En al wat leeft, is nauw verbonden met elkaar en met zijn leefgebied. Alles heeft er zijn functie, maar er zijn ook gevaren. Een tocht door de natuur leert het allemaal.

Biotoopstudie van het bos (secundair onderwijs)
Tijdens de biotoopstudie leer je het bos in al zijn aspecten kennen: de levende of biotische factoren (dieren, planten, zwammen), de niet-levende of abiotische factoren (bodem, microklimaat) en de invloeden van de mens.

Crea activiteiten en practica aansluitend op een leerpad
Knutselen met natuurlijke materialen, bosspel, nestkasten bouwen.

Samenwerkingspartners

Natuurpunt CVN werkt voor deze activiteiten samen met de natuurgidsen van het Zoniënwoud (NGZ) en met steun van en in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 

NGZ          ANB

TOP