Echte tonderzwam
De Echte tonderzwam is een meerjarige paddenstoel die parasiteert op de stam van verzwakte loofbomen, met voorkeur voor beuk, berk en populier. Tonderzwammen zijn het hele jaar door te zien en worden elk jaar groter. De zwam is een witrotter, die de aangetaste boom na enige jaren gevoelig maken voor stambreuk. Vermijdt daarom bij stormweer bomen met tonderzwammen. Tot in de jaren 60 was deze zwam vrij zeldzaam, maar tegenwoordig vind je hem praktisch overal. Deze sterke toename komt enerzijds doordat zwakke en dode bomen veel minder verwijderd worden uit bossen dan vroeger en anderzijds door extra verzwakking van bomen door droogte en verzuring.
Vindbaar: tonderzwammen zijn het hele jaar door te vinden.
Hout
Bij boombegeleiders hier de bomen waar de paddenstoel onder leeft
Opruimer
Parasiet
Hoe herken je de echte tonderzwam?
De echte tonderzwam heeft grote en stevige, hoefvormige vruchtlichamen. Meestal is de echte tonderzwam bovenaan in een levende boom te vinden, terwijl platte tonderzwam en dikrandtonderzwam steeds onderaan bomen groeien. Nog een belangrijk onderscheid met de bruinsporige platte tonderzwam en dikrandtonderzwam is dat echte tonderzwam witte sporen heeft en niet bruin verkleurt wanneer je met je vinger tegen de poriën drukt. De bovenzijde van de zwam is bedekt met brede, concentrische ringen die de paddenstoel een gestreept uiterlijk geven. De kleuren van de echte tonderzwam kunnen sterk uiteenlopen, van zilvergrijs, rood- of donkerbruin tot bijna zwart. Ter hoogte van groeirand is de paddenstoel doorgaans lichter gekleurd in de groeiperiode.
Meer over belangrijke paddenstoelenfamilies
Beelden
Wat kan jij doen?
Paddenstoelen zijn intrigerende en nuttige verschijningen. Ze ruimen je tuin op en zorgen op hun eigen manier voor de natuur. Wat kan jij doen voor meer paddenstoelen in je tuin?
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenVaak gestelde vragen over paddenstoelen
Wat is het verschil tussen een zwam en een paddenstoel?
Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil. De zwam is het organisme dat onder de grond of in hout zit en bij de meeste soorten het grootste deel van het jaar onzichtbaar blijft. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen die seizoenaal tevoorschijn komen om sporen te produceren en verspreiden om zich voort te planten.
Hoe oud kan een zwam worden?
In 2000 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergrondse zwamvlok van 8,9 km². Ook in Zwitserland werd een groot en oud exemplaar van deze zwam gevonden: 800m lang, 500m breed en duizend jaar oud.
Hoe herken je de juiste paddenstoel?
Het is de vraag die vele wandelaars zich al gesteld hebben. Sommige zijn makkelijk te herkennen, zoals de rode vliegenzwam. Ook de grote stinkzwam kan je determineren met je neus. Deze verspreidt namelijk de geur van dode beesten en trekt daarmee ook een zwerm vliegen aan. Maar de meeste paddenstoelen zijn erg moeilijk om te determineren, zelfs voor experts. Natuurpunt helpt je op weg met enkele hulpmiddeltjes:
- Zoek op kleur, vorm of familie
- Gebruik de app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download hier iObs (iOS) en ObsIdentify (Android).
Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Bovendien krijg je van experts feedback of de determinatie correct is. Tenslotte kan je bijleren door een cursus te volgen en/of op stap te gaan met een paddenstoelenwerkgroep. Abonneer je op de paddenstoelen.flits en blijf op de hoogte van activiteiten en weetjes over paddenstoelen.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief