Afbeelding
Amfibie actie
Stijn Vanderveken

Amfibie actie

12 feb 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

De voorbije jaren werden er in Keerbergen op strategische plaatsen amfibie-schermen neergezet om padden, kikkers en salamanders veilig te helpen oversteken tijdens de voor deze soorten levensnoodzakelijke amfibietrek. De werkgroep amfibieën van Natuurpunt Keerbergen heeft besloten om dit jaar geen schermen te plaatsen. Dit omdat het aantal vrijwilligers te klein is en we ook geen coördinator hebben gevonden die alles in goede banen kan leiden. Daarnaast is er de voortschrijdende bebouwing, die het plaatsen van schermen op een toenemend aantal plaatsen onmogelijk maakt.

Gelukkig gaan wij onze kruipende vriendjes niet helemaal in de steek laten. Op de avonden waarop amfibietrek te verwachten is, zullen wij een oproep doen aan allen die mee de handen uit de mouwen willen steken. We komen dan rond zonsondergang samen om op de plaatsen waar anders de meeste slachtoffers te verwachten zijn, de dieren veilig de straat over te helpen. Dit is vooral in de Mereldreef tussen ‘De Witte Meren’ en de Wielewaalweg. Daarnaast bekommert een kleine vaste groep vrijwilligers zich om de dieren die de Bosduifweg over willen steken.

Wie mee wil doen: stuur een mailtje naar ons nieuwe e-mailadres: [email protected]

Alle vrijwilligers krijgen bericht wanneer er amfibietrek verwacht wordt en mogen komen meehelpen. Meenemen: zaklamp, emmer, potlood en papier om aantallen te noteren en eventueel vinyl (geen latex) wegwerphandschoenen die je eerst spoelt met water. Zorg voor je eigen veiligheid dat je zichtbaar bent in het donker. Overgezette aantallen per soort graag achteraf doorgeven aan bovenstaand e-mailadres.

Aan onze gemeente vragen wij, om toch nog steeds in de bewuste periode (van half februari tot einde maart) de bekende waarschuwingsborden en snelheidsbeperkingen en te plaatsen.

Wij hopen op deze manier toch een bijdrage te kunnen leveren aan het voortbestaan van deze mooie en fascinerende diersoorten.

Werkgroep amfibieën

Natuurpunt Keerbergen