Kauwen: 5 weetjes over deze kleine kraaiachtigen

Kauwen zijn zwart, luidruchtig en leven graag in grote groepen. Dat wist je misschien al. Maar weet je ook dat kauwen intensief met elkaar communiceren? Of dat ze beschikken over een zesde zintuig bij het vliegen? 5 weetjes op een rij gezet.
1/ Communicatie-specialist
Kauwen zijn zeer sociaal. Ze voelen zich opperbest in een grote groep. Voortdurend communiceren ze met elkaar. In een kolonie kauwen gaat het er dan ook zeer levendig en bij momenten zelfs lawaaierig aan toe. Als echte communicatiespecialisten hebben ze een breed gamma aan roepgeluiden. Ze kwetteren, tokkelen en roepen zelfs hun naam “kauw, kauw”. In de schemering, bij het verzamelen van de groep, laten ze graag luidkeels hun stem horen. Maar ook met hun felle, lichtblauwe ogen kunnen kauwen communiceren. In de donkere nesten, in boomholtes of schoorstenen, vallen hun zeer heldere ogen extra hard op. Ze gebruiken dit als schrikeffect om mogelijke rivalen uit hun nestplaats te verjagen.
2/ Levenslang trouw
Reeds tijdens hun puberjaren beginnen kauwen uit te kijken naar een geschikte partner. Eenmaal ze die gevonden hebben, vormen ze levenslang een paar. Altijd zie je ze samen. Tijdens het voedsel zoeken, voeren ze elkaar regelmatig lekkere hapjes. Ze verzorgen elkaars verenkleed. En ze slapen altijd bijeen, ook buiten de broedperiode. Hoewel paartjes in een grote kolonie omgeven worden door begeerlijke vrijgezellen, heeft het koppel enkel oog voor elkaar. En blijft elkaar altijd trouw.
3/ Acrobatische vliegshow
In het najaar verzamelen kauwen zich -als de schemering valt- tot zeer grote groepen. Tijdens het verzamelen geven ze een ware vliegshow. Als volleerde luchtacrobaten draaien en buitelen ze door de lucht. Met tientallen tegelijk als één geheel. Zonder botsingen. Dit doen ze met behulp van een zesde zintuig: luchtverplaatsing. De buitenste vogels bepalen de vliegrichting en alle anderen reageren op de ontstane luchtverplaatsing. Eenmaal verzameld, vliegen ze samen -om te overnachten- naar een nabijgelegen bosje. Liefst met jonge bomen want soepele, buigzame takken waarschuwen beter tegen sluipend gevaar. En dankzij de vele waakzame ogen van de groep maken ook vliegende jagers weinig kans.
4/ Huiselijk nest
Kauwen bouwen graag een nest in boomholtes. Maar ze willen ook graag in elkaars buurt nestelen om de sociale contacten goed te onderhouden. Zoveel geschikte bomen bij elkaar zijn niet altijd te vinden. Daar hebben kauwen de ideale oplossing voor gevonden. Namelijk de schoorsteen op het dak van je huis. En op het dak van je buren. Kauwen maken er graag een huiselijk nest van door de ruimte volledig op te vullen met takken. In de lente broedt het vrouwtje. Haar man verwent haar dan met allerlei lekkers. Beide ouders voeren de jongen. Vijanden worden door de ouders én al hun buren samen verjaagd.
5/ Goed gezelschap
Kauwen zijn erg slim en passen zich gemakkelijk aan nieuwe omstandigheden aan. Hun ervaringen delen ze graag met de hele groep. Enthousiast geven ze elkaar informatie over de beste plekjes om voedsel te vinden in de buurt. Ook de voederplaats in je tuin valt daaronder. In groep komen ze bij je op bezoek want kauwen houden van lekker eten in goed gezelschap. Kieskeurig zijn ze absoluut niet. Kauwen eten alles graag, zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Het voedsel delen ze met elkaar om te voorkomen dat soortgenoten hen lastig vallen.
Tekst: Christine Machiels
Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt op 26 en 27 januari 2019
Naar de vogels kijken in je tuin zorgt voor kleurrijk vertier en heerlijke ontspanning. Maar het is tegelijk ook heel nuttig: tel op 26 en 27 januari de vogels in je tuin en bezorg je resultaten aan Natuurpunt. Zo kunnen we nagaan hoe het gesteld is met de vogels in Vlaamse tuinen.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week