Afbeelding
Wim Dirckx

Natuurpunt en BBL komen tussen bij kortgedingrechter om landbouwbeleid te vragen dat aandacht heeft voor natuur en milieu

22 feb 2023
Categorieën
Natuurbeleid
Landbouw

BBL en Natuurpunt kiezen voor een juridische tussenkomst in de procedure die de landbouworganisaties vorige week opstartten. Enkel een plan dat ook rekening houdt met de omgeving, werkt voor een landbouwer op de lange termijn, stellen ze. Ze reageren hiermee op de procedure van Boerenbond, ABS en BioForum waarin de landbouworganisaties eisen om het landbouwbeleid snel goed te keuren. De natuur- en milieuorganisaties benadrukken dat ook zij een snelle goedkeuring van het landbouwplan willen, maar wijzen op de verplichting om de minimale milieuwetgeving te respecteren.

Het Vlaamse landbouwplan kan momenteel niet bekrachtigd worden omdat er geen goedgekeurd milieueffectrapport is, stellen de natuur- en milieuorganisaties. Zo’n rapport geeft weer wat de verwachte effecten van het landbouwplan op het milieu zullen zijn en is wettelijk verplicht. Dat is logisch: een degelijke wisselwerking tussen het milieueffectrapport en het landbouwbeleid zorgt ervoor dat maatregelen resultaatgericht en kostenefficiënt zijn.

Het plan mag in regel niet leiden tot negatieve effecten op Europees beschermde natuur. De doorwerking van de milieueffecten in het landbouwbeleid gebeurde tot op vandaag nog steeds niet, maar is verplicht en van groot belang voor burger, landbouwer en natuur”, stelt Jos Ramaekers van Natuurpunt. 

Bovendien dient het landbouwbeleid, naast een eerlijk inkomen voor de landbouwer, nog andere kerndoelstellingen te realiseren, zoals zorg voor het milieu, bescherming van biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering. Het is onmogelijk deze doelstellingen te realiseren zonder adequate acties om de impact van de landbouwsector op bodem, lucht en water te beperken.

Indien Vlaanderen er niet in slaagt om de minimale bescherming van onze natuur mee te nemen in het landbouwbeleid, dan slaagt ze er ook niet in om de landbouwers het perspectief te geven dat ze verdienen, menen de natuur- en milieuorganisaties.

We vragen expliciet dat de noodzakelijke aanpassingen op korte termijn doorgevoerd  worden zodat beslist kan worden en de subsidies niet langer geblokkeerd zijn”, meent Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu. 

Perscontact:

Jos Ramaekers, Natuurpunt, 0491 39 25 74
Heleen De Smet, Bond Beter Leefmilieu, 0489 39 62 90