Afbeelding

Natuurpunt verwerft met de steun van BNP Paribas Fortis 10 ha in het Turnhouts vennengebied.

1 mrt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Partnernieuws
Provincie Antwerpen
Partners water
BNP Fortis

Sinds mei 2019 schenkt BNP Paribas Fortis een deel van de instapkosten en de beheerskosten die klanten betalen, voor een belangrijk beleggingsfonds, door aan Natuurpunt.
Dat de bank daarmee een deel van haar winsten op dat fonds afstaat aan het beschermen van natuur mag niet verbazen: ze investeert sowieso al veel in onderzoek ter bescherming van het klimaat, begeleidt bedrijven in duurzame investeringen, en zo meer.
Het partnership met Natuurpunt is daar een logisch onderdeel van.

“De keuze om te steunen via een fonds is bewust. Het zorgt voor een continu gegeven, geen one shot’ En de bank betrekt er indirect ook haar klanten bij. Die verwachten steeds meer dat de bank een duurzaam engagement opneemt” zegt Els Van Zele van BNP Paribas Fortis.

Op 1 januari 2022 had het partnership al voldoende opgebracht om bij te dragen aan de aankoop van 10 ha natuurgebied. En dat bedrag blijft oplopen dankzij de klanten van de bank die in het fonds beleggingen.

Natuurpunt kan met de opbrengst gronden aankopen die vroeger een andere invulling hadden zoals intensieve landbouw. De keuze viel op het Turnhouts Vennengebied te Turnhout, waar Natuurpunt al vele jaren werkt aan een natuurgebied van internationaal belang.
Met de steun kan de vereniging ervoor zorgen dat de bestaande natuurgebieden verder worden uitgebreid en met elkaar verbonden worden. Na de aankoop buigen experten zich over de toestand en wordt een plan uitgewerkt tot herstel. Dat zal in dit geval gebeuren door historische vennen te herstellen. Die vennen houden regenwater vast, zodat het langzaam in de grond kan infiltreren om zo het grondwaterpeil op te krikken. In ons land ligt dat peil immers veel te laag. Die vennen zijn bovendien de thuis van heel zeldzame planten en dieren.

Filip Hebbrecht, accountmanager bij Natuurpunt en verantwoordelijk voor dit project: “Dankzij de samenwerking tussen Natuurpunt en BNP Paribas Fortis kunnen we onze missie versterken. In dit concreet geval het  Turnhouts vennengebied aanzienlijk uitbreiden en herinrichten tot een natuurgebied van Europees topniveau.”

Meer info op: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/turnhouts-vennengebied