Afbeelding

Resultaten eerste overzetactie voor amfibieën langs fietssnelweg

14 apr 2023
Categorieën
Lokaal nieuws

Van 10 tot 22 maart organiseerden we met onze kern voor het eerst een overzetactie voor padden en salamanders georganiseerd op het grondgebied van Beveren en Melsele (ten zuiden van de E34). Elke avond werd fietssnelweg F4 langs de spoorlijn tussen de Krijgsbaan in Zwijndrecht en het station van Beveren geïnspecteerd op overstekende amfibieën. Dat leverde een verrassend hoog aantal padden en salamanders op.

Vanaf februari kwamen er verschillende meldingen binnen van mensen die langs de fietssnelweg padden en salamanders hadden gezien, al dan niet doodgereden. Daarop besloten we om met onze kern gedurende twee weken elke avond de amfibieën te helpen om veilig de druk gebruikte fietssnelweg F4 over te steken tussen de Krijgsbaan in Zwijndrecht en het station van Beveren.

De overstekende amfibieën werden ook geteld. Die aantallen waren verrassend hoog, zeker als rekening gehouden wordt met het feit dat de aantallen enkel slaan op de dieren die op het fietspad onderweg waren op het moment dat onze vrijwilligers passeerden.

Er werden twee zones afgebakend: van de Krijgsbaan in Zwijndrecht tot station Melsele en van station Melsele tot station van Beveren.

Voor het traject tussen de Krijgsbaan en station Melsele leverden de avondtellingen in totaal ongeveer 80 gewone padden en 60 kleine watersalamanders op. De aanwezigheid van het fort van Zwijndrecht waar de dieren overwinteren, is daarbij ongetwijfeld een belangrijke factor.

Tussen station Melsele en station Beveren werden vooral salamanders geteld, ook al is op dat traject geen specifieke biotoop voor de salamanders zichtbaar. Iets meer dan 80 kleine watersalamanders werden overgezet en een 20-tal gewone padden.

De aantallen geven aan dat ook in het dichtbevolkte centrum van Beveren en Melsele er dus nog kleine natuurwaarden aanwezig zijn die de moeite waard zijn om te beschermen. De parallelweg naar een nieuwe brug over de spoorweg die binnenkort tussen het station van Melsele en de Gentstraat wordt aangelegd, zal het gebied rond de fietssnelweg echter sterk wijzigen. Voor de populatie kleine watersalamanders moet bekeken worden welke habitatbeschermende maatregelen in het gebied genomen kunnen worden. Daarover willen we in de komende maanden in gesprek gaan met het gemeentebestuur.

Volgend jaar zullen we alvast een grootschaligere overzet- en inventariseringsactie organiseren langsheen de fietssnelweg. Daarvoor zullen ook de inwoners van Beveren en Melsele gemobiliseerd worden.