Les 6: het everzwijn

Afbeelding
Online cursus Wild Spotten - everzwijn
Natuurpunt

Totem van ongetemde natuur

Oernatuur is in Vlaanderen geen alledaags goed. Maar als één totemdier ons doet denken aan de woeste wouden van weleer, dan is dat het wilde zwijn. Met z’n stugge vacht, imposante slagtanden en kort staartje ziet de ever er tegelijk vervaarlijk en koddig uit. Ze zijn van nature schuw en mijden mensen liever. Maar met wat geluk en een portie tips kan je deze ruige voorouder van het varken op een veilige manier gadeslaan. Sigi gaat dit keer op stap met everzwijnkenner Jos om de sporen van deze wilde wroeter te traceren. 

Afbeelding
Everzwijn
Natuurpunt

Sus scrofa

  • Soort: evenhoevigen
  • Grootte: tot 160 cm - tot 116 kg
  • Woonplaats: vochtige bossen 
  • Menu: alleseter
  • Relatiestatus: verwarrend
  • Levensverwachting: tot 12 jaar
  • Status: Niet bedreigd en bejaagd
  • Aantal in Vlaanderen: > 15.000 everzwijnen 

Waar leeft het everzwijn?

Zwijnen houden van eiken- en beukenbossen. Vooral die in De Ardennen en Oostkantons zijn goede plaatsen om evers te zien. Je vindt daar trouwens nog meer grof wild: edelhert, bever, everzwijn, vos … Het zit er allemaal. Maar ook in het volgebouwde Vlaanderen vind je everzwijnen. Naast in hun ‘voedselbossen’ vind je ze in rietmoerassen, braamstruwelen en in de zomer in maïsakkers. In het bosrijke Limburg zijn je kansen het grootst om wilde evers te spotten.

Evers zijn vooral tijdens de schemering en ‘s nachts actief. Op die momenten is het rustiger en kunnen ze ongestoord hun ding doen. Op het einde van de lente maak je de beste kans om de wilde wroeters aan het werk te zien. Speur dan vooral de bosranden af of wandel langs de wegjes tussen de velden. Ze kunnen extreem schuw zijn, maar gelukkig verraden ze hun aanwezigheid met hun hoefafdrukken. Op onderstaande kaart uit de natuurdatabank waarnemingen.be zie je meteen waar ze werden gespot door andere natuurliefhebbers.

Afbeelding
Waarnemingen everzwijn
Natuurpunt

Wat ruist er door het struikgewas?

Everzwijnen gaan op zoek naar plekken die hen alles geven wat hun hartje begeert. Plekken met veel modder en voedsel. Evers zijn echte liefhebbers van bosnootjes zoals eikels of beukennootjes. Dat plantaardig voedsel maakt tot 80% van hun dieet uit. Dat vinden ze het meest in vochtige loofbossen. Eik, beuk, es en els zijn topbomen voor evers.

Zijn er geen natte loofbossen in de buurt en bevinden ze zich in oudere naaldbossen waar je nauwelijks door kan kijken, dan wroeten everzwijnen met hun krachtige snuit naar dierlijk voedsel zoals regenwormen, slakken, larven en zelfs kleine knaagdieren. Het zijn rasechte omnivoren die zich goed aan hun omgeving aanpassen. Hun dieet durven ze ook weleens aan te vullen met maïs en bieten van nabijgelegen akkers. Ze gaan er als kleine bulldozers over en kunnen jammer genoeg zo heel wat schade aanrichten. 

In Vlaanderen kwam het everzwijn lange tijd niet meer voor (behalve in de Voerstreek), maar sinds 2005 zijn ze helemaal terug. Vooral in Limburg kent hun populatie een sterke opmars en ook in de andere provincies duiken ze steeds vaker op. In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je een grote populatie everzwijnen. Ook in de volgende natuurgebieden werden ze al gespot door andere natuurliefhebbers:

 

Trek eropuit en beleef onze natuur

Een topontmoeting met een wild dier is nooit gegarandeerd.

Maar een fijn avontuur is altijd verzekerd.

Herken het zwijn

Het wilde zwijn is de trotse voorouder van ons varken. Je ziet daarom heel wat gelijkenissen met de varkens die we kennen. Zijn unieke silhouet verwar je maar moeilijk met een andere wilde soort in het bos. Omdat hij zich vooral in het donker laat zien, kan het toch moeilijk zijn om evers te herkennen tijdens je boswandeling. Hier zie je de belangrijkste uiterlijke kenmerken: 

Afbeelding
everzwijn
Natuurpunt

Verlegen evers

Evers zijn schuw. Je loopt ze daarom niet makkelijk tegen het lijf. Hun hoefsporen kan je wel goed herkennen. Ook hun gewroet in de bosbodem is mits enige oefening goed herkenbaar. Af en toe vind je zelfs hun ronde snuitafdruk erin terug.

Everzwijnen zijn evenhoevigen: ze vormen een orde van zoogdieren, gekenmerkt door hun even aantal tenen. Ze hebben 4 hoeven: vooraan 2 grote gehoefde tenen, achteraan 2 kleinere. Evers rollen graag in de modder. Zo’n modderbad, of zoel, is vaak niet meer dan een modderige plas en wordt meestal ook als drinkplek gebruikt. Het is een goede plek om pootafdrukken te vinden. De twee kleine tenen staan zijwaarts gericht, bij reeën staan deze voorwaarts.

Afbeelding
spoor everzwijn
Natuurpunt

Lekker schuren

Na het zoelen laten everzwijnen de modder op hun vacht hard worden, zodat alle parasieten zoals vlooien en teken erin vast komen te zitten. Daarna schuren de evers hun stugge vacht heerlijk schoon tegen een boomstronk. Zo’n schuurboom herken je makkelijk aan de grijze moddersporen op schofthoogte.

Ook omgewoelde aarde duidt op aanwezigheid van zwijnen. In seizoenen zonder eikels of weinig beukennootjes zijn everzwijnen aangewezen op ander voedsel. Met hun forse snuit wroeten ze in de grond op zoek naar larven, wormen en plantenwortels, die ze met hun fijne reukzin probleemloos opsporen.

Afbeelding
Everzwijn
Natuurpunt

In sommige gevallen kan je de evers zelfs hóren in het bos. Everzwijnen klinken als … zwijnen. Tijdens het scharrelen knort de groep gezellig of grommen ze hongerig. Als waarschuwingssignaal brullen of gillen ze dreigend. Dat doen ze vooral veel en luid tijdens het paren en vechten. Als je hen lawaaierig van jetje hoort geven, wandel je beter rustig de andere kant uit.  

Wat doe je als je een everzwijn spot?

  • Benader zelf geen everzwijnen en blijf rustig. Vind je dat ze te dichtbij komen, maak dan wat geluid op een beheerste manier en wandel rustig weg.
  • Wandel je door dichte vegetatie, maak dan geluid zodat je de dieren niet verrast. Er is een risico dat een zeug anders kan aanvallen om haar jongen te verdedigen. Om dezelfde reden hou je een hond aan de korte leiband.
  • Ook een gewond everzwijn kan kiezen voor de aanval als reactie op je aanwezigheid. Zorg dan voor een hindernis tussen jou (fiets, boom ...) en het zwijn of zoek de hoogte op.

Tips van expert Jos

Afbeelding
Jos Ramaekers

Natuurpunt

Jos Ramaekers is al jaren actief bij Natuurpunt Limburg en heeft het everzwijn zien oprukken in de bosrijkste provincie van Vlaanderen.

"Everzwijnen vind je op veel verschillende plekken: van heide, graslanden en bossen tot uitgestrekte rietvelden en braamstruwelen. Overdag kunnen ze zich zo goed als onzichtbaar maken. Zo zijn rustende everzwijnen op minder dan 10 meter van een druk wandelpad niet ongewoon.

Ze hebben een fenomenaal aanpassingsvermogen: naargelang de aan- of afwezigheid van mensen gaan ze hun levensstijl wijzigen. Zo zagen we in het Nationaal Park Hoge Kempen dat in zones waar geen wandelaars waren, everzwijnen ook overdag op zoek gingen naar eten. In zones waar in een bepaalde periode jacht was toegelaten, werden evers plots rond 3u ‘s nachts actief."

Icon
Icoon - Wandeling met gids

De beste zoektips van Jos

  • Check waar ze de laatste weken werden waargenomen op www.waarnemingen.be.

  • Ga bij valavond of ochtendschemering.

  • Zoek naar omgewoelde graszoden of bosbodem.

  • Hun slechte zicht compenseren ze ruimschoots met hun reukvermogen. Wandel dus steeds tegen de windrichting in en draag geen parfum of deo.

  • Wees zo stil mogelijk: draag niet-ritselende kledij. Evers horen ook erg goed.

  • Oog in oog met een ever? Sta dan stokstil, ze zullen je niet zien.

  • Neem zeker geen hond mee.

Niet verwarren met

Everzwijnen zijn moeilijk met een ander dier te verwarren. Ze hebben een ruigere vacht en grotere slagtanden dan tamme varkens en hebben een kenmerkende wigvormige lichaamsbouw.

Veldgids Europese zoogdieren

Met deze praktische natuurgids breng je alle Europese zoogdieren op naam. Prachtige detailtekeningen, foto's, waarnemingstips en sporen helpen je tijdens je zoektocht.

Verkrijgbaar in de Natuurpunt Winkel

Afbeelding
Veldgids Europese zoogdieren
Natuurpunt

Uitpakken met everweetjes

Wroetende woeler

Het everzwijn steekt zijn forse snoet in de grond en zoekt naar wortels, keverlarven en regenwormen. Dat gewroet kan er niet zo fraai uitzien. Maar zo vermengt hij de humuslaag en verlucht hij de bosbodem. En ontstaat er een kale plek waar lichtkiemende zaadjes de kans krijgen om te groeien.

Hun ruwe vacht helpt zaden ook om zich te verspreiden over grote afstanden. Door hun voorliefde voor engerlingen en bodemlevende larven houden everzwijnen die aantallen mee in evenwicht.

Afbeelding
Everzwijn wroet met zijn snuit in het zand
Shutterstock

Spreek jij everzwijns?

Evers hebben hun eigen jargon. Vrouwtjes noemen we baggen of zeugen. De biggen worden frislingen genoemd. Ze dragen een schattige gestreepte okerkleurige camouflagevacht, die we 'pyjama' noemen. De kleintjes worden opgevoed in een leger of ketel, hun nest. Tweejarige dieren heten overlopers. Mannetjes zijn beren of keilers en hun sterk ontwikkelde slagtanden worden houwers of geweren genoemd. Tijdens de beentijd, tussen september en april, zijn beren en baggen bronstig. Baggen en hun frislingen leven in groep of een rotte. Kan jij nog volgen?

Afbeelding
Everzwijn - Rotte - Shutterstock
NP

Veel voedsel, veel zwijntjes

Door de klimaatverandering wordt het wat warmer, wat kan resulteren in meer eikels en beukennootjes in de bossen. De geslachtsrijpheid van een zeug wordt niet bepaald door haar ouderdom, maar door haar gewicht. Zodra ze een gewicht van 25 à 30 kg bereikt heeft, is ze geslachtsrijp. In de Vlaamse bossen kan dit gewicht al bereikt zijn in het eerste levensjaar. Meer voedsel betekent een grotere zeug, die meer frislingen kan werpen. Bij grote aantallen evers zorgt afschot dus net voor meer voedsel voor de achterblijvers, waardoor ze opnieuw sneller in aantal toenemen.

Afbeelding
Everzwijn met jong - Shutterstock
Shutterstock

Samenleven met het everzwijn

Onverwachte ontmoetingen 

Ontmoetingen met wilde dieren zijn onvermijdelijk in het dichtbevolkte en volgebouwde Vlaanderen. Kom je oog in oog staan met een vos, wolf of everzwijn? Bewaar dan steeds voldoende afstand. Het dier zal vrijwel altijd wegwandelen of weglopen. Voeder geen wilde dieren en laat geen etensresten achter. Anders trek je wilde dieren aan in tijden van voedselschaarste, en dan worden ze minder schuw en kunnen er zich potentieel gevaarlijke situaties voordoen.

Drie biggetjes en de wolf

Het everzwijn verovert sinds 2005 vanuit Limburg de rest van Vlaanderen. Het overvloedige voedsel (maïs en eikels) en de zachte winters zorgen voor veel biggen die hier weinig natuurlijke vijanden hebben. Enkel de wolf heeft hen op het menu staan. Die heeft echter (nog) geen impact op de aantallen, maar kan wel zorgen voor gedragswijziging doordat ze andere rust-, of foerageergebieden gaan opzoeken. Na verstoring kunnen evers ook afstanden van tientallen kilometers overbruggen. 

Boswoeler

Everzwijnen horen thuis in Vlaanderen. Als grote omnivoor graaft hij in bossen op zoek naar voedsel. Zo speelt hij een belangrijke rol in ons ecosysteem. Ook voor wandelaars is een ontmoeting met een kudde everzwijnen een onvergetelijke ervaring.

Wilde zwijnen

Aanvallen door everzwijnen zijn extreem uitzonderlijk. Vaak is het woord ‘aanval’ ook niet de juiste term voor zulke incidenten en handelt het everzwijn uit verdediging van zichzelf of haar kroost. Ook stress zorgt voor opgejaagde dieren: dat kan tijdens het jachtseizoen, wanneer een zwijn gewond raakt of door loslopende honden.

Afbeelding
Zwijntje
Natuurpunt
Afbeelding
Everzwijn
Onbekend

Natuurpunt en everzwijnen

Natuurpunt is blij met de terugkeer van wilde dieren in Vlaanderen. Toch zijn we niet blind voor de impact die everzwijnen lokaal kunnen hebben op landbouw, verkeer, private eigendommen en natuur.

Verkeersongevallen met wilde dieren zijn onvermijdelijk in Vlaanderen. De meest effectieve oplossing om verkeersongevallen te vermijden is de snelheid op de wegen verlagen en het plaatsen van wildrasters. Die zorgen ervoor dat wilde dieren niet op de weg raken en ze geen verkeersongevallen kunnen veroorzaken. Maar het wegennet in Vlaanderen is zo dicht dat dieren in heel kleine natuurgebiedjes worden opgesloten als er rasters langs alle grote wegen worden gezet. Daarom is het noodzakelijk dat ze steeds in combinatie met ecoducten of ecotunnels geplaatst worden, waar dieren veilig kunnen oversteken. De combinatie van die ingrepen vermindert het aantal ongevallen drastisch en zorgt ervoor dat leefgebieden van dieren met elkaar verbonden worden. Een goed voorbeeld is het ecoduct ‘De Warande’ in het Meerdaalwoud in Leuven. Door die combinatie van wildrasters en een ecoduct worden daar bijna geen reeën of everzwijnen meer doodgereden.

Minister Demir lanceerde onlangs een Vlaams Everzwijnenplan. In maart 2022 werd een everzwijncoördinator aangesteld. Die coördinator ijvert voor samenwerking met verschillende partners rond schadepreventie, volgt de verspreiding van evers in Vlaanderen op de voet en organiseert indien nodig acties om de populaties in toom te houden. Natuurpunt steunt dat plan en werkt mee aan een aanpak die rekening houdt met preventie en is afgestemd met de natuurdoelen voor Vlaanderen. 

Geef dieren onder de wielen in

Voor heel wat dieren is ons verkeer dodelijk. Met het dichtste wegennet van Europa is het in Vlaanderen een uitdaging om wilde dieren van onze wegen te houden. Met het project Dieren onder de Wielen brengen de Vlaamse overheid en Natuurpunt de knelpunten op onze wegen in kaart.

Zie je een aangereden dier? Geef het door via dierenonderdewielen.be. Elk ingegeven dier helpt om de zwarte wegen in kaart te brengen. Zo kunnen we maatregelen nemen, zoals het aanleggen van ecoducten, en leren we veelgebruikte routes van schuwe diersoorten kennen.

Help je mee? Registreer je hier.

Afbeelding
Egel - Dieren onder de Wielen
Natuurpunt
Afbeelding
Samenvatting van deze les - Natuurpunt
Natuurpunt
  • Check waar evers worden waargenomen op www.waarnemingen.be

  • Ga bij valavond of ochtendschemering

  • Zoek naar omgewoelde grond

  • Neem geen hond mee

Volgende keer

Volgende week: de bosuil
In les 7 deelt Gina haar beste zoektips met jou.

In deze cursus:

Les 1: de bever
Les 2: de ijsvogel
Les 3: de kleine zonnedauw
Les 4: de slechtvalk
Les 5: de grote keizerlibel
> Les 6: het everzwijn
Les 7: de bosuil
Les 8: de vos
Les 9: de ree
Les 10: de zwarte specht

Deze cursus werd met liefde gemaakt door Natuurpunt