Bakhuisje Priorij van Groenendaal

© Natacha Defeche

Tegenover het bosmuseum Jan Van Ruusbroec te Groenendaal staat een bakhuis daterend van het einde van de 18° Eeuw. De bakoven, die hoorde bij het bakhuis, werd doorheen de jaren gerestaureerd. Het gebouw heeft een belangrijke historische waarde en de oven biedt de mogelijkheid om te werken rond oude technieken en de verhouding tussen voedselproductie en behoud van biodiversiteit. Een uitgelezen kans dus om de kennis en passie rond bakovens te delen.

Interesse om deel uit te maken van de bakovengemeenschap? Vraag vrijblijvend informatie via: lies.coosemans@natuurpunt.be

Met dank aan de partners:
Agentschap Natuur & Bos
Heemkundige Kring Hoeilaart
Reizend bakhuis
Vrijwilligers van Natuuracademie en NGZ

Programma Bakbos

1. OPEN BAKMOMENT

We houden elke tweede zaterdag van de maand een OPEN BAKMOMENT.

Iedereen is welkom om eens over de schouders van onze vrijwilligersploeg mee te komen kijken, het proces van het stoken mee te beleven, en natuurlijk zijn eigen broodje mee in de bakoven te schuiven! Je brengt gewoon een klaargemaakt deeg mee en kan je gerust bij ons aansluiten, er is genoeg plaats in de oven. Ook taarten, koekjes, ovenschotels en andere, alles is welkom om te proberen.

Tegelijkertijd is er plaats om samen nieuwe recepten uit te proberen of kennis te delen in de vorm van een workshop, gegeven door de vrijwilligers zelf.

Vergeet je schort niet mee te brengen, en een broodzak of iets anders om je lekkers mee naar huis te nemen.

Laat vooraf iets weten op lies.coosemans@natuurpunt.be of je erbij bent, dank!

De eerstvolgende data zijn (telkens van 9u30 tot 12u30 / meegebracht brooddeeg gaat in de oven om 11u):

- zaterdag 13 januari 2024: pan de muerto met Bryan

- zaterdag 10 februari 2024: Mexicaans brood met Araceli

- zaterdag 9 maart 2024: zuurdesembrood met Wim (start uitzonderlijk om 9u)

- zaterdag 13 april 2024: kruidenbrood met Birgit en Sabine

- zaterdag 11 mei 2024: excursie

- zaterdag 8 juni 2024: kaas en wijn: proeven van elkaars brood en kruidengebak uit het eetbaar bosje

- zaterdag 13 juli 2024

- zaterdag 10 augustus 2024

- zaterdag 14 september 2024

- zondag 20 oktober 2024

2. EETBAAR BOSJE

We zijn net gestart om een eetbaar bosje in te richten rond het bakhuisje. Onze groep vrijwilligers komt elke laatste zaterdag van de maand samen. Ook worden naar vraag cursussen en workshops georganiseerd, bv over wilde kruiden en eetbare planten, start 30 maart 24. Voor meer info, neem vrijblijvend contact op met lies.coosemans@natuurpunt.be.

3. WOORDJE GESCHIEDENIS

Het bakhuis maakt deel uit van de hier tegenover gelegen vierkantshoeve van de voormalige Augustijnenpriorij van Groenendaal, nu gekend als het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. Het bakhuis met bakoven werd vermoedelijk omstreeks 1778 gelijktijdig met de hoeve opgetrokken. In de 19e eeuw onderging het bakhuis meerdere renovaties waarvan de meest ingrijpende in 1881. Na de Eerste Wereldoorlog werd het pand omgebouwd tot woning voor een ploegbaas van het toenmalige bestuur der Waters en Bossen. Het bakhuis bleef bewoond tot 1970. Na 2005 werd het gebouw opgeknapt.

In 2018 werden door de Koninklijke Heemkundige Kring "Het Glazen Dorp" vzw de eerste stappen gezet om het bakhuis opnieuw van een oven te voorzien. Dit werd mogelijk gemaakt door de financiële en logistieke steun van het Agentschap voor Natuur en Bos. De reconstructie van de oven werd in 2020 uitgevoerd door de ambachtelijke ovenbouwers het Reizend Bakhuis.