Bakhuisje Priorij van Groenendaal

Tegenover het bosmuseum Jan Van Ruusbroec te Groenendaal staat een bakhuis daterend van het einde van de 18° Eeuw. De bakoven, die hoorde bij het bakhuis, werd doorheen de jaren gerestaureerd. Het gebouw heeft een belangrijke historische waarde en de oven biedt de mogelijkheid om te werken rond oude technieken en de verhouding tussen voedselproductie en behoud van biodiversiteit. Een uitgelezen kans dus om de kennis en passie rond bakovens te delen.

Interesse om deel uit te maken van de bakovengemeenschap? Vraag vrijblijvend informatie via: lies.coosemans@natuurpunt.be

Met dank aan de partners: 
Agentschap Natuur & Bos
Heemkundige Kring Hoeilaart
Reizend bakhuis
Vrijwilligers van Natuuracademie en NGZ 

Programma Bakhuisje 2023

OPEN BAKMOMENT 

Vanaf september 22 houden we elke tweede zaterdag van de maand een OPEN BAKMOMENT. 

Iedereen is welkom om eens over de schouders van onze vrijwilligersploeg mee te komen kijken, het proces van het stoken mee te beleven, en natuurlijk zijn eigen broodje mee in de bakoven te schuiven! Je brengt gewoon een klaargemaakt deeg mee en kan je gerust bij ons aansluiten, er is genoeg plaats in de oven. Ook taarten, koekjes, ovenschotels en andere, alles is welkom om te proberen. Laat enkel vooraf iets weten op lies.coosemans@natuurpunt.be, dank! 

De eerstvolgende data zijn (telkens van 9u tot 12u30):

- zaterdag 10 december 2022 (workshop Ests rogge zuurdesembrood met Kairit, 3 euro)

- zaterdag 11 februari 2023 (workshop rogge zuurdesembrood met WIm, 3 euro) hier inschrijven

- zaterdag 11 maart 2023 (geen workshop deze maand, maar je kan je eigen broodje meebrengen om 11 uur, graag een seintje)

- zaterdag 8 april (geannuleerd)

- zaterdag 13 mei 2023 (geen workshop, maar vrij bakmoment)

- zaterdag 10 juni 2023 (bezoek van Avansa conversatiegroepen)

- zaterdag 17 juni 2023 (kaas-en wijnavond: iedereen welkom: stoken vanaf 17u, brood bakken om 19u, vanaf 20u proeven we van elkaars brood, en vuurvliegjes wandeling, graag een seintje)

- zaterdag 8 juli 2023

- zaterdag 12 augustus 2023

 

 

Woordje geschiedenis

Dit bakhuis maakt deel uit van de hier tegenover gelegen vierkantshoeve van de voormalige Augustijnenpriorij van Groenendaal, nu gekend als het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. Het bakhuis met bakoven werd vermoedelijk omstreeks 1778 gelijktijdig met de hoeve opgetrokken. In de 19e eeuw onderging het bakhuis meerdere renovaties waarvan de meest ingrijpende in 1881. Na de Eerste Wereldoorlog werd het pand omgebouwd tot woning voor een ploegbaas van het toenmalige bestuur der Waters en Bossen. Het bakhuis bleef bewoond tot 1970. Na 2005 werd het gebouw opgeknapt.

In 2018 werden door de Koninklijke Heemkundige Kring "Het Glazen Dorp" vzw de eerste stappen gezet om het bakhuis opnieuw van een oven te voorzien. Dit werd mogelijk gemaakt door de financiële en logistieke steun van het Agentschap voor Natuur en Bos. De reconstructie van de oven werd in 2020 uitgevoerd door de ambachtelijke ovenbouwers het Reizend Bakhuis. 


TOP