Natuuruitleenkoffers
Dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant zijn wij een uitleenpunt van natuurkoffers. Een natuurkoffer uitlenen kost 20€ en waarborg is 20€. Betaling gebeurt via factuur. Waarborg betaal je cash ter plaatse in het bosmuseum.
Waarom natuuruitleenkoffers?
Natuuruitleenkoffer- Wil je in de buurt van de school op natuuronderzoek gaan?
- Wens je veldwerkmateriaal mee te nemen op bosklassen?
- Speel je graag een educatief natuurspel met de leerlingen?
- Zoek je naar ontleenbaar materiaal voor een biotoopstudie?
Dan kunnen de natuuruitleenkoffers jou van nut zijn. In de natuuruitleenkoffers vind je praktisch doe-het-zelfmateriaal, inclusief handleiding, om met de leerlingen zelf aan de slag te gaan.
Opgelet: Maak op voorhand een afspraak om de inhoud van de koffer door te nemen. Dit om het vlot te laten verlopen. Uitleenkoffers kan je halen en terug brengen tijdens de openingsuren van het Bosmuseum.
In het Bosmuseum Jan van Ruusbroec zijn de volgende uitleenkoffers beschikbaar (opgesomd per onderwijsniveau):
Kleuteronderwijs
Houten ontdekkist slakken
Met de ontdekkist 'Slakken' maken de peuters kennis met slakken. Zij nemen slakken waar, kijken goed hoe ze eruit zien, hoe slakken zich bewegen, wat ze eten en welk spoor ze achterlaten.
Houten ontdekkist lieveheersbeestjes
De ontdekkist 'lieveheersbeestjes' is een eerste kennismaking met natuurbeleving waarbij gekozen is voor het kriebelhulpbeestje 'het lieveheersbeestje' dat door jonge en oude peuters als een heel lief diertje ervaren wordt.
Houten ontdekkist paddenstoelen
Met de ontdekkist 'paddenstoelen' leren peuters en kleuters de wereld van paddenstoelen kennen. Het stimuleert de omgang met paddenstoelen, de ontdekking van waar je een paddenstoel kan vinden, de eigenschappen van de paddenstoel leren verkennen en het stimuleert de verwondering en de fantasie.
Lager onderwijs
Bodemdieren
Kleine diertjes vangen, onderzoek met een loep en herkennen op een zoekkaart.Geschikt voor eerste graad LO.
De ring van Nevelingen
Vroeger leefden de mensen veel dichter bij de natuur dan nu. Zij kenden daarom ook veel van de natuur. Via opdrachten wordt er gepeild of de inwoners van 4 koninkrijken ook zoveel van het bos kennen als de mensen van toen.
Levend Ganzenbord
Het levend ganzenbord is een doe-en renspel met vragen en opdrachten. Het kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. 63 opdrachtkaarten helpen je op weg en leren je spelenderwijs bij over de natuur. Geschikt voor 2de en 3de graad LO.
Leren van Buiten
Met behulp van diverse onderzoeksmaterialen kunnen kinderen zelfstandig op ontdekking gaan in de natuur dankzij zoekkaarten, loupepotjes, onderzoeksbakken, schepjes, boommeters, enz. Geschikt voor alle graden van de LO.
Lager onderwijs en secundair onderwijs
Wateronderzoek
Wil je graag als leerkracht zelfstandig een wateronderzoek doen? Dan heeft deze koffer alles in zijn mars om dit te doen slagen! Geschikt voor 2de en 3de graad LO en bij uitbreiding voor de 1ste graad secundair ('waterkwaliteit')
Natuurbeheerspel
Het natuurbeheerspel geeft informatie over de natuur van vroeger, de natuur van nu en wat er allemaal veranderd is. Er wordt extra aandacht besteed aan het belang van natuurbeheer. Geschikt voor 3de graad basisonderwijs en 1ste graad secundair onderwijs.
Humusproef
Bepaal het humusgehalte en vochtgehalte van de bodem. Geschikt voor derde graad LO en 1ste secundair.
Locatie uitleenpunt: duboislaan 2, 1560 Hoeilaart
Contact uitleenkoffers: Lies.Coosemans@Natuurpunt.be