Vrijwilligers

orchishooi2c.jpg

© Ronny Segers

Informatie voor Vrijwilligers

Natuurpunt Klein-Brabant is een vrijwilligersorganisatie die mensen op een open en aangename wijze kansen wil geven om zich in te zetten voor de duurzaamheid van natuur en landschap.   Zonder inzet van vrijwilligers krijgt onze lokale natuur weinig of geen bescherming.  

Hecht je belang  aan gezonde natuur in eigen streek, ontmoet je graag gelijkgestemden, en geef je graag iets terug aan de gemeenschap?   Misschien zie je het dan wel zitten om actief een steentje bij te dragen?   Elke bijdrage, hoe beperkt ook, is welkom!  Wacht niet langer en neem contact op met het bestuur  (diederik.schowanek@telenet.be), of vul je gegevens hier in : https://www.natuurpunt.be/pagina/geef-je-tijd-aan-de-natuur#contactformulier

Regelmatig worden we gecontacteerd door mensen die willen weten hoe ze een handje kunnen toesteken aan onze werking.  We nodigen hen meestal eerst eens uit voor een kennismaking op een (beheer)activiteit in een van onze natuurgebieden.  Blijft de interesse, dan brengen we hen vrijblijvend in contact met onze vier werkgroepen.  De meeste van onze activiteiten gaan door in het weekend, of op een avond in de week.  De kalender vind je in ons tijdschrift, op de agendapagina, en je kan je ook inschrijven voor onze e-mail nieuwsflits.

Werkgroepen

  1. Beheer:  Voor mensen die graag fysiek bezig zijn in de natuur.  Typische klussen zijn, naargelang het seizoen :  maaien en hooien, planten, bomen knotten en verzagen, hout opruimen, onderhoud en herstellingswerken.  Hier kan je ook op een veilige manier een bosmaaier, kettingzaag of tractor leren hanteren.  Geen betere fitness en digitale detox dan een dagje buiten in de weer. Wie écht wil zweten kan ook ons zeisteam vervoegen 
  2. Studie:  Als je graag je biologische en ecologische kennis vergroot is dit ‘the place to be’.  Observeren, inventariseren, rapporteren, nestkasten maken en plaatsen, etc.
  3. Educatie:  Hier kan je leren gidsen, en daarnaast begeleiden we diverse activiteiten (ook met kinderen), maken informatieborden, etc.
  4. Communicatie:  Heb je een vlotte pen en zou je graag meewerken aan ons tijdschrift,  ben je goed in IT zaken/sociale media, of spreek je graag  mensen aan op promotieactiviteiten, dan is dit jouw domein.


Vrijwilligers Cafetaria Sint-Pietersburcht

Het openhouden van de cafetaria van de speeltuin van de Sint-Pietersburcht berust grotendeels op een groep van trouwe vrijwilligers.  Het seizoen van de speeltuin loopt van begin mei tot einde september, tijdens de week voor de opvang van scholen, en tijdens het weekend voor het grote publiek.  Op piekmomenten en in de zomer springen ook jobstudenten in.

 

Conservators

De conservators van onze natuurgebieden zijn leden die zich willen ontfermen over een stukje natuur in hun directe omgeving, of een gebied waar ze en speciale band mee hebben.  Als conservator werk je actief mee aan het beheer, neem je kleine klusjes voor je rekening, en houd je een oogje in het zeil voor eventuele misbruiken en problemen.


Scholen en Jeugdbewegingen

We beschouwen het als een van onze kerntaken om kinderen en jongeren in contact te brengen met de natuur.  Daarom zijn wij steeds te vinden om iets samen op te zetten met jeugdbewegingen (JNM, Scouts, Chiro, etc.), of voor werkdagen met scholen.  Herfst en winter zijn de beste periodes om die vele helpende handen nuttig aan het werk te zetten.


Zwerfvuilactie -  Foto Pol Segers


Houtzoekers

Houtzoekers komen onze knotbomen gratis knotten in ruil voor het brandhout. Dankzij hun inspanningen blijft dit natuurlijk erfgoed bewaard in het landschap.  We verwachten bij dit werk wel de nodige deskundigheid. 


 


TOP