Park 58 en de Riviera in Duinbergen, een stukje geschiedenis

In 1958 hadden we de Expo in Brussel en ... Park 58 werd gerealiseerd, een stukje Duinbergen dat omgetoverd werd tot de Riviera. Vroeger was dit een waterwinningsgebied dat gevrijwaard bleef van bebouwing, in de luwte van de watertoren.

Alles begon in 1954 toen de Nederlander Carel Briels het idee lanceerde om in Duinbergen een recreatiegebied te maken met respect voor de natuur. Hij inspireerde zich op de Côte d’Azur om een miniatuurdorp te bouwen met 35 paviljoenen met dansende fonteinen of “dancing waters”. Die hadden een sprookjesachtig effect door de speciale verlichting van de diverse waterformaties. Het geheel zou de naam Riviera krijgen.

Hij realiseerde zijn droom samen met architect Barrez. Bij de plechtige opening had burgemeester de Gheldere in zijn speech veel lof voor de gemeente-arbeiders (zie foto). Helaas gebruikte Briels geen duurzaam materiaal en de natte zomer van 1958 was niet alleen een rem op de publieke belangstelling, maar tastte ook de constructies aan zodat het geheel roemloos ten onder ging.

In het Rivieradorp kon men van attractie naar attractie wandelen op geplaveide paden of even rusten op de terrasjes. Er was een boekenwinkeltje, een snoepwinkeltje, eethuisjes en een centraal torentje van drie verdiepingen. In juli en augustus speelden dagelijks 5 orkesten en was er dus ook "water-vuurwerk"....

Bloementelers uit Lochristi plantten kleurrijke begoniaperken en kunstenaar Emile Raes uit Duinbergen exposeerde met een tiental kunstwerken.

Parkwachters in witte schort en kepi zorgden voor de vlotte gang van zaken. Duinbergen werd groener: boompjes, bloemen en struiken, gras op de pleinen en de aanleg van een heus park naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling 1958.

Het authentieke stuk middenduin van Duinbergen werd bewaard, het ander deel werd volledig aangeplant en ingericht. Aldus heeft Duinbergen nu een park van 7 ha dat je de illusie geeft van een groot bos, maar waar je nu ook kennis kan maken met het vroegere landschap.

TOP