Nieuws

 Lees hier de laatste nieuwtjes van het Natuurpunt Museum!

24 juni | Villa Vrijdag @ the museum

Villa Vrijdag …

is een activiteit van Villa Mescolanza. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen. In de Villa zitten verschillende verenigingen samen van nieuwe en oude Turnhoutenaars waarbij ze werken aan het respectvol samenleven van verschillende culturen.

Individuen en groepen met verschillende achtergronden (Belgen, nieuwe Belgen, niet-Belgen,...) kunnen elkaar ontmoeten op basis van gemeenschappelijke interesses. 

Elke vrijdagavond staat de Villa open voor ontmoeting. Iedereen is welkom voor een babbel, een spelletje of gewoon om mensen te ontmoeten.

… @ the museum!

Een speciale editie van 'Villa vrijdag' want op 24 juni vindt ze plaats in het Natuurpunt Museum! Met ontmoeting als gemeenschappelijk doel nodigen we iedereen uit in ons natuurmuseum. Van 19u tot en met 21.30u kan je elkaar leren kennen. Vergeet zeker je vrienden of familie niet mee te nemen. Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd!  We voorzien een avontuurlijk snackje voor alle aanwezigen. 

26 juni | Zomerbar en een ambachtelijk zomermarkt

Onze maandelijkse zondagsopening is in zicht! Deze keer met als thema: Zomerbar en een ambachtelijk zomermarkt met workshop. Kom genieten van onze huisgemaakte hapjes en drankjes.

De ambachten die voorlopig al op het programma staan zijn:

Hou onze Facebookpagina in het oog voor meer details en uren! 

Culturentuin - vrijwilligers gezocht

Natuuracademie wil lokale initiatieven die inzetten op diversiteit en inclusie versterken. Zo werd er op een cocreatieve manier een gidsenopleiding ontwikkeld rond diversiteit in de gidspraktijk. Schrijf je snel in. Er zijn nog plaatsen vrij!

Het project Culturentuin in het natuurhuis in Turnhout is een mooi voorbeeld.

Als natuurhuis willen we een duurzame en stedelijke ontmoetingsplek zijn voor Turnhout en haar bewoners. Met verschillende partners zoals Ligo Centrum voor Basiseducatie Kempen, Villa Mescolanza en De Sleutel trachten we de culturen die zich in Turnhout bevinden te verbinden met natuur als insteek. De boodschap is duidelijk: “Iedereen is welkom”!

De eerste editie was alvast een succes. Aan de hand van een potluck waarbij de deelnemers eten van hun eigen cultuur meebrachten kwamen de gesprekken aarzelend op gang. Nederlands oefenen, met elkaar kennismaken, het natuurhuis voorstellen aan de hand enkele activiteiten = check. Een quote van één van de deelnemers: “Deze foto vind ik mooi en ik vergeet nooit meer deze dag”. Missie geslaagd!

Vanaf september organiseren we elke 2de dinsdag van de maand een Culturentuin. Wil je hier graag aan meewerken? Neem dan contact op met Tineke Thijs.

Snuit gelanceerd

Het weekend van 7 en 8 mei werd Snuit, het buitenpretloket van Natuurpunt gelanceerd voor publiek. Met een website en eigen sociale mediakanalen, een speelnatuurkaart en activiteitenkalender wil Snuit kinderen van 4 tot 12 jaar en hun grote mensen stimuleren om de natuur spelenderwijs te ontdekken.

Het Natuurpunt Museum vierde op 8 mei mee met een workshop 'Brood bakken op stok'. Op onze Facebookpagina kan je mee nagenieten van deze feestdag.

Hier vind je enkele tips en info om hiermee lokaal aan de slag te gaan.

Nog vragen? Stel ze aan de coördinator jeugd  Floortje Vantomme

Boek je gids voor 'Letterlijk proeven van stadsnatuur' tegen verminderd tarief aan

Ben je een vereniging uit de Kempen die deze wandeling wil inrichten? Via de Sprekersbox van Avansa Kempen kan je de activiteit tegen een verminderd tarief aanvragen. Je leest er hier alles over.

Reisverhaal Rapopstap Turnhout

Hoe fijn is dit! Rapopstap Turnhout heeft een vlog gemaakt over een bezoek aan het Natuurpunt Museum. Klik op de link om het bezoek mee te volgen.

24 uur in Turnhout: hollen door de vennen, wegdromen bij lokaal erfgoed

Lees hier het artikel uit Libelle. Wil je graag via een dagarrangement de groene omgeving van Turnhout leren kennen, contacteer ons dan gerust.

Open op zondag?!

Om bezoekers nog meer van dienst te zijn, willen museumvrijwilligers graag ook op zondag het museum openhouden. Er is alvast een enthousiast team mee bezig om dit te organiseren.

Heb je zin om hieraan mee te werken, stuur een bericht naar Katrien via museum@natuurpunt.be of bel naar het museumsecretariaat tijdens de kantooruren op 014 47 29 50.

VOORBIJ | Volg de aankomst van de gierzwaluwen

Hoog aan de gevels van het Natuurpunt Museum in Turnhout hangen nestkasten voor gierzwaluwen. Als datsja’s (*) voor de zwaluwen die normaal altijd in de lucht blijven. Elk jaar komen zij uit Afrika terug om hier te broeden. Hetzelfde koppel in dezelfde nestkast. Na de winter vinden man en vrouw elkaar hier voor eerst weer terug. In één ervan hangt een webcam. Volg hier het bezoek van de gierzwaluwen.

(*) Datsja

VOORBIJ | Alternatief programma voor Vogeltelweek voor scholen

De basisscholen van Turnhout konden we dit jaar door corona helaas niet uitnodigen voor onze jaarlijkse workshop ikv de Vogeltelweek voor scholen.
Als alternatief maakten onze vrijwilligers knutselpakketjes klaar. Die werden dan persoonlijk aan de scholen afgeleverd.
 
Hier zie je tevreden gezichtjes van klas 2B (de wasberen) van de #freinetschoolderegenboog.
 

VOORBIJ | Het Grote Vogelweekend online

Veiligheid boven alles. En daarom hebben we beslist Het Grote Vogelweekend niet te laten doorgaan in het museum. 

We houden jullie interesse levend door op onze FB pagina geregeld tips te delen. 

Test hier jouw kennis of leer de vogels in je tuin beter kennen. 
TOP