Nieuws

 Lees hier de laatste nieuwtjes van het Natuurpunt Museum!

Kunstendag voor kinderen : De natuur als inspiratiebron

Kunstige natuur in het Natuurpunt Museum en Huis van de Haiku

Kunst en natuur, hoe breng je deze twee samen? Verschillende kunstenaars halen hun inspiratie uit de natuur. Word voor 1 dag kunstenaar en kies uit drie verschillende workshops. Markha, Geert en Krishna begeleiden jou om de natuur op een kunstige manier op papier te zetten. Schetsen, schilderen, met fineliner en dichtkunst.

Meer info vind je in onze agenda terug.

Boek je gids voor 'Letterlijk proeven van stadsnatuur' tegen verminderd tarief aan

Ben je een vereniging uit de Kempen die deze wandeling wil inrichten? Via de Sprekersbox van Avansa Kempen kan je de activiteit tegen een verminderd tarief aanvragen. Je leest er hier alles over.

Reisverhaal Rapopstap Turnhout

Hoe fijn is dit! Rapopstap Turnhout heeft een vlog gemaakt over een bezoek aan het Natuurpunt Museum. Klik op de link om het bezoek mee te volgen.

24 uur in Turnhout: hollen door de vennen, wegdromen bij lokaal erfgoed

Lees hier het artikel uit Libelle. Wil je graag via een dagarrangement de groene omgeving van Turnhout leren kennen, contacteer ons dan gerust.

We zijn terug open - met een nieuwe tentoonstelling!

Maak kennis met “Egelwegels en Paddenpaden. Dierenmobiliteit zonder grenzen!”. Deze expositie gaat over natuurverbindingen over en onder onze drukke (snel)wegen. Vlaanderen heeft zowat het dichtste wegennet van Europa, dus ontsnippering is van levensbelang!

Volg het dierspoor doorheen het museum en luister naar de verhalen van enkele dieren. Help je de padden de weg over? Let wel op voor de auto’s! Kruip door de faunatunnel en bouw mee aan een ecoduct. Een tentoonstelling voor jong en oud!

Praktische info

  • Elke woensdag, donderdag en vrijdag van 12u30 tot 16u30 (of op afspraak)
  • Op feestdagen zijn we gesloten.
  • I.k.v. coronamaatregelen zijn we genoodzaakt met inschrijvingen te werken. Reservatie via telefoon op het nummer 014 47 29 50.
  • Vrije bijdrage voor het museumfonds

Open op zondag?!

Om bezoekers nog meer van dienst te zijn, willen museumvrijwilligers graag ook op zondag het museum openhouden. Er is alvast een enthousiast team mee bezig om dit te organiseren.

Heb je zin om hieraan mee te werken, stuur een bericht naar Katrien via museum@natuurpunt.be of bel naar het museumsecretariaat tijdens de kantooruren op 014 47 29 50.

Oproep: Meer natuur in de stad

Midden in de stad tegen een pruimenboompje aanlopen of een braambes in je mond stoppen? Of speuren naar eetbaar (on)kruid? In Turnhout zijn we van start gegaan met twee ‘voedselbosjes’.  Een voedselbos is geen echt bos, maar ook geen tuin. Het combineert elementen van beide. Kruiden en zelfs groenten groeien er in de schaduw van struiken, die dan weer onder fruitbomen staan. Het is een vorm van permacultuur. Het betekent het in harmonie samenleven van mens en natuur. Genoeg opbrengst voor de mens, en toch geen schade voor de natuur. Het kan ook een alternatieve vorm van landbouw zijn. Meer bescheiden beginnen wij met twee kleine bosjes, maar wat klein begint, kan tot iets groots uitgroeien! De voedselbosjes zijn bestemd voor de gemeenschap. Het is de bedoeling dat iedereen er dan mag komen plukken.

Het ene bosje werd net aangeplant in de museumtuin aan de Graatakker en het andere achter de Warande.

Het idee om met een voedselbos te beginnen, is ontstaan uit de cursus ‘Meer natuur in de stad Turnhout’ van Natuurpunt CVN.  Nogal wat mensen maken zich zorgen over het gebrek aan groen in de stad, zeker met de klimaatopwarming. Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Wil je hieraan meewerken? Neem dan contact op met Jet Van Mierlo.

VOORBIJ | Op schattenjacht met VLIEG in de zomer

Een natuurbingo met leuke doe-opdrachten erbij. Dat is wat Vlieg dit jaar in petto heeft in het Natuurpunt Museum. Ga samen met je familie op ontdekkingstocht in het museum en de tuin. De schatkist leidt je naar de laatst opdracht: spannend! Boek hier je bezoek. 

Deze zomer onderbreekt Vlieg haar vlucht maar liefst acht keer in Turnhout. Hier vind je de andere locaties. Teveel zoektochten op één dag? Waarom er geen langer verblijf van maken? Vijfhotels, zes B&B’s, twee vakantiewoningen, een camping, een jeugdverblijf en een vakantiecentrum nemen deel aan de actie “Boek 1 overnachting en krijg de 2de gratis!”. Wie in juni een verblijf in Turnhout boekt voor de periode van juni tot september, krijgt er een tweede nacht bovenop. Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

VOORBIJ | Volg de aankomst van de gierzwaluwen

Hoog aan de gevels van het Natuurpunt Museum in Turnhout hangen nestkasten voor gierzwaluwen. Als datsja’s (*) voor de zwaluwen die normaal altijd in de lucht blijven. Elk jaar komen zij uit Afrika terug om hier te broeden. Hetzelfde koppel in dezelfde nestkast. Na de winter vinden man en vrouw elkaar hier voor eerst weer terug. In één ervan hangt een webcam. Volg hier het bezoek van de gierzwaluwen.

(*) Datsja

VOORBIJ | Krokuskriebels: Breng de dieren tot leven!

In de krokusvakantie doet het Natuurpunt Museum mee met Krokuskriebels. Dit jaar zijn de activiteiten speciaal gericht op gezinnen met tieners (10-14 jaar).
 
Gewapend met een tablet of je eigen smartphone ga je met je gezin op zoek naar enkele dieren in het Natuurpunt Museum. Zij worden straks de hoofdrolspelers in jouw filmpje. Om de dieren te vinden, ontcijfer je eerst enkele haiku‘s. Dit zijn korte Japanse gedichtjes.
Na je zoektocht maak je samen met je ouders een minuut-filmpje met de silhouetten van je gevonden dieren in een virtueel decor. Post je filmpje op Facebook met #natuurpuntmuseum en #krokuskriebels. De leukste filmpjes vallen in de prijzen!
 
Voel jij het al kriebelen? Lees hier alle praktische informatie en hoe je moet inschrijven.

VOORBIJ | Alternatief programma voor Vogeltelweek voor scholen

De basisscholen van Turnhout konden we dit jaar door corona helaas niet uitnodigen voor onze jaarlijkse workshop ikv de Vogeltelweek voor scholen.
Als alternatief maakten onze vrijwilligers knutselpakketjes klaar. Die werden dan persoonlijk aan de scholen afgeleverd.
 
Hier zie je tevreden gezichtjes van klas 2B (de wasberen) van de #freinetschoolderegenboog.
 

VOORBIJ | Het Grote Vogelweekend online

Veiligheid boven alles. En daarom hebben we beslist Het Grote Vogelweekend niet te laten doorgaan in het museum. 

We houden jullie interesse levend door op onze FB pagina geregeld tips te delen. 

Test hier jouw kennis of leer de vogels in je tuin beter kennen. 
TOP