Afbeelding
Natuurpunt Museum

Nieuw in het Natuurpunt Museum: expo “Egelwegels en Paddenpaden” over ontsnippering

21 dec 2020
Categorieën
Lokaal nieuws
Provincie Antwerpen
Vorming
Webmigratie
Zoogdieren


Sinds 23 december kan je in het Natuurpunt Museum in Turnhout alles leren over ecoducten, ecotunnels en andere natuurverbindingen. In deze expo voor jong en oud kan je aan den lijve ondervinden welke impact verkeer heeft op wilde dieren, je ontdekt welke oplossingen er bestaan en hoe je zelf ook aan de slag kan in je eigen omgeving.

Met de recente aanrijdingen van drie wolven in Limburg is ontsnippering een hot topic. Onze groeiende infrastructuur met dito verkeer knipt de Vlaamse natuur in steeds kleinere stukjes. Hierdoor raken dierenpopulaties geïsoleerd of riskeren zij hun leven wanneer ze zich verplaatsen op zoek naar voedsel, een partner of een nieuw leefgebied. Sinds enkele jaren groeit de bewustwording dat hier dringend iets aan gedaan moet worden. Ontsnippering komt immers zowel de biodiversiteit als de verkeersveiligheid ten goede.

Dieren vertellen zelf hun verhaal

In het Natuurpunt Museum in Turnhout loopt over dit thema momenteel een interactieve tentoonstelling: “Egelwegels en Paddenpaden”. In deze gloednieuwe expo vertellen enkele wilde dieren hun verhaal over de dreiging van het verkeer, maar je maakt ook kennis met het project “Dieren onder de wielen” dat de verkeersslachtoffers in kaart brengt.

Volg het dierspoor doorheen het museum, zet zelf padden de weg over en ontdek verschillende soorten natuurverbindingen aan de hand van foto’s, filmpjes, spelletjes en opdrachten voor jong en oud. Wist je trouwens dat je zelf op verschillende manieren je steentje kan bijdragen aan ontsnippering? Laat je inspireren in het Natuurpunt Museum!

Coronaproof museumbezoek

Het museum besteedt zorgvuldige aandacht aan de veiligheid van de bezoekers. Toch kan het museumbezoek beperkt zijn, afhankelijk van de maatregelen die op dat moment gelden. Check de laatste info op onze website en facebookpagina! Reserveer je plekje telefonisch op 014/47 29 50.

De collectie opgezette dieren is een vaste waarde in het museum, maar ga zeker ook de tentoonstelling ontdekken! Aan de hand van doe-opdrachten en spelletjes kom je alles te weten over natuurbruggen en waarom die zo belangrijk zijn. De tentoonstelling loopt nog tot 6 maart 2022.


Meer info bij Ann Cassier via [email protected] of op 014/47 29 50

natuurpunt.be/museumturnhout

facebook.com/NatuurpuntMuseumEnErfgoed/


Graatakker 11, 2300 Turnhout, museum vrij te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag (uitgezonderd feestdagen) tussen 12u30 en 16u30.