Nieuws

Nieuws
12 april 2023
Verenigingsnieuws

Kiek’n Gors - editie Westhoek

Medewerkers gezocht. Kiekendieven en grauwe gorzen zijn dé soorten die in de kijker staan van het akkervogelzoekweekend Kiek’n Gors. De formule Kiek’n Gors is zeven jaar geleden in de Haspengouwse Leemstreek in het leven geroepen door Werkgroep Grauwe Gors en is nu aan uitbreiding toe. En waar beter kunnen we ons kamp opslaan dan in de Westhoek? Deze regio heeft onder deskundige coördinatie van Natuurwerkgroep De Kerkuil een ijzersterke reputatie voor bruine en grauwe kiekendief. Sinds vorig jaar lijkt nu ook de grauwe gors er heel voorzichtig aan een opmars als broedvogel bezig.

Nieuws
25 februari 2023
Verenigingsnieuws

Vogelnieuws: De comeback van de geelgors

De geelgors (Emberiza citrinella) heeft zijn naam niet geheel gestolen: met name het mannetje heeft inderdaad behoorlijk wat gele delen in zijn verenkleed. Hij heeft evenwel witte buitenste staartpennen en bruine tinten op de rug en stuit. De vrouwtjes zijn heel wat minder opvallend gekleurd. Vele vogelsoorten krijgen het steeds moeilijker, doch de geelgors doet het weer iets beter in onze contreien. Dit dankzij de inzet van velen: specifieke actieplannen voor akkervogels, een goede samenwerking met onze landbouwers en lokale overheden.

Nieuws
29 januari 2023
Verenigingsnieuws

Kijkplatform ingehuldigd in de Simliduinen - Nieuwpoort.

Op vrijdag 27 januari 2023 werd het kijkplatform ingehuldigd in de Simliduinen, een sluitstuk van de natuurbeheerswerken die er de afgelopen jaren werden uitgevoerd. Na enkele harde ingrepen is Natuur en Bos er nu in geslaagd om de open duinbiotopen terug in ere te herstellen.

Nieuws
07 december 2022
Verenigingsnieuws

De toekomst van de luchtmachtbasis - Koksijde

De reconversie van de militaire basis moet natuurgericht zijn of mist de afspraak met de toekomst. De voorbije jaren werd er warm en koud geblazen over de toekomst van de militaire luchtmachtbasis in Koksijde. In oktober 2021 viel uiteindelijk de definitieve beslissing: de basis sluit volledig in 2024-2025.  
Ondertussen waren het gemeentebestuur van Koksijde en het Provinciebestuur van West-Vlaanderen al een aantal jaren bezig met het uitwerken van een PRUP, een Provinciaal Uitvoeringsplan, voor de 450 ha grote basis. Dergelijk plan legt vast wat de nieuwe bestemmingen in het gebied zullen zijn, welke activiteiten er uitgebouwd worden en dus ook wat niet kan en niet zal kunnen doorgaan in het gebied. 
Met dit PRUP willen de gemeente Koksijde en de provinciale overheid dit grote, open gebied omzetten naar zones voor onder meer: een burgerluchthaven, recreatie, landbouw, wonen, KMO-zone enz.

Nieuws
14 november 2022
Verenigingsnieuws

Red de zeeparkduinen!

Tussen De Panne en Sint-Idesbald dreigt een uniek duingebied verloren te gaan. Tot 2011 was dit een camping (Zeepark) maar na de sluiting namen de duinen terug hun plaats in. Momenteel lopen er onderhandelingen om hier een groot vakantiepark te bouwen. Hierdoor zouden de duinen en hun unieke planten en dieren verdwijnen. Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie vragen om de Zeeparkduinen te beschermen in het kader van het Duinendecreet en om te vormen tot natuurgebied. Zo creëer je een groene long van de nabijgelegen Houtsaegherduinen tot aan het Noordzeestrand.

Nieuws
09 april 2022
Verenigingsnieuws

Grote schoonmaak in het slik- en schorregebied van de Ijzermonding

“Normaal gaan we elk jaar in het voorjaar het slik en schor van de Ijzermonding op om zwerfvuil te verzamelen, het was nu wegens Corona twee jaar geleden”, zegt Luc David, één van de drijvende krachten achtrer deze organisatie! Op 2 april verzamelden meer dan 70 vrijwilligers dit jaar meer dan 660kg zwerfvuil uit. Bedankt aan de Natuurpuntleden, Nieuwpoortenaars en leden van een geocachingclub.

Nieuws
11 maart 2022
Verenigingsnieuws

De ooievaar is daar weer!

Voor het derde jaar zijn er ooievaars teruggekeerd naar hun stek in het Hannecartbos. Het begon hier twee jaar geleden (2020) met één koppeltje en die brachten één jong groot. Vorig jaar bezette wellicht hetzelfde koppel het nest, niet ongewoon want ooievaars nemen vaak hun nest van vorig jaar in. Maar wel verassend want ze hadden vier jongen, en dat is wel heel ongewoon. Ooievaars zijn vroege terugkomers uit warmere streken, dit jaar zagen we het mannetje in de natte weilanden op 13 februari. Het vrouwtje is tien dagen later gearriveerd. Eieren leggen ze zo rond het einde van maart en een maand later verwachten we dan de jongen.

Nieuws
05 maart 2022
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Westkust mee op de bres tegen zwerfvuil. Doe jij ook mee?

Zwerfvuil vervuilt het straatbeeld en het milieu. Mensen gooien bewust of onbewust afval op de grond, een hardnekkig probleem dat IVVO en de aangesloten gemeenten blijvend willen aanpakken. Naar goede gewoonte organiseren ze jaarlijks in de grote zwerfvuilopruimactie. Op 1 maart startte de maand van de netheid en die gaat de ganse maand door, dan gaan 200 verenigingen uit de IVVO regio zich inzetten om zwerfvuil te ruimen. Elke vereniging engageert zich om een traject van 8 km weg of fietspad aan te pakken.

Nieuws
09 april 2021
Natuurbericht
Grijze zeehond

Meer zeehonden aan de kust, en dus ook meer uitdagingen

Zeehonden zijn de laatste tijd niet weg te slaan uit het nieuws. Lange tijd was het moeilijk een zeehond aan onze kust te spotten, maar de laatste jaren maken ze hun comeback. En dat is goed nieuws! Niet enkel de populatie gewone zeehond is gegroeid, de populatie grijze zeehond maakte ook een grote stijging door. De gevolgen zijn overwegend positief: we zien steeds meer rustende zeehondenpups aan onze stranden. Maar helaas zijn er ook negatieve gevolgen: het aantal verdronken zeehonden in visnetten stijgt.

TOP