De toekomst van de luchtmachtbasis in Koksijde.

De reconversie van de militaire basis moet natuurgericht zijn of mist de afspraak met de toekomst.

De voorbije jaren werd er warm en koud geblazen over de toekomst van de militaire luchtmachtbasis in Koksijde. In oktober 2021 viel uiteindelijk de definitieve beslissing: de basis sluit volledig in 2024-2025
Ondertussen waren het gemeentebestuur van Koksijde en het Provinciebestuur van West-Vlaanderen al een aantal jaren bezig met het uitwerken van een PRUP, een Provinciaal Uitvoeringsplan, voor de 450 ha grote basis. Dergelijk plan legt vast wat de nieuwe bestemmingen in het gebied zullen zijn, welke activiteiten er uitgebouwd worden en dus ook wat niet kan en niet zal kunnen doorgaan in het gebied.
Met dit PRUP willen de gemeente Koksijde en de provinciale overheid dit grote, open gebied omzetten naar zones voor onder meer: een burgerluchthavenrecreatie, landbouw, wonen, KMO-zone enz.

09 april 2022
Verenigingsnieuws

Grote schoonmaak in het slik- en schorregebied van de Ijzermonding

“Normaal gaan we elk jaar in het voorjaar het slik en schor van de Ijzermonding op om zwerfvuil te verzamelen, het was nu wegens Corona twee jaar geleden”, zegt Luc David, één van de drijvende krachten achtrer deze organisatie! Op 2 april verzamelden meer dan 70 vrijwilligers dit jaar meer dan 660kg zwerfvuil uit. Bedankt aan de Natuurpuntleden, Nieuwpoortenaars en leden van een geocachingclub.

11 maart 2022
Verenigingsnieuws

De ooievaar is daar weer!

Voor het derde jaar zijn er ooievaars teruggekeerd naar hun stek in het Hannecartbos. Het begon hier twee jaar geleden (2020) met één koppeltje en die brachten één jong groot. Vorig jaar bezette wellicht hetzelfde koppel het nest, niet ongewoon want ooievaars nemen vaak hun nest van vorig jaar in. Maar wel verassend want ze hadden vier jongen, en dat is wel heel ongewoon. Ooievaars zijn vroege terugkomers uit warmere streken, dit jaar zagen we het mannetje in de natte weilanden op 13 februari. Het vrouwtje is tien dagen later gearriveerd. Eieren leggen ze zo rond het einde van maart en een maand later verwachten we dan de jongen.

05 maart 2022
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Westkust mee op de bres tegen zwerfvuil. Doe jij ook mee?

Zwerfvuil vervuilt het straatbeeld en het milieu. Mensen gooien bewust of onbewust afval op de grond, een hardnekkig probleem dat IVVO en de aangesloten gemeenten blijvend willen aanpakken. Naar goede gewoonte organiseren ze jaarlijks in de grote zwerfvuilopruimactie. Op 1 maart startte de maand van de netheid en die gaat de ganse maand door, dan gaan 200 verenigingen uit de IVVO regio zich inzetten om zwerfvuil te ruimen. Elke vereniging engageert zich om een traject van 8 km weg of fietspad aan te pakken.

18 februari 2022

Overlijdensbericht Marcel Lassence

Onze medewerker Marcel overleed op 4 februari 2022. Marcel was een aangespoelde ‘Ardennais’ in hart en nieren maar hij heeft zich hier ongelooflijk goed geïntegreerd samen met zijn vrouw Jacqueline. Marcel had één hobby: de natuur en in het bijzonder de vogels. Dankzij Marcel hebben velen de vogelwereld leren kennen, niet alleen tijdens hun opleiding ‘natuurgids’ maar ook daarna tijdens vogelexcursies. Zo begeleidde hij ons elk jaar in het vogelreservaat het Zwin en heeft hij 10-tallen keren een 3 of 4 daagse uitstap georganiseerd naar de ‘Lac du Der’ om daar de tussenstop van de kraanvogels te observeren.

09 april 2021
Grijze zeehond

Meer zeehonden aan de kust, en dus ook meer uitdagingen

Zeehonden zijn de laatste tijd niet weg te slaan uit het nieuws. Lange tijd was het moeilijk een zeehond aan onze kust te spotten, maar de laatste jaren maken ze hun comeback. En dat is goed nieuws! Niet enkel de populatie gewone zeehond is gegroeid, de populatie grijze zeehond maakte ook een grote stijging door. De gevolgen zijn overwegend positief: we zien steeds meer rustende zeehondenpups aan onze stranden. Maar helaas zijn er ook negatieve gevolgen: het aantal verdronken zeehonden in visnetten stijgt.

03 oktober 2017
zeehond

Nieuwpoort gaat zeehonden beter beschermen

Na Koksijde heeft nu ook de stad Nieuwpoort, na overleg met Natuurpunt, het politiereglement voor de strandvisserij aangepast waardoor het gebruik van een voornet wordt verplicht.

06 februari 2017
Gewone zeehond

Voornet moet zeehonden redden van verdrinkingsdood

Na overleg tussen Natuurpunt Westkust en de strandvissersvereniging heeft de gemeente Koksijde het gebruik van een voornet verplicht. Zo wordt vermeden dat zeehonden nog als bijvangst in visnetten terechtkomen. “Na het Vlaamse warrelnettenverbod is dit een belangrijke stap vooruit voor de bescherming van onze zeezoogdieren”, zegt Walter Wackenier van Natuurpunt Westkust.

11 januari 2017
Natuurbericht

Zeehonden krijgen meer rust aan de kust

De laatste weken werden heel wat zeehonden gespot voor de Belgische kust. Geregeld komen de dieren aan land om te rusten. Te opdringerige selfiesticks van wandelaars dreigden die rust echter te verstoren. Na overleg met Natuurpunt Westkust heeft Nieuwpoort alvast een verplaatsbare afsluiting geplaatst. “De mogelijkheid om te rusten kan een kwestie van leven of dood zijn voor zeehonden”, zegt Luc David van Natuurpunt Westkust.

01 juni 2016

Bandstipspanner nieuwe nachtvlinder voor Vlaanderen

Op 21 mei werd in Koksijde een nieuwe nachtvlinder voor Vlaanderen gevangen: de Bandstipspanner. Deze soort werd al éénmaal eerder in ons land gezien (in de Gaume) en werd al eerder als zwerver opgemerkt in Engeland. De waarneming komt dus niet geheel onverwacht.