Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen

Brakel
Provincie Oost-Vlaanderen
Afbeelding
Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen
Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen
Icon
Icoon - Drankgelegenheid
Drankgelegenheid
Icon
Icoon - Geschikt voor kinderen
Leuk voor kinderen
Icon
Winkel
Icon
Icoon_Groot - Contact
Infobalie
Icon
Icoon_Groot - Picknick
Picknickgelegenheid
Icon
Icoon_Groot - Rolstoeltoegankelijk
Toegankelijk voor rolstoelen
Icon
Icoon - Wandeling met gids
Geleide wandeling boeken
Icon
Icoon - Activiteit
Teambuilding organiseren
Icon
Icoon - Bezoekerscentrum
Vergaderen in het groen

De Boembekemolen is één van de vijf watermolens op de Zwalm en ligt midden in het natuurgebied Middenloop Zwalm.
Het bezoekerscentrum Boembekemolen ligt precies op de plaats waar het Mijnwerkerspad en de Zwalm elkaar kruisen. Je kan er terecht voor informatie en een lekker drankje op het gezellig terras.
Natuurgebied Middenloop Zwalm ligt langs de prachtige oevers van de Zwalm. Hier kan je mooie wandelingen maken in het reliëfrijke landschap van de Vlaamse Ardennen. De omgeving is een gaaf natuur- en cultuurlandschap dat gevormd werd door de rivier en een oude spoorwegbedding, het Mijnwerkerspad.

Openingsuren
maandag: Gesloten
dinsdag: Gesloten
woensdag: 10:00-16:00
donderdag: Gesloten
vrijdag: 10:00-16:00
zaterdag: Gesloten
zondag: Gesloten
WINTERSEIZOEN: november t/m maart (enkel info & onthaal): woensdag en vrijdag: 12u - 16u ZOMERSEIZOEN: april t/m oktober (terras & info): woensdag, vrijdag en zaterdag: 14u - 18u, zondag: 10u - 18u

Agenda

Bekijk alle activiteiten
Zien en doen

Vaste activiteiten

Elke derde zondag van de maand organiseren we een gratis gezinswandeling in de Vlaamse Ardennen. Deze start doorgaans om 14u. Verdere details vind je in onze activiteiten kalender.

Ga je liever op jezelf op stap? Dan zijn er 3 bewegwijzerde wandelroutes in de buurt. Deze vertrekken vanop randparkings in de buurt (zo heb je geen parkeerproblemen) en passeren aan ons bezoekerscentrum.
Een vierde route is uitgestippeld (niet bewegwijzerd) voor mensen met beperkte mobiliteit. Deze is toegankelijk voor rolstoelen, buggy's en scootmobiels. Deze route vertrekt wel aan het bezoekerscentrum waar een aangepaste voorzieningen zijn qua parking en sanitair. 

Aan onze 'Te Gekke' bank start een TeGek!? wandeling (in samenwerking met Natuurpunt, CM en Te Gek!?). Via QR codes brengt Sien Eggers het verhaal van Nikki, geschreven door Hugo Matthysen. Nikki vertelt op haar eigen grappige manier wat wandelen doet voor je geest.

En er is de Radio2 Snuit-luisterwandeling, helemaal op maat van kinderen en hun grote mensen: 2 à 3 km lang en vol weetjes en doe-opdrachten onderweg. Leef je uit, volg je Snuit!
download het wandelplan
Pssst! Nog nooit van Snuit gehoord? Dat is het buitenpretloket van Natuurpunt. Check www.snuit.be

Een gids is leuker dan bordjes onderweg

Ontdek de natuur van de Vlaamse Ardennen met een gids!
Onze gidsen bieden nemen je mee op ontdekking in de Vlaamse Ardennen. De seizoenen en de thema’s van de gids maken van elke wandeling iets unieks!

Praktisch:

  • De wandelingen zijn ongeveer 5 km lang en duren 2 uur.
  • De groepen worden beperkt tot 20 deelnemers per gids.
  • De prijs voor een gids bedraagt 70 euro.
  • Deelnemers met een beperking zijn welkom!
  • Elke wandeling bevindt zich binnen een straal van 10 km van het bezoekerscentrum, de ideale plaats om nadien na te kaarten met een frisse Boembeke Luiwerk!

Hieronder vind je het overzicht van ons vast aanbod: zowel wandelingen in en rond het bezoekerscentrum als typische 'Vlaamse Ardennen' wandelingen.
Boek je gids via bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be

Overzicht gegidste wandelingen

Natuurgebied
Teambuilding

Kom eens bushcraften

Bushcraft is de natuur beleven met alle zintuigen. Je hoort en ziet neit alleen de natuur, maar voelt, ruikt en proeft hem letterlijk! Bushcraft is de kunst van het leven in en met de natuur. Een breed pallet aan natuurvaardigheden met respect voor de natuur. Bushcraft vormt een brug tusesn gebruiken van onze voorouders met het heden. Bushcraft is ook samen: samen vuur leren maken, samen koken in en met de natuur, samen mooie voorwerpen maken met eenvoudige grondstoffen. 

Of help mee een stukje natuur beheren

Ieder van ons neemt veel weg van de natuur. Om dat te compenseren doe je iets terug: een hooilandje zeisen om zeldzame soorten een kans te geven, instaan voor het hakhoutbeheer van een klein bosje om de voorjaarsbloeiers meer kans te geven of bomen knotten waar de steenuil zich graag schuilhoudt.
In het beheer is er in elk seizoen iets te doen. Een teambuildingsactiviteit uit de 1.000!

Meer info via bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be.

Vergaderen in het groen

Onze bezoekerscentra bieden vergaderfaciliteiten die stuk voor stuk gelegen zijn in het groen en voorzien van de nodige uitrusting om vergaderingen, brainstormsessies, presentaties of een seminarie vlot te laten verlopen. Natuurpunt heeft verschillende bezoekerscentra waar je activiteit op een unieke manier tot zijn recht komt.

> Bekijk al onze vergaderlocaties in het groen

Word vrijwilliger

Wil je ook je handen uit de mouwen steken voor Natuurpunt binnen de Vlaamse Ardennen? Zin om mee op het terras van de Boembekemolen te staan of achter de schermen mee te werken aan de uitbouw van het Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen, contacteer dan bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be.

Project heropbouw Boembekemolen

Provincie Oost-Vlaanderen heeft beslist om de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de Boembekemolen te weigeren op basis van mobiliteitsredenen.

Onze insteek, het heropbouwen van de molen (en zo inderdaad extra volume creëren) om ook bij regen en in winterweer mensen in een aangename sfeer te ontvangen zonder meer bezoekers tegelijkertijd te ontvangen, werd niet gevolgd.
Er is vrees voor meer bezoekers en bijhorend ook meer parkeerproblemen en meer druk op de omgeving. Een probleem waar we ons zeer van bewust zijn.

Het molengebouw willen we beschikbaar houden om maalvaardig hersteld te worden. Tegelijk blijven we overtuigd van de meerwaarde van een bezoekerscentrum als onthaalpoort  en toegangspoort tot de Vlaamse Ardennen, als historische site die een brug slaat tussen verleden en toekomst, als inspiratiecentrum voor samenwerking en cocreatie en als warme verbindingsplaats tussen mensen en natuur.

We nemen nu de tijd  om verder in gesprek te gaan met de gemeentes en provincie, met de buren, met vrijwilligers, sympathisanten, bezoekers. En werken zo aan een nieuw en beter plan.

Wens je bijkomende info? Bel, mail of kom eens langs in het bezoekerscentrum. (bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be, 0487 32 52 06).

Afbeelding
Brakel_Boembeke - Van Acker Pascal
Bereikbaarheid

De Boembekemolen op Google Maps

Met de auto

Gezien er weinig parkeerplaats is nabij de molen kies je om te parkeren:

  • te Brakel, parking Groenstraat (op 1,3 km) Google Maps of
  • te Zottegem, parking Slijpstraat (op 1,9 km) Google Maps.

Vanaf de beide parkings is de Boembekemolen te bereiken over het Mijnwerkerspad.

  • Vanaf de parking Groenstraat te Bakel, kies je richting noord,
  • vanaf de parking te Zottegem kies je richting zuid (daar kan je ook maar één richting uit).

Openbaar vervoer

In het Fietspunt Zottegem (naast het treinstation van Zottegem) kan je een fiets huren. Van daar kan je naar de Boembekemolen fietsen over deze route (5,7 km, 18').

Je kan ook met de belbus naar de Boembekemolen: