uitkerkse polder
Misjel Decleer

Uitkerkse Polder

Blankenberge, De Haan, Zuienkerke
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Speelnatuur
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Bezoekerscentrum
 • Eten en drinken
 • Toegankelijk voor rolstoelen
 • Toegankelijk voor kinderwagens
Ben je op vakantie aan de kust en wil je naast het strand ook genieten van de natuur? Trek dan de Uitkerkse Polder in voor een gezinswandeling of een fietstocht. Dit Europees Natura 2000 natuurgebied van 1400 ha vind je tussen Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster en Zuienkerke, in de provincie West-Vlaanderen. Intussen beheert Natuurpunt hier al 650 ha weidevogelreservaat. Het is het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Geniet zowel in de zomer als in de winter van deze trekpleister voor vele zeldzame vogels! Lees verder en kom te weten hoe je een gids boekt, wat kinderen hier kunnen doen en wie onze partners zijn.

Toegankelijkheid

 • Het hele jaar door vrij toegankelijk op wegen en paden.
 • Aanbevolen schoeisel: stevige stapschoenen. Quasi alle routes lopen over verharde landbouwwegen, dus het gebied is ideaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
 • Er werd in samenwerking met vzw Camino een rolstoeltoegankelijke wandeling gemaakt, bewegwijzerd met wegwijzers met daarop oranje driehoeken. Klik hier om een begeleidend boekje met informatie over de Uitkerkse Polder te downloaden. 
 • In de Uitkerkse Polder heeft Natuurpunt ook fotohutten speciaal voor fotografen. Reserveer een fotohut en sta oog in oog met de vogels, midden in het natuurgebied. Elke reservatie steunt rechtstreeks het natuurbehoud en -beheer.

Op stap met een ervaren wandelgids

Bezoek het natuurgebied Uitkerkse Polder met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen!

Prijs per gids: € 70 | max. 20 personen per gids (voor scholen: max. 25 personen per gids). Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in. Verstuur het volledig ingevulde formulier minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen voor jou tijdig kunnen plannen. 

 

Aanvraagformulier - Boek hier je geleide wandeling

 

Graspieper in Uitkerkse Polder - Eric Malfait

Leuk voor kinderen

Speelnatuur 

Het bezoekerscentrum is dé plek voor speelvogels! 

Leef je naar hartenlust uit op de natuurspeelzone met klauterstammen, klimtouwen, boomnest en wiglo. Ontdek al spelend het silhouet van de vliegende Kievit. Ravotplezier verzekerd! Neem zeker ook een kijkje aan het bijenhotel waar je, vooral in het voorjaar, de bezige dieren kan observeren. 

Kievitspad Uitkerkse Polder

Doe daarna zoals de jonge Kievit en verken het Kievitspad. Op 10 uitdagende stopplaatsen krijg je een speciale opdracht. Start aan de totempaal en volg de blauwe wandelroute.

Vraag de onthaalmedewerker van het bezoekerscentrum naar een gratis wandelfolder en verrekijker of trek met je eigen kijker op pad. Lees meer over de Kievit en luister naar zijn typische geluid


Téléchargez la brochure du parcours didactique "Kievitspad" en français

 Laden Sie die Broschüre des Abenteuerpfades "Kiebitzpfad" auf Deutsch

Download the walking brochure of the nature experience trail "Path of the Northern Lapwing" in English 

Bezoekerscentrum op kindermaat

Binnen biedt het bezoekerscentrum een kinderhoek met natuurkleurplaten en voor de allerkleinsten: een babytoilet met ververshoek en een babystoel.

De tentoonstelling is helemaal op kindermaat, met drukknopjes om de geluiden van verschillende vogels te horen. Ook de lichtjes op de wereldkaart met de vliegroutes van de vogeltrek spreken tot de verbeelding. En dan zijn er nog de verrekijkers aan het raam met zicht op de poel.

Via het kindvriendelijk fietstraject kan het hele gezin genieten van de natuurpracht. Start: NMBS-station Blankenberge. Meer info: Fietsroute: Blankenberge-Brugge-Damme


Kievitspad verjaardagfeest arrangement 

Wens je jouw verjaardag te vieren bij ons? Informeer naar onze verjaardagsfeest formule, met bio pannenkoeken!

 • Minimum 6 personen - maximum aantal: 15 (incl. begeleiders)
 • Prijs: 5 euro per persoon (gratis voor de jarige)
 • Inbegrepen: reservatie cafetaria, verrekijker, Kievitspadfolder, 1 frisse of warme drank en bio pannenkoeken met suiker of confituur
 • Reservatie verplicht, ten laatste 1 week op voorhand
 • Contact: uitkerksepolder@natuurpunt.be | 050 42 90 40

Top

Uitkerkse Polder _ Kreek _ Wim Dirckx

Beschrijving van het gebied

Tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpen Zuienkerke en Nieuwmunster ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Doorweven met vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen is dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Maar schijn bedriegt, want in de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente het toneel vormt van honderden baltsende weidevogels.

De Uitkerkse Polder is een 1.400 hectare grote authentieke kustpolder. 1500 jaar geleden lag er een uitgestrekt slikken- en schorrengebied, maar de omgang van de mens met het getijdelandschap gaf ons de polders. De geulen slibden dicht, waardoor de schorren evolueerden naar zoute weiden waarop de middeleeuwse mens schapen kon laten grazen en boerderijen kon bouwen. De boerderijen beschermden ze met lokale ringdijken, het prille begin van de huidige Oostkustpolder. In het gevecht tegen het water legde de mens een wirwar van sloten, grachten en greppels aan.

 

In de Uitkerkse Polder overwinteren jaarlijks duizenden 'vriezeganzen'. Een nieuw fenomeen is dat er nu ook roofvogels tussen de wintergasten zitten, waaronder een 20-tal velduilen. Kijk en geniet van een gevleugeld spektakel. Beleef het live in de Uitkerkse Polder. Bron video: Focus en WTV (18 januari 2017)

Top

Kievit in Uitkerkse Polder - Kevin Feytons

Dieren en planten

De Uitkerkse Polder heeft haar internationale faam te danken aan vogels. Vogels strijken hier het hele jaar neer om even op adem te komen van hun lange trektochten. Van 15 november tot 15 februari is het ganzenseizoen en kan je in de Uitkerkse Polder allerlei soorten ganzen observeren zoals kleine rietgans, grauwe gans en kolgans. Tienduizenden kleine rietganzen, een groot deel van de populatie uit Spitsbergen, brengt het donkerste deel van de winter door in de kustpolders. Samen met de andere eenden en ganzen vormen de vogels soms een groep van wel meer dan honderdduizend watervogels. Een schouwspel zonder weerga!

Soorten als smient zijn paraplusoorten voor andere weidevogels en steltlopers zoals kievit, tureluur, scholekster, goudplevier en rosse grutto. Deze mooie, fluitende eenden zijn vaak druk in de weer om hun verenkleed op te poetsen. Zij rusten immers overdag en grazen ’s nachts. Een winters zonnetje laat hun gele voorhoofd goed uitkomen.

In april en mei zijn weidevogels troef. Onder meer de kemphaan, tureluur en scholekster kan je er dan spotten. De Uitkerke Polder was de laatste broedplaats in België van de kemphaan, ze kwamen er broeden tot 1969. Op trek en vooral in de winter komt de kemphaan wel in hoge aantallen voor in de polders, de Blankaart en De Bourgoyen.

Het belang van de Uitkerkse Polder is groot voor soorten zoals tureluur en kluut, omdat deze soorten in Vlaanderen voornamelijk broeden in biotopen die op korte termijn zullen verdwijnen. Het gericht natuurbeheer kan naast de opmerkelijke uitbreiding van kritische weidevogels, ook een langetermijngarantie bieden voor het behoud van deze soorten in Vlaanderen.

Dankzij het brakke water, afkomstig uit het veen, de slootjes en het grondwater, zijn hier unieke planten terug te vinden. Melkkruid en zeekraal groeien vaak op slikken en schoren, maar in de Uitkerkse Polder vind je ze binnendijks. Een zeldzaamheid in Europa. Om te kiemen heeft zeekraalzaad zoet water nodig. Daarvoor zorgen regenbuien in het vroege voorjaar. Van zodra het plantje ontkiemt, neemt het actief zout op.

Elk jaar overwintert een aantal velduilen in de Uitkerkse Polder. De polders zijn een kopie van de open broedgebieden van de velduilen meer naar het noorden. Ze jagen meestal ‘s morgens of bij valavond. Het is niet gemakkelijk om een velduil te spotten. Proberen maar!

Uitgebreide info over de Uitkerkse Polder vind je ook op onze website www.uitkerkse-polder.be.

BEKIJK ALLE WAARNEMINGEN IN DE UITKERKSE POLDER 

Top

Grutto in Uitkerkse Polder - Ewoud L'Amiral

Overnachten in de buurt

Vakantiecentrum

B&B

 • B&B Kokkelikoo, Zeebruggelaan 165, Blankenberge. Op wandelafstand van de zee, aan de rand van het Zeebos en in de polders.
 • B&B Over d'Eede, Koeistraat 155, Blankenberge. Gelegen midden in de Uitkerkse Polder, met fiets- en wandelarrangement.
 • B&B Polderlicht, Bosstraat 3, Uitkerke. Natuur in combinatie met wellness, kunst en creativiteit.
 • B&B Decoster, Blankenbergse Steenweg 54 B, Zuienkerke. In het hartje van de polders, met sfeervolle romantische tuin.
 • B&B Lievejan, Constant Permekelaan 40, Jabbeke. Op 10 km van Brugge en op 10 km van de zee.

Vakantiehuis

Hotel

 • Domein Polderwind, Polderwind 4, Zuienkerke. Dit hotel van Rode Kruis-Vlaanderen, biedt vakantie aan zonder beperking, omringd met alle goede zorgen.
 • Hotel Butler, Blankenbergse Steenweg 13 bus A, Zuienkerke. Charmant, familiaal en landelijk verblijf.
 • Hostellerie Hof ter Doest, Ter Doeststraat 30, Lissewege. Historische hoeve bij de middeleeuwse abdijschuur van de voormalige Abdij Ter Doest, met wellness-aanbod.
 • Ecohotel Fevery, Collaert Mansionstraat 3, Brugge. Het hotel kreeg als eerste hotel in België het Europees Ecolabel en als eerste hotel in Brugge de ‘Groene Sleutel’. Ecotips informeren hoe je je ecologisch steentje kan bijdragen. Er is gratis fietsenstalling met fietsoplaadpunt en er zijn fietskaarten en bikepointers beschikbaar.

Attracties in de buurt

 • Water-Taxi: exclusieve boottochten op de Noordzee. Reserveer een unieke Skyline-vaart: voor of na deze prachtige zeetocht kunt u een bezoek brengen aan het Huisje van Majutte, het Belle Epoque Centrum, de Uitkerkse Polder of de haven van Blankenberge en het maritiem erfgoedmuseum De Scute.
 • Huisje van Majutte: bewaard gebleven 18e-eeuws vissershuisje in Blankenberge, met tentoonstellingen en een bar met regionale producten.
 • O'Neill Beachclub: gelegen aan de voet van de duinen net voorbij De Pier van Blankenberge, vlakbij natuurgebied De Fonteintjes. Iedere dag open van april t.e.m. oktober, vanaf 12u (weekends en schoolvakanties vanaf 10u) tot einde van de watersporten.
 • Seafront Zeebrugge: maritiem themapark, over zee en zeevaart, vis en visserij. Schooluitstap mogelijk met combinatie duin- en strandwandeling in natuurgebied De Fonteintjes met natuurgids van Natuurpunt Blankenberge.

 

 

Fietsroute Blankenberge-Brugge-Damme

Fietsroute: Blankenberge-Brugge-Damme

Tot in de achtste eeuw was een groot deel van de Vlaamse kustvlakte een schorrengebied dat tweemaal per dag overspoeld werd door zeewater. Wanneer later de eerste dijken werden aangelegd, en de invloed van de zee op het land verminderde, ontstonden de eerste permanente graslanden. Enkele graslanden die je op je fietstocht passeert, zijn meer dan duizend jaar oud. Het zijn de ‘oerbossen’ van de Vlaamse kustvlakte, ook qua biodiversiteit!

De oevers van de Damse Vaart staan bekend om hun fietsvriendelijke karakter, langs de groene polders en de krom gewaaide populieren. De vaart trekt heel wat watervogels aan. De fuut, de kuifeend en de aalscholver zijn er vaste gasten. Er is een kijkhut aan de Romboutswerve (vanaf knooppunt 34 ongeveer 1 km richting 92).

In het Bezoekerscentrum Huyse de Grote Sterre vind je alle info over de natuurgerichte recreatie in Damme en omgeving, en over de figuur van Tijl Uilenspiegel.

 • Route: 45,1 km, Volg de knooppuntnummers: 76-80-89-(bezoekerscentrum Uitkerkse Polder) -29-81-86-77-32-14-62-31-27-23-50-10-6-28-71-34-55-25-95-85-46-9-38-36-33-76
 • Start: NMBS-station Blankenberge aan knooppunt 76 of bezoekerscentrum Uitkerkse Polder, Kuiperscheeweg 20, Blankenberge, 050-42 90 40, met fietsoplaadpunt.
 • Openbaar vervoer: NMBS: station Blankenberge of station Brugge (met BLUE BIKE-fietspunt) op 4,2 km van knooppunt 27 (route 46-4-27).
 • Info: www.west-vlinderen.be. Fietskaart Brugse Ommeland Noord verkrijgbaar in het bezoekerscentrum en bij Westtoer, 050-30 55 00, info@westtoer.be 
 • Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder, 050-42 90 40, uitkerksepolder@natuurpunt.be

Top

Verder wandelen in de buurt

 

Top

Uitkerkse Polder _ Grauwe ganzen _ Eric Malfait

LIFE Oostkustpolders

In dit gebied werd in 2019 een LIFE-project afgewerkt. Lees er meer over.

 Top

 

 

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.00km

Uitkerkse Polder - Kievitspad - Snuitwandeling voor kinderen (blauw)

Voor de durvers: volg het vossenpad via de vosjes wegwijzers.
4.80km

Uitkerkse Polder - groene wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen
6.50km

Uitkerkse Polder - Edgar Kesteloot wandeling

7.70km

Uitkerkse Polder - gele wandeling - Uitkerkse Polderwandelroute - provinciale wandelroute

12.40km

Uitkerkse polder - oranje wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen - Caminoroute
16.50km

Uitkerkse Polder - Kindvriendelijke fietsroute - Volg de knooppunten 76-26-29-89-2-83-34-31-16-80-76

Geschikt voor kinderen
46.10km

Fietsen tussen Blankenberge, Brugge en Damme

Volg fietsknooppunten 76-80-89 (BC Uitkerkse Polder) -29-81-86-77-32-14-62-31-27-23-50-10-34-6-28-71-6-34-55-25-95-85-46-9-38-36-33-76
 • Uitkerkse Polder - Vertrekpunt Bezoekerscentrum

  Kuiperscheeweg 20
  8370 Uitkerke
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Uitkerkse Polder - Vertrekpunt Fietstocht NMBS-station Blankenberge

  NMBS-station Blankenberge
  Leopold III-plein
  8370 Blankenberge

Horeca

 • Er is een Natuurpuntcafetaria in het bezoekerscentrum. Betaling via bankapp, Payconiq of contant.

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Uitkerkse Polder groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Uitkerkse Polder".

Op stap met een ervaren wandelgids

Op stap met een ervaren wandelgids

Bezoek het natuurgebied Uitkerkse Polder met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen!

Prijs per gids: € 70 | max. 20 personen per gids (voor scholen: max. 25 personen per gids). Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in. Verstuur het volledig ingevulde formulier minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen voor jou tijdig kunnen plannen. 

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.