uitkerkse polder
Vilda

Uitkerkse Polder

Blankenberge, De Haan, Zuienkerke
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Bezoekerscentrum
 • Eten en drinken
 • Toegankelijk voor rolstoelen

In Blankenberge is de Uitkerkse Polder het uitgelezen gebied om te gaan wandelen en even aan de stadsdrukte te ontsnappen. Je kan er genieten van het typische vlakke Vlaanderen. Het open landschap zonder bomen en hagen geeft je opnieuw een gevoel van vrijheid. Omdat de zee door de eeuwen het gebied verschillende malen overspoelde, gedijen er planten die zijn aangepast aan zoute omstandigheden.

In de Uitkerkse Polder overwinteren jaarlijks duizenden 'vriezeganzen'. Een nieuw fenomeen is dat er nu ook roofvogels tussen de wintergasten zitten, waaronder een 20-tal velduilen. Kijk en geniet van een gevleugeld spektakel. Beleef het live in de Uitkerkse Polder.

Bron video: Focus en WTV

Toegankelijkheid

 • Het hele jaar door vrij toegankelijk op wegen en paden.
 • Aanbevolen schoeisel: stevige stapschoenen. Quasi alle routes lopen over verharde landbouwwegen, dus het gebied is ideaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

In de Uitkerkse Polder heeft Natuurpunt ook een fotohut, speciaal voor fotografen. Deze voldoet aan alle criteria van de fotografie: ongestoord zicht via reflecterend glas op water, slikken en rietruigte, een laag standpunt, een goede lichtinval, voldoende ruimte en comfort. De hut wordt verhuurd per dag, biedt plaats voor twee personen en ligt op loopafstand van het bezoekerscentrum. De kostprijs bedraagt €75 op zaterdag, zondag en feestdagen en €100 tijdens de week voor twee beurten.

Graspieper in Uitkerkse Polder - Eric Malfait

Leuk voor kinderen

Gewapend met kompas, verrekijker en opdrachtenboekje en nog veel meer spannends kan je op ontdekking met weidevogels, vriezeganzen of de Boeboeks. Vraag een poldertas aan de balie van het bezoekerscentrum.

In het bezoekerscentrum is er een kinderhoek en voor de allerkleinsten een babytoilet met ververshoek en een babystoel.

Er is een kleine tentoonstelling op kindermaat, waar ze op knopjes kunnen drukken om de geluiden van verschillende vogels te horen. Ook de lichtjes op de wereldkaart met de vliegroutes van de vogeltrek spreken tot de verbeelding.

Ook zijn er nog de verrekijkers aan het raam met zicht op de poel. Hier kunnen kinderen ook naar hartelust waterdiertjes scheppen (schepnetjes aanvragen aan de balie). Er is ook een bijenhotel waar je, vooral in het voorjaar, deze bezige dieren kan observeren.

Er is een kindvriendelijk fietstraject voor het hele gezin, waar natuurpracht centraal staat. Start: NMBS-station Blankenberge. Meer info: www.west-vlinderen.be.

Top

Uitkerkse Polder _ Kreek _ Wim Dirckx

Beschrijving van het gebied

Tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpen Zuienkerke en Nieuwmunster ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Doorweven met vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen is dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Maar schijn bedriegt, want in de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente het toneel vormt van honderden baltsende weidevogels.

De Uitkerkse Polder is een 1.400 hectare grote authentieke kustpolder. 1500 jaar geleden lag er een uitgestrekt slikken- en schorrengebied, maar de omgang van de mens met het getijdelandschap gaf ons de polders. De geulen slibden dicht, waardoor de schorren evolueerden naar zoute weiden waarop de middeleeuwse mens schapen kon laten grazen en boerderijen kon bouwen. De boerderijen beschermden ze met lokale ringdijken, het prille begin van de huidige Oostkustpolder. In het gevecht tegen het water legde de mens een wirwar van sloten, grachten en greppels aan.

Top

Kievit in Uitkerkse Polder - Kevin Feytons

Dieren en planten

De Uitkerkse Polder heeft haar internationale faam te danken aan vogels. Vogels strijken hier het hele jaar neer om even op adem te komen van hun lange trektochten. Van 15 november tot 15 februari is het ganzenseizoen en kan je in de Uitkerkse Polder allerlei soorten ganzen observeren zoals kleine rietgans, grauwe gans en kolgans. Tienduizenden kleine rietganzen, een groot deel van de populatie uit Spitsbergen, brengt het donkerste deel van de winter door in de kustpolders. Samen met de andere eenden en ganzen vormen de vogels soms een groep van wel meer dan honderdduizend watervogels. Een schouwspel zonder weerga!

Soorten als smient zijn paraplusoorten voor andere weidevogels en steltlopers zoals kievit, tureluur, scholekster, goudplevier en rosse grutto. Deze mooie, fluitende eenden zijn vaak druk in de weer om hun verenkleed op te poetsen. Zij rusten immers overdag en grazen ’s nachts. Een winters zonnetje laat hun gele voorhoofd goed uitkomen.

In april en mei zijn weidevogels troef. Onder meer de kemphaan, tureluur en scholekster kan je er dan spotten. De Uitkerke Polder was de laatste broedplaats in België van de kemphaan, ze kwamen er broeden tot 1969. Op trek en vooral in de winter komt de kemphaan wel in hoge aantallen voor in de polders, de Blankaart en De Bourgoyen.

Het belang van de Uitkerkse Polder is groot voor soorten zoals tureluur en kluut, omdat deze soorten in Vlaanderen voornamelijk broeden in biotopen die op korte termijn zullen verdwijnen. Het gericht natuurbeheer kan naast de opmerkelijke uitbreiding van kritische weidevogels, ook een langetermijngarantie bieden voor het behoud van deze soorten in Vlaanderen.

Dankzij het brakke water, afkomstig uit het veen, de slootjes en het grondwater, zijn hier unieke planten terug te vinden. Melkkruid en zeekraal groeien vaak op slikken en schoren, maar in de Uitkerkse Polder vind je ze binnendijks. Een zeldzaamheid in Europa. Om te kiemen heeft zeekraalzaad zoet water nodig. Daarvoor zorgen regenbuien in het vroege voorjaar. Van zodra het plantje ontkiemt, neemt het actief zout op.

Elk jaar overwinteren er een vijftal velduilen in de Uitkerkse Polder. De polders zijn een kopie van de open broedgebieden van de velduilen meer naar het noorden. Ze jagen meestal ‘s morgens of bij valavond. Het is niet gemakkelijk om een velduil te spotten. Proberen maar!

Top

Grutto in Uitkerkse Polder - Ewoud L'Amiral

Overnachten in de buurt

Op zoek naar een verblijf in de buurt? Logeren bij Corsendonk Hotels brengt op voor de natuur. Natuurpuntleden genieten hier een mooie korting! Ontdek het Natuurpuntarrangement.

Jeugdherberg De Wullok, Ruiterstraat 9, Blankenberge, 050-41 53 07. Op 1,3 km van knooppunt 29 en op 1,7 km van het bezoekerscentrum.

Ecohotel Fevery, Collaert Mansionstraat 3, Brugge. Het hotel kreeg als eerste hotel in België het Europees Ecolabel en als eerste hotel in Brugge de ‘Groene Sleutel’. Ecotips informeren hoe je je ecologisch steentje kan bijdragen. Er is gratis fietsenstalling met fietsoplaadpunt en er zijn fietskaarten en bikepointers beschikbaar.

Verder wandelen in de buurt

Stadswallen van Damme

Fonteintjes

Top

Uitkerkse Polder _ Grauwe ganzen _ Eric Malfait

LIFE Oostkustpolders

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.00km

Uitkerkse Polder - Reigerwandeling - blauwe wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens
4.80km

Uitkerkse Polder - Kemphanenwandeling - groene wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen
6.50km

Uitkerkse Polder - Waadvogelwandeling - rode wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen
7.60km

Uitkerkse Polder - Uitkerkse Polderwandelroute - provinciale wandelroute - geel aangeduid op de kaart

Toegankelijk voor kinderwagens
16.20km

Uitkerkse Polder - Kindvriendelijke fietsroute - Volg de knooppunten 76-26- 29-89-2-83-34-31-16-80-76

Geschikt voor kinderen
45.10km

Uitkerkse Polder - Driehoek Blankenberge, Brugge en Damme - 76-80-89-(bezoekerscentrum Uitkerkse Polder- 29-81-86-77-32-14-62-31-27-23- 50-10-6-28-71-34-55-25-95-85-46-9-38-36- 33-76

 • Uitkerkse Polder - vertrekpunt Bezoekerscentrum

  Kuiperscheeweg 20
  8370 Uitkerke
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • NMBS-station Blankenberge

  Blankenberge
 • Uitkerkse Polder - Vertrekpunt fietstocht Driehoek Blankenberge, Brugge en Damme

  Centrum
  8380 Lissewege

Horeca

 • Er is een Natuurpuntcafetaria in het bezoekerscentrum.

Uitkerkse Polder - Blankenberge

Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder - Groenwaecke

Kuiperscheeweg 20
8370 Blankenberge

uitkerksepolder@natuurpunt.be

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van alle activiteiten in De Uitkerkse Polder? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Openingsuren

 • Het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder is het hele jaar open van dinsdag t/m zaterdag van 13u30 tot 17u30. En op zondag van 10u tot 17u30.
 • Tijdens schoolvakanties ook open op maandag van 13u30 tot 17u30.
 • Cafetaria: ja
 • Natuurpunt Winkel: ja

Bereikbaarheid

Contact

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Uitkerkse Polder groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Uitkerkse Polder".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Uitkerkse Polder verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Maak dan een afspraak via  uitkerksepolder@natuurpunt.be.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.