hondsbossen
Vilda

Waverwoud: Hondsbossen, Gasthuisbossen, Vossenbergbos, Zuurbossen, Brede Zeyp

Lier, Sint-Katelijne-Waver
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Eten en drinken

In de vroege Middeleeuwen strekte het Waverwoud zich uit tussen Nete en Dijle. Het bestond uit venen, bossen en open, heideachtige stukken. Wat nu nog rest van het woud, ademt nog steeds de magie van weleer.

Het huidige Waverwoud, met een oppervlakte van 114 ha, werd in december 2014 erkend als natuurgebied. De natuurgebieden die onderdeel uitmaken van het Waverwoud zijn: 

Meer info over het gebied 

 

Toegankelijkheid

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door de gebieden van het Waverwoud. Wandelaars kunnen de gebieden het hele jaar ontdekken via de aangeduide paden. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aangeraden. Honden welkom aan de leiband. Sinds 2016 loopt er ook een ruiterroute door het Waverwoud. 

 Top

Leuk voor kinderen

Natuurschatten in de Hondsbossen

In de Hondsbossen vind je schatten, het zijn natuurschatten. Je komt in totaal zes leuke opdrachten tegen. Elke opdracht gaat over een natuurschat. In het bos vind je telkens een bijpassend informatiebord. Trek erop uit en ga op schattenjacht! Volg de juiste weg dankzij de schatkaart die je hier kan downloaden. Voer de opdrachtjes allemaal correct uit en ontdek zo de grootste schat die we bezitten. Tijdens de zomermaanden verwelkomen de ezels je zelfs op je weg. Zij zijn de grote helpers en lievelingen van de vrijwilligers uit het gebied.

Lengte: 3,3 km
Startlocatie: Markt z/n, 2860 Sint-KatelijneWaver, aan infobord Natuurpunt, ter hoogte van nr. 32

Paddenstoelenwandeling in de Gasthuisbossen

Volg de rode bordjes en vind de 5 houten paddenstoelen met elk een leuke opdracht. Zo kom je meer te weten over de dieren in het bos en kan je ze helpen. Meer info vind je hier.

Lengte: 2 km
Startlocatie: Berlaarbaan 297, 2861 Sint-Katelijne-Waver (aan de bunker van de Gasthuisbossen)

Deze wandelingen werden uitgewerkt in het kader van het strategisch project ORIOM i.s.m Regionaal Landschap Rivierenland. De Samen op pad-kaart vind je hier.

 Top

Beschrijving van het gebied

Het Waverwoud was een uitgestrekt bos ten oosten van Mechelen. Het werd al op 12 september 1008 vermeld in een akte van Hendrik II, koning en later keizer van het Heilig Roomse Rijk. Volgens sommige geschriften besloeg dit bos het hele gebied tussen de Dijle, de Nete en de Grote Nete. In die tijd was de omgeving van Sint-Katelijne-Waver en Putte een woest gebied met ontoegankelijke moerassen en dichte bossen.

In de tweede helft van de 13de eeuw vinden we in de streek drie ʺWaverdorpenʺ: Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Sint-Katelijne-Waver en Sint-Niklaas-Waver (tegenwoordig Putte). Een bewegwijzerde wandeling voert je doorheen dat landschap.

 Top

ezels

Dieren en planten

Het bos bestaat voornamelijk uit statige eiken, slanke berken en warrige wilgen. In hun schaduw lokken lijsterbes en sporkehout vele insecten. Iets lager tooien meiklokjes, dalkruid en bosanemonen de lente met hun pracht. Mysterieuze varens, dood hout en lianen kamperfoelie geven het bos een echte oerwoudsfeer.

In de herfst en de winter valt de verscheidenheid aan paddenstoelen en mossen op. Roofvogels en spechten voelen er zich thuis. De open delen worden beheerst door pijpenstrootje en biezen. Tussen hun bulten bloeien tormentil, wederik en blauwe knoop. Melkeppe vormt een voedselbron voor koninginnenpages. In de wat voedselrijkere graslanden kleuren boterbloem, pinksterbloem en herfstleeuwentand het landschap.

De vele overgangen tussen bos en open gebieden zijn een paradijs voor plant en dier. Schermhavikskruid, echte guldenroede en grote muur vallen er op. Wilde mispel en appel vormen een bijzondere verschijning. Reeën vinden er voedsel en rust. Vlinders als blauwtjes, oranjetipje, zandoogjes, vuurvlinder, gele dikkopjes en eikepages fladderen vrolijk in het rond en vleermuizen jagen op muggen en sprinkhanen.

 Top

Natuurbeheer

We streven naar het behoud en de ontwikkeling van de bossen en de schraallanden. De schraallanden worden daartoe begraasd, gemaaid en geplagd. De begrazing gebeurt door ezels. Plaggen is het weghalen van het bovenste laagje grond. Zaden van de oorspronkelijke plantengroei krijgen zo de kans te kiemen.

In het bos vormen exoten of uitheemse soorten een belangrijke bedreiging. Bij het beheer wordt ook rekening gehouden met de natuurlijke overstromingspatronen van de Cammaersbeek en Dwersehagenloop.

Sinds het voorjaar van 2011 werkt het OCMW Mechelen samen met Natuurpunt aan het herstel van het historische Waverwoud.

Top

Verder wandelen in de buurt

Mechels Rivierengebied

Oude Spoorwegberm

Den Battelaer

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
3.30km

Waverwoud - Hondsbossen - Rode wandeling

3.90km

Waverwoud - Hondsbossen - Blauwe wandeling

2.00km

Waverwoud - Gasthuisbossen - Rode wandeling

1.10km

Waverwoud - Vossenbergbos - Rode wandeling

4.70km

Waverwoud - Brede Zeyp - Rode wandeling

5.00km

Waverwoud - Gasthuisbossen + Vossenbergbos + verbinding

5.50km

Waverwoud - Hondsbossen (blauwe wandeling) + Gasthuisbossen + verbinding

9.50km

Waverwoud - Gasthuisbossen + Brede Zeyp + verbinding

28.60km

Waverwoud - volg de fietsknooppunten 99-44-43-91-42-36-37-1-46-44-99

Horeca

  • Café Onder De Toren, Markt 17, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Agenda

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Waverwoud: Hondsbossen, Gasthuisbossen, Vossenbergbos, Zuurbossen, Brede Zeyp groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Waverwoud: Hondsbossen, Gasthuisbossen, Vossenbergbos, Zuurbossen, Brede Zeyp".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Waverwoud verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met 

Godelieve Janssens, godelieve-jans@telenet.be, 015-20 97 02.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.