Afbeelding

500.000ste insect gevangen tijdens Insectenzomer van Natuurpunt

29 jun 2023
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Insecten en ongewervelden


De campagne ‘Niet meppen, wel appen’ van Natuurpunt nam een vliegende start en heeft na een maand meer dan 500.000 waarnemingen op de teller. Op 1 juni lanceerde Natuurpunt de Insectenzomer. De campagne vraagt aandacht voor de enorme achteruitgang van insecten en wil mensen bewust maken van de wonderbaarlijke en supernuttige insectenwereld. Welke insecten staan in de top 10, wat zijn de opvallendste waarnemingen en waar vind je de meeste insectenspotters? 

Niet meppen, wel ‘appen’

Wim Veraghtert van Natuurpunt: “Er zijn al een half miljoen insecten gevangen met de app ObsIdentify door bijna 19.972 deelnemers. Goed voor 4700 verschillende soorten. Dat lijkt enorm veel, en is duidelijk meer in vergelijking met juni 2022. Maar dat betekent niet dat het goed gaat met de insecten. 2023 was tot nog toe een erg zwak jaar voor vlinders, zweefvliegen en hommels.” 

Wat zag insectenspottend Vlaanderen in juni?

Afbeelding
top_10_kleiner.png

(op basis van gegevens 25/06/2023)

“Een opvallende top tien”, vindt Wim Veraghtert. “Het is tekenend dat het enige gedomesticeerde insect in Vlaanderen op nummer 1 staat: de honingbij. Die leeft voornamelijk in kasten, waar ze door imkers verzorgd wordt. Daarnaast valt op, net buiten de top 10, dat van de meest soortenrijke insectengroep, kevers, de meest gemelde soort net een exoot is: het Aziatisch lieveheersbeestje. Die werd net voor de eeuwwisseling vanuit China ingevoerd, maar heeft zich over het hele land weten te verspreiden. Tenslotte is het opmerkelijk dat van de meest populaire soortgroep, de dagvlinders, maar 2 soorten de top 10 halen: bruin zandoogje en groot dikkopje. Juni is traditioneel een maand met minder vlinders, maar dit jaar is het wel erg triest gesteld. Als het zo droog blijft, gaan de aantallen van veel soorten de dieperik in.”

Bijzondere waarnemingen

Tussen die 500.000 waarnemingen zitten ook enkele opvallende insecten. 

  1. De gele gifoogdaas in Sint-Job-in’t-Goor. Gefotografeerd binnenshuis, tegen een raam. Er komen zo’n 50 soorten dazen in ons land voor. Sommige daarvan zijn erg zeldzaam en wijzen op een bijzondere milieukwaliteit. De gele gifoogdaas heeft zuivere, mineraalrijke wateren nodig voor zijn voortplanting. Het is een soort waarvan maar weinig populaties bekend zijn en waarvan er jaarlijks maar een handvol gezien worden. 

  2. De kleine glimworm in Laken en Machelen. De kleine glimworm is een kever die tot de verbeelding spreekt: we kennen hem als vuurvliegje. Deze soort is in Vlaanderen erg zeldzaam geworden. De afgelopen weken werd ze op nieuwe locaties ontdekt aan de Donderberg in Laken en in Machelen.

  3. De braamparelmoervlinder werd op verschillende locaties in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant gezien. Deze vlinder heeft de afgelopen vijftien jaar Wallonië gekoloniseerd vanuit Frankrijk. De opmars naar het noorden zet zich verder door. In Vlaams-Brabant is er al sprake van lokale populaties, in Antwerpen en Limburg zijn het nog zwervers. 

Welke gemeente vangt de meeste insecten?

Tot 31 augustus kan je insecten melden via jouw smartphone, en op die manier kom je te weten in welke gemeentes welke insecten leven. Op HLN.be/insecten kan je jouw gemeente volgen. 

  1. Gent - 11.953

  2. Brugge - 8.999

  3. Leuven - 8.719

  4. Zemst - 8.183

  5. Antwerpen - 6.935

  6. Mol - 5.581

  7. Oudenaarde - 4.743

  8. Lanaken - 4.724

  9. Geel - 4.336

  10. Lede - 4.288

Wim Veraghtert: “Met 3 steden bovenaan het lijstje zie je dat je niet perse naar een groot natuurgebied hoeft te gaan om insecten te spotten. Er zijn zelfs soorten die vooral in de stad voorkomen, zoals de stadsmaskerbij of het geelbandkrieltje (een zweefvliegje). De komende 2 weken leggen we de focus op vliegen en muggen (ja, die zitten echt overal) en in de tweede helft van juli zijn de vlinders aan de beurt.”

Aan het einde van de zomer volgt een rapport met daarin alle resultaten van de campagne.