Afbeelding
De Insectenzomer van Natuurpunt

Insectenzomer van Natuurpunt bereikt de kaap van 1 miljoen 'gevangen' insecten

3 aug 2023
Categorieën
Natuurbericht


Halfweg de campagne ‘Niet meppen, wel appen’ staan er 1 miljoen waarnemingen op de teller. Op 1 juni lanceerde Natuurpunt samen met HLN de Insectenzomer. De campagne vraagt aandacht voor de enorme achteruitgang van insecten en wil mensen bewust maken van de wonderbaarlijke en supernuttige insectenwereld. Welke insecten staan nu in de top 10 en hoeveel mensen doen al mee? 

Niet meppen, wel ‘appen’

31.193 deelnemers vingen al 1 miljoen insecten met de app ObsIdentify. Goed voor 5.307 verschillende soorten. Tot 31 augustus kan je nog insecten melden via jouw smartphone.

“Fantastisch dat er nu al een miljoen insecten gefotografeerd werden in Vlaanderen", zegt Frederik Beeckx van Natuurpunt. "We zien heel veel nieuwe gebruikers van de app ObsIdentify, van alle leeftijden. Ze fotograferen de insecten op hun balkon, in de tuin, op de stoep, overal eigenlijk. Wie wat meer aandacht besteedt aan de zesbenige wezentjes raakt al snel in de ban. En dat is het opzet van de campagne: van angst naar fascinatie. Meer en meer mensen - zeker ook kinderen - zijn bang van insecten. De negatieve verhalen over de Aziatische hoornaar en de eikenprocessierups doen daar natuurlijk geen goed aan. Terwijl de 25.000 insecten die bij ons voorkomen, op die enkele uitzonderingen na, helemaal niet gevaarlijk zijn.”

Welke soorten worden veel gezien?

De top 10 wordt nu vooral door vlinders en bijen ingenomen. De kevers, nochtans een groep met een enorme variëteit aan soorten, laten zich in die top 10 nog niet zien.

Afbeelding
Insectenzomer top 10

(op basis van gegevens 30/07/2023)

Opvallende waarnemingen

  • De vlekpootwespbij werd in België voor het laatst gezien in 1955 en hier als uitgestorven beschouwd. Maarten Wielandts ontdekte deze zomer een exemplaar in de buurt van de Sint-Pietersberg in Kanne. Deze vondst is het resultaat van een heel gerichte zoektocht.
  • Afbeelding
    Dambordje ゥEdwin Vanhoutte

    Het dambordje is een prachtige vlinder en een occasionele bezoeker in Vlaanderen. Wallonië telt verschillende populaties, maar in Vlaanderen werden deze zomer nauwelijks een handvol waarnemingen gemeld. Gespot in Limburg en Vlaams-Brabant.

  • Met zijn imposante gestalte is het vliegend hert de grootste kever van België. In Vlaanderen is hij zeldzaam en komt hij enkel voor tussen Halle en Leuven en in het oostelijke deel van Limburg.

Welke gemeente vangt de meeste verschillende soorten?

Mediapartner HLN houdt de tussenstand van de gemeentes bij. Op www.HLN.be/insecten kan je volgen hoeveel insecten er al in jouw gemeente gespot werden. 


Met vooral steden in dit lijstje zie je dat je insecten niet alleen in grote natuurgebieden vindt. Er zijn zelfs soorten die vooral in de stad voorkomen. Deze en volgende week zoemen we met onze campagne in op de kevers en de wantsen. In de tweede helft van augustus komen de sprinkhanen en krekels aan de beurt.

Aan het einde van de zomer volgt een rapport met daarin alle resultaten van de campagne.

Afbeelding
Infographic Insectenzomer