Afbeelding
Natuurherstelwet
Natuurpunt

8 goede redenen om voor de sterke natuurherstelwet te stemmen

26 mei 2023
Categorieën
Natuurbeleid
Herstelwet
Natuurbeleid
Natuurherstel

De natuurherstelwet die nu in Europa op tafel ligt stelt sterke bindende doelen: de lidstaten moeten 30% van hun gedegradeerde ecosystemen herstellen tegen 2030, 90% tegen 2050. Steden moeten vergroenen, rivieren moeten weer vrij kunnen stromen, de biodiversiteit in het landbouwlandschap moet weer omhoog en bossen moeten weer meer natuurlijk beheerd worden.

Acht goede redenen om voor deze sterke natuurherstelwet te stemmen.

De natuurherstelwet …

1. Maakt Vlaanderen klimaatrobuust

Met meer natte natuur en meer ruimte voor rivieren beschermen we ons tegen droogte en overstromingen. Herstelde veengebieden slaan massaal CO2 op in plaats van uit te stoten.

2. Beschermt de biodiversiteit

Door 30% van de verloren natuur te herstellen tegen 2030 (en 90% tegen 2050), geven we onze planten en dieren voldoende leefgebied. Want nog steeds is 28% bedreigd.

3. Maakt steden leefbaarder

De wet vraagt steden een minimum boombedekking van 10%. Meer groen in de stad verhoogt de leefbaarheid, zeker tijdens het stijgend aantal hittedagen.

4. Biedt bedrijven rechtszekerheid

Onduidelijke regels en kaders zorgen voor een onzeker ondernemersklimaat. Een helder natuurherstelplan biedt alle spelers zekerheid voor de toekomst.

5. Versterkt de voedselzekerheid

Het gros van het natuurherstel kan in gebieden die nu al een natuurbestemming hebben. De landbouw heeft er zelf baat bij om natuurinclusief te werken: met voldoende bestuivers en een gezonde bodem.

6. Bespaart ons veel geld

Elke euro geïnvesteerd in natuurherstel brengt er 8 tot 38 euro op. Natuurherstel uitstellen zal de rekening enorm doen oplopen, denk maar aan de schade van de waterbom in de Vesdervallei in 2021.

7. Laat voldoende vrijheid

De lidstaten bepalen zelf waar en hoe zij de natuur herstellen. Er bestaan al heel veel zones en plannen. Dit is de kans om ze te bundelen, knopen door te hakken en er deadlines op te plakken.

8. Past in de duurzame transitie

Natuur herstellen is niet terugkeren naar vroeger. Het maakt ons klaar voor een duurzame toekomst waarin mens en natuur floreren. Natuurherstel is een onmisbaar stukje in de puzzel.

Dus: niet pauzeren, wel doorzetten

De wetenschap is kristalhelder: de Europese natuurherstelwet is een goede zaak voor onze natuur, ons klimaat, onze gezondheid én onze economie. De wet is een unieke kans om veel bestaande richtlijnen, regels en ambities te bundelen in een haalbaar en betaalbaar plan, met strakke deadlines. Als we nu aarzelen, verliezen we later. We roepen onze politici op om moed en visie te tonen.

 

Geloof jij in natuurherstel? Lees ons manifest en onderteken het


Printvriendelijk Natuurmanifest


Teken het manifest






Wil je een sterke natuurherstelwet?

Stuur onze Europarlementariërs een mail om hen aan te sporen