Beslissingen natuurdecreet, IHD en betonstop over de zomer getild
Op de laatste Vlaamse regering stonden drie belangrijke politieke dossiers geagendeerd: de uitvoering van het vernieuwde natuurdecreet, het beleidsplan ruimte vlaanderen (met de betonstop) en de IHD/PAS. In geen van deze dossiers werd echter een beslissing genomen. Veel werk dus op de plank de komende maanden.
Nog even wachten op de betonstop ?
In mei pakte minister Schauvliege (CD&V) uit met de betonstop. De waterellende van de afgelopen maanden deed menig (bekende) Vlaming inzien dat die beter snel ingevoerd wordt - en niet pas in 2050, de datum die de minister eerst in gedachten had. De verwachtingen voor het ontwerp Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (zgn. witboek) waren dan ook hoog gespannen, maar werden niet ingelost. Integendeel, op de agenda van de regering afgelopen vrijdag lagen voorstellen om de woonreservegebieden versneld aan te snijden, terwijl er nog ruimschoots voldoende gewone bouwgrond beschikbaar is. Parlementslid Wilfried Van Daele (N-VA) stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Door deze en andere knelpunten werd het Witboek uiteindelijk niet besproken op de regering. Hoe het nu verder moet is onduidelijk. Omdat het steeds de bedoeling is geweest de kern van het beleidsplan te laten goedkeuren door het Parlement, stelt Natuurpunt voor dit debat er nu al volop te voeren.
Stilstand in uitvoering natuurdecreet
Ook een beslissing over de subsidies onder het (al niet meer zo) nieuwe natuurdecreet bleef uit. Nochtans leek er in december vorig jaar een doorbraak in het dossier toen minister Schauvliege aankondigde om de voorstellen van de administratie stevig bij te sturen, en was er sindsdien veel overleg met het kabinet over dit dossier, zodat de discussiepunten beperkt leken. Niettemin is men er blijkbaar niet uitgeraakt. Geen nood echter: zolang er geen nieuwe besluiten zijn, blijven de oude van kracht en werken we daarmee verder.
Geen oplossing voor IHD / PAS
Tenslotte stond ook een discussie geagendeerd over hoe het verder moet met de instandhoudingsdoelstellingen en de PAS. Vanuit de landbouwsector wordt al maanden geklaagd over de aanhoudende onzekerheid - ze vergeten er echter bij te zeggen dat zij het zijn die aandrongen op de éénzijdige (en onwettige) ingrepen die het proces vastgereden hebben, én via het grondwettelijk hof de zaken verder vertragen. Het proces wordt sindsdien gekenmerkt door een aanhoudende erosie van de doelstellingen, negatie van een reeks wettelijke bepalingen, het ontbreken van een geloofwaardig plan om de stikstofuitstoot ernstig te verminderen, en gebrek aan transparantie waar de 15 miljoen euro extra middelen voor IHD aan besteed worden. Geen wonder dus dat dit dossier een tweede zit krijgt. In Nederland is inspiratie te vinden.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week