Afbeelding
Oehoe
Bram Vogels

De Antwerpse opmars van de oehoe

20 jan 2021
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Biotopen en habitats
Inventarisatie & monitoring
LIFE BNIP
Natura 2000
Provincie Antwerpen
Vogels

De geschiedenis van oehoe is er één van afschot en vervolging, wat leidde tot de teloorgang van de soort in Vlaanderen en België midden 20ste eeuw. Door herintroductieprojecten in Duitsland en een betere wettelijke bescherming begon de oehoe echter aan een comeback. In 1982 werd het eerste broedgeval in Wallonië vastgesteld. Intussen telt de Waalse populatie al 162 - 176 broedkoppels. In Vlaanderen werd een eerste broedgeval pas vastgesteld in 2005 (in Limburg). Maar de Vlaamse opmars verliep indrukwekkend.

Aanvankelijk verliep de opmars redelijk traag, maar intussen hebben de oehoes een tandje bijgestoken. De voorbije vijf jaar werden Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg gekoloniseerd.  De Vlaamse populatie wordt inmiddels op 45 territoria geschat. In de bosgebieden rond Antwerpen werden in 2020 maar liefst acht territoria geregistreerd, o.a. op de Kalmthoutse heide, het Groot Schietveld van Brecht en in het Ertbrandbos.

Het belang van rust

Oehoes nestelden aanvankelijk vooral in groeves, maar in de Antwerpse bossen wordt vooral gebroed op oude roofvogelnesten, in grote boomholten of op de grond. De gekende nesten in de bosgebieden rond Antwerpen liggen allemaal in erg rustige gebieden, zonder verstoring. Dit lijkt een erg belangrijke vereiste voor een oehoepaar om zich ergens te vestigen. Oehoes zijn erg verstoringsgevoelig en oudervogels verlaten nest en jongen wanneer niet langer aan deze vereiste worden voldaan. Voldoende afstand houden tot bezette nesten en bij uitbreiding een ruime zone rond de nesten is dan ook sterk aangeraden.

Afbeelding
oehoe Bram Vogels

Silhouet van ‘zingende’ Oehoe op roeppost, Kalmthout (foto: Bram Vogels)

Wie weet wat de Antwerpse oehoe eet?

Het voedsel van de oehoe in de Antwerpse rand werd nog niet gedetailleerd in kaart gebracht, maar op basis van de gevonden prooiresten mag worden uitgegaan van een gevarieerd dieet van vooral ratten, egels en houtduiven, maar ook resten van zwarte kraai, ekster en sperwer werden op de plukplaatsen aangetroffen.

Het is het moment

Het is momenteel een goede periode om naar territoria van oehoes te zoeken. Oehoes roepen een heel jaar door, maar zeker in het voorjaar zijn territoriale dieren vocaal actief. Het geluid (vrouwtje met mannetje in de achtergrond) draagt erg ver, tot enkele kilometers, maar is op enige afstand redelijk onopvallend. Geconcentreerd luisteren is dan ook de boodschap. Vooral rustige nachten zijn ideaal, zonder storend geluid van wind of regen. Dan kunnen roepende oehoes van op grote afstand worden gehoord.

Het volledige artikel over de opmars van de oehoe lees je in Natuur.oriolus.
Hoor of zie je zelf een oehoe? Geef deze waarneming dan zeker in op www.waarnemingen.be.

Tekst en foto’s: Bram Vogels (Vogelwerkgroep Natuurpunt Antwerpen-Noord en Kempen)

Geluid: Bram Vogels / Xeno-canto.org