Afbeelding
Shutterstock

De lente hangt in de lucht. Hoe paren vogels?

3 mei 2018
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

Door de langere dagen en het aantal uren zonlicht op het vogelhoofdje, krijgen de vogels een enorme energieboost. Letterlijk, want de geslachtsdelen van de vogel beginnen in deze periode sterk te groeien. Het eerste wat het koppeltje doet, is zoeken naar het perfecte omgeving om te broeden. Daar moet zeker voldoende voedsel en veiligheid zijn. Eenmaal gevonden, zullen vogels dit plekje sterk verdedigen. Dat kan door fel te zingen: "dit is mijn erf!" of door indringers aan te vallen.

Wanneer je om je heen kijkt en luistert, kan je er ook niet meer aan ontsnappen. De lente hangt in de lucht en de vogels sloven zich uit om elkaar te versieren. Voor de meste soorten betekent dit dat de keeltjes worden gesmeerd: al vanaf de vroege ochtend krijg je de mooiste liedjes te horen. Is de vonk eenmaal overgeslagen, blijven heel wat verliefde vogelstelletjes dicht bij elkaar. Bij sommige soorten echter, worden de damesvogels door de heren op rare dansjes getrakteerd of blijven ze hen halsstarrig achtervolgen.De volgende stap is het perfecte huisje vinden om de kleintjes in groot te brengen. Kortom: love is in the air!

Bij vogels verleiden de mannetjes doorgaans de vrouwtjes, dat doen ze door te baltsen, de 'hofmaking' zeg maar. Dat kan op allerlei manier. Door mooie vlieg- of zangkunstjes te laten zien of horen, wordt het vrouwtje verleid. Sommige vogels blijven voor het leven samen, andere vliegen snel weg na de paring.

Het nestje kan door het vrouwtje of het mannetje worden gemaakt, bij andere soorten dan weer door beide samen. Eens dat klaar is, begint het echte werk: de paring. Elk ei moet apart worden bevrucht voor het gelegd wordt. Werk aan de winkel dus. Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden. Het aantal eieren dat wordt gelegd, verschilt sterk van soort tot soort. Eens die zijn uitgebroed, staat de opvoeding van de kroost voor de deur. Soms door de ene, soms door de andere, dan weer door beide ouders.


Meeuwen

Zie je een meeuw op de rug van een andere meeuw staan, voeren ze geen gymnastiek-oefening uit ;-)

Ps: de meeuwen in dit filmpje komen niet voor bij ons, maar tonen wel hetzelfde gedrag als onze meeuwen.


Turkse tortel

Het mannetje vliegt sierlijk achter het vrouwtje aan, hopt al headbangend naar haar toe.


Heggenmus

Zij krijgen de prijs van kortste vrij-sessie: dat duurt maar 1 seconde.


Fuut

De simultane waterdans van de fuut is wereldvermaard.


Kievit

De kievit maakt zich populair met zijn buitelvluchtjes.


Buizerds

Buizerds maken opvallend klimvluchten en sluiten dan plots hun vleugels om weer neer te glijden, altijd op een neer.


Groene specht

Ze voeren een dansje uit in spiegelbeeld.


Gierzwaluw

Een verliefd koppeltje zoekt een goede luchtstroom en blijft dan gezellig 5 seconden aan elkaar plakken.

Helemaal te gek is de balts van een grote trap (die voorkomt in Zuid- en Oost-Europa). De mannetjes plooien zich haast binnenstebuiten wanneer ze hun balts afsteken.
De Engelsen noemen het hoogtepunt van de balts de 'schuimbadfase'.