Dode bever in de Vlassenbroekse polder

pompstation_Vlassenbroek_Annelies_D'Hollander.jpg

Dode bever in Vlassenbroekse polder
Baasrode - Droevig nieuws op paasmaandag: de polderwachter vond een dode bever in de roosterreiniger van het pompstation te Vlassenbroek. Het INBO zal het dier verder onderzoeken om eventueel een doodsoorzaak vast te stellen.
Op maandagochtend omstreeks 10.30u kwam de polderwachter van de Vlassenbroekse polder Ward Vranken voor een droevige verrassing te staan; hij ontdekte een bever in de roosterreiniger van het pompstation. Hoe lang precies het dier al dood was, is niet duidelijk, maar het moet wel in het paasweekend gestorven zijn. De bever is niet gestorven door de werking van de roosterreiniger. Het kadaver zag er vrij intact uit. Het gaat om een volwassen exemplaar van 95 cm lang, waarvan 30 cm staart, met een gewicht van +/- 16kg.
Hoewel er op verschillende plaatsten in het broek wel sporen te vinden zijn (knaagsporen of loopsporen), heeft Natuurpunt ‘s Heerenbosch de laatste tijd niet veel beelden van de bevers zelf kunnen maken. De laatste beelden tonen 1 bever en dateren van begin april. De sigmawerken zijn heel ingrijpend en hebben een impact op het leefgebied van de bevers. Toch is het voorlopig niet duidelijk wat de doodsoorzaak is. Het dier werd in een speciale vriezer gestoken, waar het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) het kadaver zal ophalen om het verder te onderzoeken. Gezien het onderzoek van bevers momenteel geen prioritaire taak is, zullen de resultaten van dat onderzoek even op zich laten wachten.
Kamiel De Cock, vrijwilliger bij Natuurpunt ’s Heerenbosch volgt de bevers in Vlassenbroek al jaren op met cameravallen. Hij werkte ook mee aan het onderzoek naar de bevers in Vlaanderen door Kristijn Swinnen van de Universiteit Antwerpen. Sinds 2007 is de bever aanwezig in het natuurgebied te Vlassenbroek, de eerste in Oost-vlaanderen. In 2012 kon hij via de camera vaststellen dat er een succesvolle voortplanting had plaatsgevonden. In 2016 kon hij zelfs 6 bevers tegelijk filmen, en in het najaar van 2018 kon hij 4 bevers op beeld vastleggen. De jongen zoeken na 2 jaar een eigen leefgebied op. Hoeveel bevers er nu nog rondzwemmen in Vlassenbroek, kon Kamiel nog niet vaststellen.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week