Druk wandelweekend is ‘betoging voor meer natuur’

Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt:
“Het feit dat vele mensen de natuur opzoeken en ervan genieten, vinden we een zeer goede zaak. Ze zijn ook van harte welkom. Maar om het draagbaar te houden voor de natuur, moet daar veel ruimte bijkomen.”
Koppen lopen
Vele kranten schreven het al: afgelopen weekend was het over de koppen lopen in vele bos- en natuurgebieden. Vaak in dezelfde meest gekende gebieden, én met de auto. Met een verhoogd besmettingsrisico, volle parkings, bermen en … parkeerboetes tot gevolg. Maar ook lege natuurgebieden. Vogels ontvluchten de bossen en velden waar normaal duizenden ganzen overwinteren, liggen er nu verlaten bij. De draagkracht van de natuur wordt op veel plaatsen ruim overschreden. Ook tijdens de eerste lockdown hoorden we gelijkaardige berichten. Toch kunnen er echter niet genoeg natuurliefhebbers zijn, wel te weinig natuur. Een betere spreiding van het aantal natuurbezoekers en meer (al dan niet tijdelijke) natuur zijn dan 2 logische hapklare oplossingen. Door hier nu werk van te maken zijn we ook beter voorbereid op volgend voorjaar en - wie weet - een volgende lockdown.
Beter spreiden én meer natuur
Die twee oplossingen horen samen. Want met vb 10% van Vlaanderen als bos (daarmee zijn we een van de bosarmste regio’s van West-Europa) is er onvoldoende wandelplezier voor meer dan 6 miljoen Vlamingen. Je kan dan ook niet op die beperkte oppervlakte én de bedreigde natuur redden, én bufferen tegen klimaatverandering én voor voldoende recreatie in functie van ieders gezondheid zorgen. Ondanks het feit dat Vlaanderen stilaan volgebouwd geraakt (7 hectare per dag), is er nog 10% van Vlaanderen (p7) ofwel 13.625 km² braakliggend. Wat als we die natuurlijk zouden inrichten en in deze corona-periode alvast tijdelijk openstellen om in te ravotten, sporten of ontspannen?
Voorbeelden genoeg
In Limburg werd tijdens de eerste lockdown een tijdelijke wandellus door een voorheen afgesloten gebied bekend gemaakt die aansluit op het Park de Hoge Kempen. Die loopt door een grindgroeve die later een definitieve natuurinvulling zal krijgen. En door de grote recreatiedruk op de Gentse groenpolen besliste Natuurpunt Gent om versneld enkele nieuwe wandelroutes uit te stippelen in de Vinderhoutse bossen. Dat lukt zeker ook in vele andere steden en gemeentens.
Aan de slag
Daarom roept Natuurpunt alle steden en gemeentens op om enerzijds meer reclame te maken voor de nog onbekende, vergeten of verborgen natuurparels. Via aanplakborden, nieuwsbrieven en sociale media kunnen ze de Vlaamse, provinciale en lokale natuurgebieden meer promoten. Anderzijds vragen we om natuurplannen die reeds klaar lagen versneld uit te voeren en (tijdelijk) braakliggende terreinen open te stellen voor jong en oud. Ze kunnen bijvoorbeeld ingericht worden met tijdelijke wandellussen of een tijdelijk en eenvoudig avonturenparcours. Zeker die gebieden die later van pas komen om natuurgebieden met elkaar te verbinden, of om woonzones beter te beschermen tegen overstroming of gebieden die de meest kwetsbare zones kunnen ontlasten.
Meer bos via sms
Zelf zet Natuurpunt al sinds haar ontstaan in op meer natuur voor iedereen. Ondertussen zorgen we elk jaar gemiddeld voor 1 vierkante meter extra natuur per inwoner. En met onze recente smsbosacties steunen we het bosuitbreidingsplan van minister voor natuur Zuhal Demir (N-VA).
contact: benno.geertsma@natuurpunt.be
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week