Afbeelding
50 werknemers van Gilead plantten elk 40 bomen
Sander Verbeke

Farmabedrijf Gilead plant een eigen bos

28 mrt 2024
Categorieën
Partnernieuws
Bomen planten
Partners bos

De zon was van de partij op vrijdagochtend 24 november in het glooiende Ninove. En met haar meer dan vijftig werknemers van de Belgische tak van Gilead, een Amerikaanse geneesmiddelenproducent. Onder sympathieke begeleiding van de ervaren vrijwilligers van Natuurpunt Ninove plantten de enthousiastelingen samenhorig meer dan een hectare nieuw bos, met daarop 2700 bomen, aangeplant in kloempen.

Een kloemp is een groep van zowat 25 bomen van dezelfde soort, relatief dicht bij elkaar geplant, met voldoende afstand tussen de kloempen onderling. Deze planttechniek bevordert natuurlijke selectie onder dezelfde soort, zonder trager groeiende soorten te overschaduwen. De open plekken tussen de kloempen laten de natuurlijke ontwikkeling van verscheidene bodemplanten toe, die ook meer licht en ruimte krijgen. Het resultaat zal een complex, biodivers bos worden, toegankelijk voor iedereen, voor de eeuwigheid.

Het initiatief om de natuur een hart onder de riem te steken kwam vanuit het hart van de Machelse afdeling van Gilead: een troep zelf uitgeroepen “Green Warriors” stuwt het bedrijf van binnenuit naar actie buitenshuis. Het management omarmt en ondersteunt het breed gedragen initiatief.

Toen stak de wind op. Dan de regen. En zo trotseerden de Green Warriors de vier elementen: wind, water, aarde, passie & vuur. Met de heerlijk romige soep en vers belegde pistolets onder de schuiltent als afsluiter, neemt een groep van vijftig mensen een betekenisvolle herinnering mee naar huis. Die markeert het startpunt van een vruchtbare samenwerking met Natuurpunt.