Glaskruidprachtmot vindt thuis in Brugge

Brugge heeft er sinds kort een attractie bij. Recent werd namelijk een grote populatie van de glaskruidprachtmot ontdekt in het historisch hart van de stad. In tegenstelling tot de monumentale gebouwen is deze bezienswaardigheid amper een halve centimeter groot, maar de kleurenpracht van dit juweeltje maakt dat ruimschoots goed.
Het is pas de tweede locatie waar deze microvlinder in België wordt aangetroffen, na de ontdekking van de soort eind 2017 in een nachtvlinderval in Koksijde. De rupsen leven als mineerder in de bladeren van vooral klein glaskruid, waarbij bleke doorschijnende vlekken worden veroorzaakt. Vooral planten die groeien op beschaduwde plaatsen lijken de voorkeur te genieten.
En laat donkere hoekjes en kantjes nu net één van dé handelsmerken van Brugge zijn. Klein glaskruid, een neefje van de brandnetel, wordt er plaatselijk talrijk aangetroffen onder bruggen, in steegjes en – niet te vergeten – op oude muren. Daar dankt de plant overigens zijn Engelse naam aan: Pellitory-of-the-Wall. De plant is voor de rest vrij zeldzaam in Vlaanderen, met bolwerken in de grote steden en aan de kust.
glaskruidprachtmot_rups_rubenmeert.jpg

Dat de plant het zo goed doet in Brugge, heeft ongetwijfeld te maken met het doordachte groenbeheer. Zo wordt er sinds 2001 gewerkt aan een globaal plan om giftige stoffen te weren en natuur meer ruimte te geven op het openbaar domein. Natuur stopt immers niet aan de grens van een natuurgebied. Onkruidbestrijding gebeurt sinds 2013 volledig pesticidenvrij en wilde planten in bermen en beplantingen worden vaak ongemoeid gelaten. Op de vele oude muren langs de Reien krijgen ze zelfs helemaal vrij spel, waardoor die een natuurlijke aanblik krijgen. Bij restauraties wordt eveneens gestreefd naar het behoud van bijzondere muurplanten, die tijdens de werken waar mogelijk fysiek worden beschermd.
Hoe miniatuur deze groene oases soms ook lijken, ze zijn vaak onmisbaar voor heel wat soorten insecten. De glaskruidprachtmot bewijst alvast perfect te kunnen overleven in een bescheiden binnentuin of enkele oude keldergaten. Prachtige natuur hoeft dus zeker niet altijd erg groots te zijn.
Tekst: Ruben Meert – Insectenwerkgroep Voelspriet & Heidi Demeyer, Groendienst Brugge
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week