Groene Delle blijft bewaard als natuurlijke spons

Natuurpunt haalt opgelucht adem. Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir besliste vandaag om de Groene Delle als natuurlijke spons te bewaren. Er was een vraag vanuit industriële middens naar ontwikkelingsruimte langs het kanaal vlakbij het verkeersknooppunt van Lummen. Daar tegenover stond het enorme belang om bijzonder waardevolle natuur te behouden en de strijd tegen droogte en klimaatverandering.
Als lid van het actiecomité Vrienden van de Groene Delle ijverde Natuurpunt samen met andere partners voor het behoud van deze waardevolle waterrijke natuur. 4.500 bezwaren en 40.000 handtekeningen op petities later, kan je niet anders dan besluiten dat de Vlaming een duidelijke boodschap heeft gestuurd naar de Vlaamse regering om het dossier te herbekijken. Dit resulteerde er vandaag in dat de Minister van Omgeving besliste om de plannen voor bedrijvigheid in de Groene Delle stop te zetten en alternatieven te onderzoeken.
"Afgelopen zondag trok ik zelfs mijn wandelschoenen aan en ging ik zelf wandelen tussen het veen- en sterrenmos van de Groene Delle. Een jonge papa deed er zijn ochtendloopje en sprak me aan. Met veel begrip voor de historiek vroeg hij me in eer en geweten de juiste keuze te maken met zijn achtjarig zoontje in gedachten", zegt Zuhal Demir.
Deze beslissing is in lijn met het huidige beleid van de Vlaamse regering. Volgens het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen moet vooral gezocht worden naar het goed benutten van bestaande bedrijvenzones, om zo de schaarse open ruimte zoveel mogelijk te bewaren. Met het Klimaatplan engageert de Vlaamse regering zich dan weer om koolstofvoorraden in de bodem te beschermen, in de eerste plaats in bestaande bossen en wetlands. Met de Blue Deal zet Zuhal Demir in op de strijd tegen droogte.
Voorzitter van Natuurpunt, Lieven De Schamphelaere, feliciteert en dankt de minister voor het redden van deze natuurlijke spons: “We blijven ijveren voor het behoud en herstel van wetlands en waterrijke natuur, om droogte en klimaatverandering tegen te gaan. We hopen dat dit een voorbeelddossier wordt waarbij de ecoysteemsysteemdiensten die de natuur levert genoeg gewicht krijgen in de beleidsbeslissingen.”
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week