Het GLB moet stoppen natuur te vernietigen

Meer dan 3600 wetenschappers uit 63 landen zeggen dat het Commissievoorstel voor het nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) drastisch moet verbeteren om de ondergang van ons milieu tegen te gaan. 137 Belgische wetenschappers ondertekenden de studie. De wetenschappers stellen tien dringende actiepunten voor: van voedselzekerheid en biodiversiteitsbehoud tot klimaatmitigatie. Als we dit toepassen, kan een nieuw landbouwmodel ontstaan dat de huidige gesubsidieerde vernieling van onze natuur tegengaat.
Meer dan 3600 wetenschappers onderschrijven dat het huidige GLB bijdraagt aan de biodiversiteits- en klimaatproblemen. Bovendien pakt het de socio-economische uitdagingen op het platteland niet krachtdadig aan [1]. Ook de criteria om GLB-subsidies te ontvangen zijn oneerlijk en schieten hun doel voorbij: subsidies worden onrechtvaardig verdeeld en bovendien financiert het GLB praktijken die biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en bodem- en landdegradatie veroorzaken.
Dit statement komt er op een belangrijk moment, omdat de volgende periode van GLB-financiering (2021-2027) wordt onderhandeld. Ook het bedrag dat naar landbouwsubsidies zal gaan en de subsidievoorwaarden staan ter discussie. Zoals het er nu uitziet, dreigt het GLB de Europese Green Deal te ondermijnen. De wetenschappers eisen dat 10% van het landbouwareaal besteed wordt aan natuurlijke habitats zoals hagen, bloemstroken of vijvers. Ze zijn ook bezorgd over de houding van nationale regeringen en de Landbouwcommissie van het Europees Parlement (COMAGRI) die hun klimaatambities afzwakken om de belangen van enkelen te verdedigen ten koste van velen.
De wetenschappers lanceren met hun tienpuntenplan een ecologisch recept voor een structurele verandering binnen de landbouw. Termen als multifunctionaliteit, monitoring en handhaving klinken als EU-beleidsjargon, maar het zijn essentiële stappen om de Europese natuur te beschermen. Het GLB moet stoppen met het financieren van destructieve praktijken. Natuurpunt vraagt onmiddellijk de gekoppelde steun te beëindigen en geleidelijk de directe betalingen af te bouwen om de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw te subsidiëren. Op Vlaams niveau kijkt Natuurpunt uit naar de afbouw van de Zoogkoeienpremie zoals beloofd in het Vlaams Regeerakkoord.
“Momenteel is de inkomenssteun die een landbouwer krijgt gelinkt aan de grootte van zijn bedrijf: 20% van de boeren krijgt 80% van de subsidies”, zegt Bert Boonen, beleidsmedewerker Natuurpunt. “Boeren zitten hier vast in een systeem waarbij degenen met het meeste land het meeste geld ontvangen. Hierbij wordt amper rekening gehouden met de ecologische waarde van hun land.” Recent onderzoek van de New York Times bracht al aan het licht hoe het GLB oligarchische en agro-industriebelangen dient.
tekst: Bert Boonen (Beleidsmedewerker Landbouw Natuurpunt ) & Birdlife International
Voetnoten:
[1] Momenteel wordt bijna 60 miljard euro belastingsgeld per jaar aan GLB-subsidies besteed. Het GLB beslaat 40% van het totale EU-budget. Nochtans resulteert het intensieve landbouwmodel in biodiversiteitsverlies, water- en luchtvervuiling. De GLB-hervorming is dringend, zo verloor de EU 57% akker- en weidevogels sinds 1980. Ook de populatie vlinders, bijen en vliegende insecten neemt drastisch af.
Extra informatie:
-Wat is er mis met het GLB?
Lees de Fitness Check.
-Waarom is het Commissievoorstel zwak?
Lees Pe’er et al. 2019, science (open access); download aanvullende info (PDF)
-Waarom zijn wetenschappers bezorgd over een verder afzwakken van het voorstel?
Lees over COMAGRI’s stemming (MEI 2019) over voorgestelde amendementen hier.
-Lees de oorspronkelijke voorstellen van de Europese Raad hier.
-De lijst met alle ondertekenaars vind je hieronder terug.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week