Afbeelding
Laat de natuur niet stikken
Natuurpunt

Raad van State bevestigt dat stikstofprobleem structurele oplossing vraagt

3 okt 2023
Categorieën
Natuurbeleid


De Raad van State zadelt de regering op met een zware opdracht voor het stikstofdossier. Natuurpunt benadrukt dat het advies niet leest als een vrijbrief voor versoepeling. Integendeel: de raad bevestigt dat een structurele oplossing voor het stikstofprobleem noodzakelijk is, met realisatie van meer robuuste en gezonde natuur.

Jos Ramaekers, diensthoofd beleid Natuurpunt: “De grote meerderheid van onze Europese natuur is er slecht aan toe. Een laks vergunningenbeleid in het verleden, maar ook een enge kijk op natuur en een structureel gebrek aan investeringen in natuurherstel, hebben daartoe bijgedragen. Een decreet blijft daarom nodig, evenals investeringen in robuuste natuur. De stikstofdepositie moet structureel dalen en dat kan enkel via een decreet, niet door individuele passende beoordelingen. De realisatie van robuuste natuur in goede toestand blijft buiten beeld in het advies van de Raad maar is, naast de bronmaatregelen, een belangrijk deel van de oplossing om economie en ecologie met elkaar te verzoenen.”

Natuurpunt beseft dat het niet makkelijk zal zijn om een robuust decreet te finaliseren, gezien de opmerkingen van de Raad van State: 

  • de drempels zijn geen automatische vrijstelling van individuele beoordeling.

  • de impactscoretool biedt geen zekerheid van ‘geen impact’.

  • de stal- en andere maatregelen waar het decreet 50% van de daling van verwacht, worden wetenschappelijk in twijfel getrokken.

  • de stikstofreducerende technieken houden risico in op ongewenste neveneffecten.

  • de maatregelen die wel al deel uitmaken van het decreet maar nog niet in uitvoering zijn, geven geen garantie. Vergunningen ‘op krediet’ kunnen niet.

  • de verschillende drempels voor verschillende activiteiten zijn onvoldoende verantwoord en onderbouwd. 

Jos Ramaekers: “De Raad van State maakt een aantal terechte opmerkingen. Ze vragen echter geen versoepeling of afzwakking van het decreet, wel een voortzetting van het huiswerk. Het wordt een stevige uitdaging, maar op korte termijn is er echter geen alternatief. De regering moet hiermee aan de slag. Natuurpunt verwacht dat de Vlaamse Regering doorzet met het decreet, inclusief het luik om voldoende robuuste natuur in goede toestand te realiseren.”