Weidevogels in de Eempolder : een excursie naar Nederland weidevogelland, 5 mei 2017
Weidevogels in de Eempolder : een excursie naar Nederland weidevogelland, 5 mei 2017
Verslag: John Van Gompel en Leticia Gheysens
Het Life-project Oostkustpolders loopt nu een viertal jaar. Jan Roodhart, conservator van één van Nederlands topgebieden voor weidevogels, nodigde de LIFE-stuurgroepleden en -medewerkers uit voor een kijkje over de grens. Op 5 mei jl. was het zover: met 7 personen vertrokken we naar de Eempolder, een kerngebied voor weidevogels met een oppervlakte van 384 ha bij de monding van het riviertje de Eem (provincie Utrecht), in beheer van Natuurmomenten.
Na het hartelijk ontvangst van Jan kregen we een boeiende uitleg over het gevoerde beheer en werden ervaringen uitgewisseld. Daarna bezochten we het gebied: een mooie, drie uur durende wandeling dwars door het gebied. Het moet gezegd: geen van ons had ooit zoveel grutto’s en tureluurs bij elkaar gezien, naast nog een paar duizend van de overwinterende brandganzen en heel wat andere soorten.
Het gebied ziet er helemaal anders uit dan de graslanden in de Oostkustpolders: zeer open en uitgestrekt grasland, zo vlak als een biljart, kaarsrechte slootjes zonder rietkragen, een opvallend hoge waterstand en zonder afsluitingen.
40 % van de percelen wordt extensief begraasd, 60 % wordt gemaaid. Natuurmonumenten bepaalt aan de hand van territoriumtellingen waar en wanneer gemaaid en waar begraasd wordt.
Het waterpeilbeheer is de belangrijkste factor van het beheer: het netwerk van sloten wordt actief beheerd via stuwen, windmolentjes en zonnepaneelpompen.
Het medebeheer door landbouwers verschilt sterk van wat in de Oostkustpolders gebruikelijk is: de gebruikers beheren tot maximaal 30 ha en moeten daarenboven ook op een zelfde oppervlakte van hun eigen terreinen een extensief beheer toepassen waarvoor ze dan wel een extra vergoeding van de overheid ontvangen. Daardoor verspreiden de grutto’s zich de laatste jaren ook in toenemende mate over de aangrenzende landbouwgebieden.
Grutto, kievit en tureluur broeden hier aan een dichtheid van ongeveer één koppel per ha, wat vooral voor de tureluur bijzonder veel is.
Zijn er dan geen opmerkingen? Eigenlijk wel: er is beheersmatig gekozen voor een 100% focus op weidevogels, met lage aantallen zang- en rietvogels zoals veldleeuweriken en kleine karekiet tot gevolg.
Het was een boeiende, leerrijke en inspirerende belevenis, die ons helpt om het weidevogelbeheer in de Oostkustpolders verder te optimaliseren.
Link : https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/eemland/route/wandelroute-e...
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week