Marc Van Canneyt

Burreken

Brakel, Horebeke, Maarkedal
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
 • Speelnatuur
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken

In Brakel kan je wandelen in het natuurgebied Burreken. Het Burreken is één van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Bloemrijke bronbossen, kabbelende beekjes, weitjes omzoomd met knotwilgen en holle wegen wisselen elkaar in een kleinschalig patroon af in het Burreken. In het voorjaar word je er overdonderd door de bloemenpracht van anemonen, daslook en hyacinten.

Burreken

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband.

In en rond het Burreken zijn er twee bewegwijzerde wandelroutes (Eikelmuisroute en Vuursalamanderroute). Op die routes kan je alle verschillende habitats en landschapstypes van het Burreken zien. Wie van poëzie houdt, kan nu ook een drie kilometer lang poëziepad volgen. De poëziewandeling is een onderdeel van de vuursalamanderroute. Op een dertigtal houten panelen staan fragmenten van gedichten. De cursisten Literaire Creatie van de Oudenaardse Academie hebben hier hun zielsroeselen over 't Burreken op papier gezet. De dichters refereren aan wat er te zien is of wijzen op landschappelijke pareltjes als unieke bomen, struiken of dieren.

Verder werd een bramentuin aangelegd met alle lokale variëteiten van de soort.

 Top

Leuk voor kinderen

Voor kinderen is er een speelbos waar ze kunnen ravotten.

Tocht met de ezel: na een korte instructie ezeldrijven en een bespreking van de wandelroute wordt je langoor opgezadeld en kan hij je kinderen of bagage langs het verrassende mooie landschap van de Vlaamse Ardennen dragen. Een tocht van 7 tot 12 kilometer, wandelduur ongeveer 3 à 4 uur, voert je richting het Burreken. Een ezel huren kost 20 euro. Stapschoenen en vooraf telefonisch reserveren nodig. Ezelboerderij Git(e)ane, Arthur Odevaertstraat 5, Maarkedal (Schorisse), 055-45 67 53.

Top

Burreken

Beschrijving van het gebied

Het Burreken is een erg heuvelachtig gebied met scherp ingesneden beekjes, die voor smalle dalen en steile (20% en meer) valleiwanden hebben gezorgd. Het hoogste punt van de centrale heuvelrug ligt ongeveer 116 meter hoog. De laagste delen van het Burreken liggen op zowat 50 meter hoogte.

Het typische Vlaamse Ardennen-landschap in het Burreken bestaat uit akkers, bossen en graslanden met veel bomenrijen en houtkanten ertussen. Het uitgesproken reliëf wordt geaccentueerd door holle wegen en taluds. Op die manier ontstond een panoramische mozaïek van lichtrijke loofbossen, kleine bronbosjes, vochtige en bloemrijke weiden en talrijke houtige kleine landschapselementen. Dit lappendeken van bosjes en graslanden wordt doorsneden door de kronkelende Krombeek met haar diepe bedding.

Hoogstamboomgaarden, veedrinkpoelen en houtkanten waren vroeger typisch voor de Vlaamse Ardennen. Door de intensieve landbouwmethoden en de schaalvergroting zijn jammer genoeg vele van deze kleine landschapselementen verdwenen. Langs het wandelpad bevindt zich een unieke rij honderdjarige eiken, die als lijnvormige elementen in het landschap, zeer waardevol zijn. Het wandelpad biedt een mooie kijk op de bossen, graslanden, holle wegen en bronbeekjes.

 Top

Dieren en planten

Het Burreken herbergt verschillende diersoorten, waaronder het uithangbordje van de Vlaamse Ardennen, de vuursalamander. Deze geel-zwart gevlekte landsalamander zet zijn larven af in de bronbeekjes van het gebied. Verder worden er rond de beekjes bronlibellen en in de graslanden verscheidene vlindersoorten (sleedoornpage, oranjetipje, landkaartje...) waargenomen. Bij de vogels zijn de bosvogels (grote en kleine bonte specht, appelvink, matkop,...) en de roofvogels (buizerd, sperwer, bosuil, ransuil...) goed vertegenwoordigd. Ook de vos, de wezel, de egel en de bunzing leven in het Burreken.

Het Burreken omvat een grote verscheidenheid aan bodemtypes en vele bronnetjes. Hierdoor gedijen er uiteenlopende plantensoorten. In het voorjaar fleuren verschillende soorten de bossen van het Burreken op. Bosanemoon, boshyacint, gele doventetel, daslook en slanke sleutelbloem behoren tot de meest uitbundige bloeiers. Een hele resem andere planten vind je ook terug in de bosjes en graslanden van het Burreken zoals eenbes, goudveil en paarse schubwortel.

In het Burreken werd al goed naar paddenstoelen gezocht en zijn heel wat zeldzaamheden gevonden. De prachtmycena is een typische soort voor beukenbossen en kreeg haar naam door de mooie oranje steel, waar bij beschadiging oranje sap uitvloeit waarmee je gerust een tekening kan maken. Nog een zeldzaamheid die zich hier thuis voelt is de haagbeukboleet, een soort die kalkrijke, lemige bodems verkiest en in symbiose leeft met haagbeuk en/of ratelpopulier. Een soort die vaak in heksenkringen groeit, een opruimer van dood bladafval, is de grote trechterzwam. Verder zijn hier veel korstzwammen op naam gebracht, soorten die enkel op basis van microscopische kenmerken worden onderscheiden.

 Top

Burreken

Natuurbeheer

Het natuurgebied wordt door vrijwilligers beheerd. Op die manier willen we de verscheidenheid aan planten, dieren en biotopen behouden en ontwikkelen. Bossen en graslanden worden verder ontwikkeld met behulp van extensieve begrazing door runderen en exmoorpony's.

 

 Top

Verder wandelen

Everbeekse Bossen

Zwalmvallei

Parkbos-Uilenbroek

Bos t'Ename

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.00km

Burreken - Poëziepad

7.00km

Burreken - Eikelmuisroute

7.50km

Burreken - Vuursalamanderroute

14.50km

Burreken - combinatie vuursalamander- en eikelmuisroute

26.20km

Dagtocht Vlaamse Ardennen langs Burreken, Bovenlopen Zwalm en Everbeekse bossen - Volg de knooppunten 83–98–6–8–7-15–21–4–3–2–27–26–33–31–34–29–85–86–84–28–1–98–83

Horeca

 • Den Drijhaard

  Sint-Ursmarusstraat 33
  9660 Zegelsem (Brakel) 

  Openingsuren: 
  di-vr vanaf 11u30
  za-zo vanaf 10u
  maandag gesloten 

 • Café-Taverne Ceres, Neerstraat 6, 9660 Brakel, 0496-06 79 05

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Burreken groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Burreken 6602".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Burreken verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Filip Hebbrecht, tel 055-49 55 63.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.