Trailrunnen in Vlaanderen
Trailrunnen betekent lopen op onverharde paadjes. En die zijn er ook in Vlaanderen volop. Grote hoogteverschillen vind je hier niet, maar slingerende bospaadjes genoeg om heerlijk door onze prachtige natuur te joggen.
Drie grote voordelen: de onverharde ondergrond is beter voor je gewrichten, door de gevarieerde ondergrond gebruik je meer spieren en je gaat volledig op in de omgeving.
Bij trailrunning kijk je naar de natuur, niet naar je sporthorloge!
- Zet kleinere stapjes. Hoe meer stappen per minuut, hoe kleiner de kans dat je struikelt of je voet omslaat.
- Draag aangepaste loopschoenen, met meer profiel voor een betere grip en een stevigere tip en zool voor meer bescherming tegen stenen en boomwortels.
- Zorg voor navigatie als je een groter gebied intrekt. Met je smartphone of een aparte gps kan je volop op ontdekking gaan.
- Neem altijd water en energierijke voeding mee (bv. druivensuiker of energiereep). De kans bestaat dat je verdwaalt of een blessure oploopt. Dan wil je de water- en energievoorraad terug aanvullen.
- Vergeet de prestaties! Hoe snel of hoe ver je loopt is niet van tel. Trailrunning doe je op gevoel. En als je een mooie vogel of bloem tegenkomt, stop je gewoon even om die te bewonderen.
- Blijf op de paden. Hoe aantrekkelijk het ook mag zijn om dwars door de bossen te crossen of die heuvel te beklimmen, de natuur in Vlaanderen is te kwetsbaar om buiten de paden te lopen.
Provincie Antwerpen
Kleiputten Ter Hage, Rumst
De rode wandeling van natuurgebeid Kleiputten Ter Hage biedt je een perfect rondje van exact 5 km door de prachtige natuur. De route is grotendeels onverhard en honden zijn niet toegelaten. Mooi meegenomen, want al lopend mensen met honden kruisen of voorbijsteken is niet evident. Wie een parcours van 10 km en meer zoekt, maakt de combinatie met de routes van provinciaal domein De Schorre: een put vol pit, met pittige hoogtemeters!
Provincie Oost-Vlaanderen
Loopomloop, Gentbrugge
De Gentbrugse meersen is een 240 ha groot open gebied ten zuidoosten van Gent. Op de groene lus van 5,5 km loop je 77% onverhard. Combineer deze route van Sport.Vlaanderen naar hartenlust met de wandelroutes van Natuurpunt voor een tocht van meer dan 10 en 20 km.
Middenloop Zwalm, Brakel
In de Vlaamse Ardennen mag je je verwachten aan behoorlijk wat hoogtemeters. Zo ook rond Brakel met o.a. de Berendries, de helling van Ronde van Vlaanderen waar Johan Museeuw graag zijn duivels ontbond. Offroad heeft de streek ook veel te bieden: in natuurgebied Middenloop kan je de wandelingen Zwalmvallei, Boterhoek en Wolvenhoekpad combineren tot een lus van een dikke 12 km. Lang genoeg om het hoofd helemaal leeg te maken!
Provincie West-Vlaanderen
Bronnen van het Heuvelland, Westouter
Het Heuvelland staat garant voor holle wegen, hellingbossen en kletsnatte bronbosjes. De ‘bergen’ overstijgen het Vlaamse platteland en bieden avontuurlijke bospaadjes. Die kan je hier makkelijk combineren tot een marathonafstand met honderden hoogtemeters op onder andere de Zwarteberg, Rodeberg en Scherpteberg. Onderschat ook de technische afdalingen niet, zoals die naar het Hellegat!
Gulke Putten, Ruiselede
Lopen tussen de gallowayrunderen? In Gulke Putten, ten zuiden van Brugge, beleef je het. Je loopt over bloemenrijke paden, door rustieke bossen en langs uitgestrekte graslanden. De A.S. Adventureroute is met 7,2 km de langste. Met het extra ommetje over het gele Laarzenpad zit je aan 7,5 km. Bij regen erg drassig, maar geen probleem voor de trailrunner die zijn schoenen durft vuil te maken. Wie meer afstand zoekt vindt die in de tocht van bijna 28 km langs de Vorte Bossen en Heideveld-Bornebeek.
Provincie Limburg
Munsterbos, Bilzen
In het Munsterbos is het heerlijk joggen. Deels onverhard, maar altijd prachtig met een afwisseling van heide, bos en grasland, doorspekt met beekjes vol leven. De rode route stippelt is al goed voor een kleine 10 km, de blauwe route doet daar nog een stevige klets bij. Schrik niet als je bijna op een everzwijn botst.
Provincie Vlaams-Brabant
Averbode Bos en Heide, Averbode
In dit uitgestrekte gebied leiden de grotendeels onverharde paden je door de bossen en over de heide. De grote variatie in landschap zorgen voor veel afwisseling tijdens je intensieve run. De rode wandeling van Natuurpunt schotelt je al 11,5 km voor. Mag het nog iets je meer zijn? Laat je dan inspireren door het parcours van de Averbode Nature Trail van Lampiris.
Wijngaardberg, Aarschot
De rode wandeling (op de kaart) van natuurgebied Wijngaardberg voert je op en af de gelijknamige berg (72 meter hoog). Een echte kuitenbijter. Ideaal dus om je klimtechniek als loper te oefenen. En de afdalingen natuurlijk ook! De lokale afdeling stippelde eveneens een dagtocht van een ruime halve marathon (23 km) uit. Als getrainde trailrunner ben je daar in 2 à 3 uren mee klaar. Voor beide routes moet je de wandelknooppunten volgen.
Dassenaarde, Diest
De naam Dassenaarde herinnert aan de dassen die tot eind jaren vijftig hun burchten hadden in het gebied. De das komt er vandaag niet meer voor, maar de afwisseling van natte valleigronden en droge heuvelruggen is er nog steeds. Dat vormt een perfect decor voor een stevige trailrunsessie. De rode route verwent met 9 km grotendeels over onverharde paden.