
Zwarte mees
De zwarte mees is een kleine, onopvallende mees die zich vaak hoog in naaldbomen ophoudt. Soms wordt ons land in het najaar overspoeld door zwarte mezen.
5 jaar
Insecten en zaden.
vrouwtje maakt nest en broedt alleen
Naaldbos
Hoe herken je de zwarte mees?
- kleine, onopvallend gekleurde mees
- zwarte kop met witte ‘wangvlek’ en witte ‘nekvlek’
- grauwe onderdelen (niet geel als bij pimpel- en koolmees)
- grijze rug; twee fijne, witte vleugelstreepjes
De zwarte mees lijkt op de koolmees, maar is een stuk kleiner en veel bleker van kleur. Zwarte mezen hebben een klein kuif die ze opzetten wanneer ze zich ergens druk om maken.

Het geluid van de zwarte mees
De zwarte mees heeft een fijne en hoge roep zoals 'tsiet' of 'tsiewuu' of 'tiet'. De zang bestaat uit een haastige herhaling van dunne en hoge tonen zoals 'tsiede tsiede tsiede' of 'sietuu sietuu sietuu' waarbij u qua opbouw kunt denken aan de koolmees.
Hoe leeft de zwarte mees
Wat eet de zwarte mees?
De zwarte mees eet in het broedseizoen vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. In het najaar en de winter staan vooral zaden op het menu (met een sterke voorkeur voor de zaden van fijnspar).


Hoe plant de zwarte mees zich voort?
De zwarte mees broedt in boomholtes. Bij gebrek aan geschikte holtes maakt ze haar nest ook in grondholen (tussen boomwortels, onder stenen, in oude muizenholletjes). In tegenstelling tot andere mezensoorten, gebruikt de zwarte mees meestal maar één enkele mossoort voor de nestbouw. Het vrouwtje bouwt het nest alleen en broedt ook de 8 à 9 eieren alleen uit.
Waar vind je de zwarte mees?
De zwarte mees broedt voornamelijk in naaldbossen, vaak met enkele hoge sparren. Tijdens najaarse invasies kan je de soort zowat overal aantreffen (stadsparken, tuinen, villawijken).
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
De verspreiding van de zwarte mees in Vlaanderen beperkt zich vooral tot de zandgronden van de Kempen waar grote naaldhoutcomplexen voorkomen. We stellen een forse terugval vast in Vlaanderen en die sluit naadloos aan bij de gerapporteerde cijfers in Nederland en Wallonië. Het door een Europese regelgeving gestuurde omzetten van naaldhout-aanplanten in meer natuurlijke, gemengde bossen en heidegebieden zal hier mogelijk een rol in spelen.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief