Grootloon - Haspengouw

Hoogstamgordel Grootloon

Borgloon, Heers
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

Talrijke boomgaarden slingeren zich hier zachtjes rond het Romaanse kerkje. Het gebied wordt begraasd door de koeien van een plaatselijke landbouwer. Zo blijft het unieke schouwspel van de voorjaarse crèmekleurige bloesems bewaard. Kortom, de natuur toont zich hier van haar meest charmante kant.

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband.

De wandelpaden slingeren door een golvend landschap van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de omliggende hoogstamboomgaarden en de heuvelbossen.

 Top

Beschrijving van het gebied

Even ten zuiden van de gewestweg Tongeren-Sint Truiden biedt de natuur enkele oogstrelende vergezichten aan. Zo is er de lieflijke droge vallei van Grootloon. Het gebied, in eigendom van Natuurpunt en het Provinciebestuur Limburg, wordt samen met de Nationale Boomgaardenstichting beheerd.

 Top

Eikelmuis

Dieren en planten

De boomgaarden zijn een ecologisch feest en bieden alles wat diverse plant- en diersoorten nodig hebben. Onder andere de vroedmeesterpad en de buizerd voelen zich in dit gebied thuis. In holle bomen of speciale nestkasten woont de steenuil. Deze uil, zo groot als een spreeuw, vangt regenwormen, kevers en muizen in de graslanden.

De zeldzame eikelmuis die hier leeft, valt op door zijn zwarte masker en de lange pluimstaart. Ze leeft vooral ’s nachts en slaapt meer dan zes maand per jaar! In de hagen en struwelen vindt ze voedsel en bescherming. Natuurpunt plant die aan en voorziet speciale nestkasten.

 Top

Natuurbeheer

Het gebied werd ingericht door de Vlaamse Landmaatschappij, in het kader van de ruilverkaveling van Grootloon. Het werd gekocht door het Provinciebestuur Limburg en in beheer gesteld van Natuurpunt. Aangelegde poelen, steenhopen en struwelen worden door Natuurpunt onderhouden en uitgebreid. Begrazing gebeurt door runderen van een plaatselijke landbouwer.

Veel hoogstamboomgaarden die je vroeger overal in Haspengouw zag, verdwenen de laatste decennia. Natuurpunt Borgloon zet zich in om hoogstamboomgaarden te behouden en alle kansen te geven aan de planten en dieren die er zich thuis voelen. Plaatselijke landbouwers helpen mee bij het beheer.

 Top

Verder wandelen

Greenspots zoals Grootloon zijn eersteklas natuurwandelingen waar je kan wandelen zonder de natuur te verstoren. Daarvoor zijn de wandelgebieden voorzien van allerlei constructies zoals knuppelpaden. Volgende gebieden behoren ook tot een Greenspot:

Alle greenspots zijn gebundeld in een verzamelbox (15 euro).

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
3.00km

Hoogstamgordel Grootloon - groene wandeling

5.00km

Hoogstamgordel Grootloon - blauwe wandeling

8.00km

Hoogstamgordel Grootloon - oranje wandeling

12.00km

Hoogstamgordel Grootloon - gele wandeling

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Hoogstamgordel Grootloon verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Bert Geys, 0478-619 583.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.